window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

19 mai – Conferintele de la Sosea / Bucuresti / 19 mai 2010

Lumile romilor din Praga contemporana

Muzeul Taranului Roman cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, va continua si in cursul anului 2010 ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala. Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza in fiecare luna, la Clubul Taranului.

Miercuri, 19 mai 2010, de la ora 18:00, la Clubul Taranului, se va dezbate tema Lumile romilor din Praga contemporana.

Conferinta si dezbaterea urmatoare vor fi sustinute in limba engleza.

Praga timpului prezent (cercetarea ce va fi prezentata aici rezumativ se fondeaza pe anchete de teren intreprinse in cursul anului 2008) pune in evidenta o multitudine de evenimente si inregistrari muzicale etichetate drept Romani/Gypsy music, care acopera spatiul vast dintre muzicile clasice pe teme tiganesti si romano hip hop. Pentru intelegerea si organizarea lor judicioasa, voi recurge la modelul etnomuzicologic al lui Alan Merriam (1964) si la conceptul de peisaj sonor al lui Kay Kauffman Shelemay (2006). Cu ajutorul acestora voi prezenta patru peisaje sonore (sau universuri muzicale): lumea romantica imaginara pe care non-romii au construit-o in legatura cu romii; muzica micilor ansambluri rome de cafenea; muzica traditionala baaviben, influentata de popular music, pe care romii o canta pentru propriile lor petreceri; si un hip hop tiganesc, pe cale de a se cristaliza. Fiecare dintre aceste lumi muzicale coerente functioneaza ca strategie a unor relatii sustenabile intre majoritari si minoritatea roma.

Participa:
Prof. Dr. Zuzana Jurkova, Universitatea Charles din Praga, Facultatea de Stiinte umaniste

Moderator:
Vintila Mihailescu, antropolog

Despre celelalte editii ale Conferintelor de la Sosea puteti gasi texte, fotografii, inregistrari audio si loc de comentat, pe blog la:
www.muzeultaranuluiroman.ro

Partener: Clubul Taranului
Parteneri media : 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, 121.ro, Port.ro, metropotam.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet, Observator cultural, OnlineGallery.ro,

021 317 96 60
info@muzeultaranuluiroman.ro
http://www.muzeultaranuluiroman.ro

2014-01-29T14:24:32+02:0017 mai 2010|Categories: arta / cultura / entertainment, COMUNICATE DE PRESA|

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top