O dată pe lună, duminica dimineața, foaierul Ateneului Român și sala mare de concerte sunt luate cu asalt de cei mai tineri ascultători de muzică clasică, în cadrul proiectului ”Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. În ultimii șase ani, peste 60.000 de spectatori au asistat la concertele și spectacolele de teatru și muzică pe care le-au găzduit, sub umbrela ”Clasic e fantastic”, atât Filarmonica George Enescu din București, cât şi Teatrul Odeon . Din luna ianuarie, proiectul pe care Automobile Dacia îl susține pentru al șaselea an consecutiv și-a reluat programul și promite să aducă și mai multe surprize.
Pe parcursul unei stagiuni, peste 11.000 de copii și adulți participă la concertele ”Clasic e fantastic”, fie la Ateneul Român, fie la Teatrul Odeon, unde se joacă spectacolele din seria ”Copilăria marilor compozitori”, parte a aceluiași proiect. Succesul programului a depășit granițele Bucureștiului și atrage în sala de concerte clase de elevi sau familii care vin de la zeci, chiar sute de kilometri distanță pentru a asista la spectacolele speciale, unice ale proiectului.
Parteneriatul nostru pune în evidență preocuparea Grupului Renault România pentru sprijinirea inițiativelor educaționale de calitate. Ne bucurăm să regăsim și anul acesta, în oferta „Clasic e fantastic”, propuneri interesante, de la muzică simfonică la operetă, dar mai ales îi invităm pe spectatori, în iunie, la spectacolul ”Copilăria lui George Enescu”, realizat cu sprijinul Automobile Dacia, a declarat Adina Ionescu, director Comunicare şi Responsabilitate Socială Grup Renault România.
Aceeași impresie, de experiență specială și unică, reiese și din mărturisirea unei alte colege. Este o experiență pozitivă și repetabilă. Spectacolul este frumos și bine prezentat, poziționarea în sală este una foarte bună, și vizual și auditiv, personalul Ateneului este prietenos, declară Florentina Elena Damian (Renault Technologie Roumanie). Aceeași impresie, de experiență specială și unică, reiese și din mărturisirea unei alte colege. În ansamblu, părerea mea despre spectacol este una bună. Sunt tineri talentați care merită să fie promovați și ascultați. Spectacolul este, în mare parte, destinat copiiilor, pentru a-i învăța despre muzica clasică, inițiativa mi se pare excelentă. Oricum, și noi, adulții, am urmărit concertul cu mare interes și plăcere, spune Raluca Pârvulescu (Renault Technologie Roumanie). Parteneriatul cu „Clasic e fantastic” e binevenit, fiind foarte util în special pentru cei mici. Pentru că îi ajută să descopere și să se familiarizeze cu diferite genuri muzicale și cu atmosfera concertelor de la Ateneul Român. Iar explicațiile primite, participarea interactivă și sesiunea de cadouri oferite la final fac deliciul tuturor!, adaugă Gabriel Anghelea (Direcția Calitate Grup Renault România).
De-a lungul stagiunii din cadrul Filarmonicii George Enescu, copiii şi adulţii pot afla informaţii despre compozitori, instrumente, genuri şi stiluri muzicale, astfel încât să înţeleagă mai uşor muzica clasică şi valorile culturii universale. În prima parte a anului 2017, ei vor avea ocazia să se (re)întâlnească cu orchestra Colegiului Naţional de Arte Dinu Lipatti, cu opereta ”My Fair Lady”, cu Povestea soldatului lui Stravinski, vor (re)vedea pe scena Sălii Mari a Ateneului Roman Copilăria lui George Enescu și vor întelege care sunt diferențele dintre muzica instrumentală și muzica vocală, în cadrul concertului susținut de corul Preludiu.
„Clasic e fantastic” este cel mai amplu proiect educaţional de muzică clasică destinat copiilor şi tinerilor, în care sunt implicaţi muzicieni profesionişti şi amatori. De la orchestra inginerilor din cadrul Filarmonicii George Enescu la cea a Liceului Dinu Lipatti, în concertele proiectului se regăsesc teme care țin nu numai de educația muzicală ci, în general, de educația și pregătirea tinerilor. „Clasic e fantastic” a adus în fața celor mici atât instrumentiști cu reputație internațională, dar și dansatori renumiți precum Gigi Căciuleanu, dirijori de talia maestrului Cristian Mandeal, soliști de operă și actori.
Grupul Renault în România susține proiecte educaționale care se adresează copiilor și tinerilor, atât în domeniul muzicii, cât și în domeniul cărții și lecturii (Târgul de Carte Gaudeamus, Premiul Lista Goncourt/ Alegerea studenților români, Caravanele Gaudeamus în țară, donații de carte și ateliere de lectură pentru copiii din comunități dezavantajate, proiecte derulate cu implicarea unor asociații culturale).