• Țițeiul începe 2018 cu o poziție fermă, dar există riscuri 
  • Trendul bullish a ajutat cumularea unor poziții long record pe petrol
  • Creșterea prețului a favorizat revenirea extracțiilor de șist din SUA

Petrolul WTI și Brent au început cu dreptul 2018. Creșterea din trimestrul al IV-lea a fost generată de întreruperi multiple, dar scurte, ale producției, iar în ultima perioadă prețul a primit sprijin de la protestele din Iran. Trendul bullish instalat în iunie, anul trecut, a creat un număr record de poziții speculative și a sprijinit revenirea producției din SUA.

În timpul săptămânii de Crăciun, fondurile hedge au continuat să cumpere poziții în urma unor întreruperi de producție din Scoția și Libia, coroborate cu scăderea stocurilor din SUA. Nu mai puțin de 27.000 de contracte WTI și Brent au fost cumpărate de Crăciun, ceea ce înseamnă că avem poziții cumulate de 977.000 de loturi. Nu departe de recordul din februarie, 2017.

Producția din SUA a atins peste 9.000.000 barili/zi, potrivit datelor din raportul lunar al Energy Information Administration, dat publicității la finele anului. E doar o chestiune de timp până producția atinge 10 milioane de barili zilnic.

În afară de întreruperile de producție din octombrie, prețul petrolului a găsit sprijin și în reducerea stocurilor din SUA, cu peste 100 milioane de barili față de recordul din martie 2017. O cădere de asemenea proporții a ajutat prețul să sară, deși “gaura” din stocuri se datorează în mare parte exportului. Acum , între ianuarie și martie, stocurile au o creștere sezonieră, din cauza încetinirii activității din rafinării.

Acum, că OPEC și Rusia au promis că țin producția sub control, cele două chestiuni care vor determina prețul petrolului în 2018 sunt răspunsul producției la prețurile mari ale producătorilor de petrol de șist din SUA și performanța economică globală. Un nou an cu o creștere robustă a cererii în zona OPEC de aproximativ 1,4 milioane barili/zi (media estimată de OPEC, IEA și EIA) ar putea fi întrunită de producția statelor non-OPEC.

Ce ar putea merge prost în toată ecuația? Chiar dacă am înlătura riscul geopolitic, pozițiile lon record pe WTI și Brent ar putea fi periclitate de prețul petrolului care caută noi surse de creștere. Avem, de asemenea, semne de îngrijorare legate de economia Chinei care ar putea duce la o scădere a cererii. Prețul carburanților în SUA ar putea crește – o nouă sursă de risc la adresa prețului petrolului, pentru că va scădea cererea de consum.

Uitându-ne la ce impact a avut asupra prețului o simplă schimbare de câteva mii de barili/zi la furnizare sau cerere, putem avea un indiciu asupra riscului privind stabilitatea prețului, în special la început de 2018. Brent s-ar putea tranzacționa mai degrabă în intervalul $50 – $60, decât $60 – $70.

Spre finele anului, vedem petrolul Brent la $60/b și WTI la $57/b.

În ceea ce privește creșterea prețului, riscul geopolitic rămâne principala sursă – am avut suficiente crize în a doua jumătate a lui 2017 – și ar putea… contrazice prognoza noastră de prețuri stabile sau chiar în scădere pe 2018 pentru țiței.

Analiza de Ole Hansen / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo) ) este specialist de top în investiții și tranzacționare online multi-active ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondat în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Londra, Paris, Zurich și Dubai.