window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

15 septembrie – Ziua Internationala de Lupta impotriva Limfomului

Pacientii si medicii din intreaga lume marcheaza pe data de 15 septembrie Ziua Internationala de Lupta impotriva Limfomului. Limfomul este cancerul tesutului limfatic, cea mai importanta componenta a sistemului imunitar.

In ciuda faptului ca exista in lume peste 1 milion de persoane care traiesc cu limfom, aproximativ 74% din populatia globului nu cunoaste faptul ca limfomul este o forma de cancer.

In Romania, Ziua Internationala de Lupta Impotriva Limfomului a fost marcata la Spitalul Clinic « Coltea », de Societatea Romana de Hematologie, Asociatia Bolnavilor cu Limfom, cu sprijinul Roche Romania si Sectiei de Hematologie a Spitalului Clinic « Coltea ».

Cu ocazia acestui eveniment, pacientii au fost invitati sa participe la un atelier de creatie organizat in curtea spitalului, unde au invatat tehnici de pictura si au realizat aranjamente florale ikebana. Lor li s-au alaturat medici din spital, reprezentanti ai asociatiei de pacienti si actrita Maia Morgenstern, care sustine lupta impotriva acestei boli.

Ziua de 15 septembrie, a continuat cu un dialog medici – pacienti, in amfiteatrul Spitalului Clinic « Coltea ». Au raspuns intrebarilor pacientilor dna. Prof. Dr. Anca Lupu, de la Spitalul Clinic « Coltea » si dl. Dr. Radu Niculescu, medic primar hematolog la « Institutul Clinic Fundeni ».

Evenimentul s-a incheiat cu un moment de poezie, oferit de dna. Maia Morgenstern, care a descretit fruntile pacientilor.

“Ne bucuram ca am reusit sa le oferim pacientilor cu limfom o zi placuta, si doresc sa ii multumesc inca o data dnei. Maia Morgenstern pentru suportul si sustinerea cauzei noastre.  Dumneaei a reusit sa le aminteasca pacientilor ca zambetul si atutidinea pozitiva sunt arme redutabile in lupta cu boala », a declarat dna. Prof. Dr. Anca Lupu.

Limfomul non-Hodgkin este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic – situat in diverse parti ale organismului: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetatiile adenoide, amigdale si maduva osoasa. Aproximativ 1,5 milioane persoane din intreaga lume traiesc in prezent cu limfom non-Hodgkin, insa in fiecare an aproximativ 300.000 persoane mor din cauza acestei boli.

In Romania, conform estimarilor specialistilor incidenta limfoamelor non-Hodgkin este de aproximativ 5,1 la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezinta 1117 cazuri noi/ani. In ultimele decenii, limfoamele non-Hodgkin au inregistrat cea mai mare rata de crestere a cazurilor noi 4,2% pe an (4.8% pentru barbati si 3.4% pentru femei).

In cazul limfomului, diagnosticul de certitudine poate fi confirmat doar de examene de laborator (biopsia unui ganglion limfatic, teste de sange), iar scopul tratamentului este de a le reda pacientilor speranta de a trai o viata normala sau cat mai apropiata de normal.

###

Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati :

Asociatia Bolnavilor cu Limfoame

Str.Campia Libertatii,nr.27,Sector 3,Bucuresti

asoclimfom@gmail.com

Societatea Romana de Hematologie

socromhem@yahoo.com

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top