window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

A inceput Vioara lui George Enescu la sate!

  • Vioara lui George Enescu la sate

Vioara lui George Enescu la sateTurneul Vioara lui George Enescu la sate, iniţiat de Radio România Cultural şi Accendo a început cu succes pe 22 octombrie prin concerte susţinute în comuna George Enescu (satul Arborea) şi Băluşeni, două localităţi rurale din judeţul Botoşani.

Gabriel Croitoru declara emoţionat după prima întâlnire cu publicul : Suntem în comuna George Enescu, locul unde s-a născut marele maestru şi tocmai am avut un prim concert, la care au asistat aproximativ 40-50 de copii şi tot atâţia adulţi, care au ascultat cu mult interes şi au primit cu drag momentul. Toată lumea a vibrat la acordurile ieşite chiar din vioara marelui maestru, inclusiv noi, acolo, pe scenă.” Horia Mihail afirma şi el la finalul primului recital : Eu cred că, prin ceea ce a făcut, Enescu a vrut să şi aline suferinţa umană. Şi cred că, într-un fel, reuşim şi noi să facem acest lucru. Vorbim însă acum despre un alt tip de suferinţă. România încă are un drum foarte lung de parcurs până să intre în rândul ţărilor cu adevărat moderne, civilizate, iar ceea ce, iată, am început să facem astăzi cred că va ajuta cât de puţin în acest drum. Am simţit bucuria oamenilor, am simţit faptul că pentru ora în care am fost acolo, alături de ei, viaţa lor s-a schimbat.”

Turneul Vioara lui George Enescu la sate este o călătorie muzicală care îi va duce pe Gabriel Croitoru – violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu care a fost şi instrumentul lui George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”) – şi pe Horia Mihail şi unul dintre pianele lui călătoare în sate din nordul, estul şi sudul României.

Turneul a început chiar în comuna în care s-a născut Enescu şi care astăzi îi poartă numele şi continuă în alte şapte sate din ţară. Concertul final va avea loc de Ziua radioului, 1 noiembrie, la Sala Radio.

Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural, unul dintre iniţiatorii turneului afirmă : “Între menirile sale care rămân valabile şi în zilele noastre, Radioul public are o misiune culturală pe care încearcă să nu o neglijeze nicio clipă. Iar prin proiecte de acest tip reuşeşte să depăşească nişte idei preconcepute conform cărora cultura ar fi ceva rezervat doar celor aleşi. Cultura trebuie să fie accesibilă oricui. După aceea, fiecare va hotărî dacă ştie sau nu la ce îi foloseşte această atât de puţin cunoscută dimensiune a existenţei.”

Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian: compozitori precum Camille SaintSaëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate ş.a. vor putea fi ascultaţi în cadrul recitalurilor.

Turneul se va încheia cu un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din capitală, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro

Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al  III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care «Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră » de Pablo de Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cântând «Concertul în Re major » de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ». Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul Călător”, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu „Duelul viorilor” susţinute alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate „Cele trei dive”, „Flautul de aur”, alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Ion Bogdan Ștefănescu ş.a.

DATELE de desfăşurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu la sate”:

 Comuna George Enescu, sat Arborea – Căminul cultural Arborea – 22.10, ora 12.00

Comuna Băluşeni, sat Băluşeni – Căminul cultural Băluşeni – 22.10, ora 18.00
Comuna Măraşu, sat Băndoiu, Şcoala cu clasele I-VIII Băndoiu, Căminul cultural Măraşu- 24.10, ora 16
Comuna Măxineni, sat Latinu – Căminul cultural Latinu – 25.10, ora 16
Comuna Borduşani, sat Borduşani – Căminul cultural Borduşani – 26.10, ora 17

Comuna Cosâmbeşti, sat Cosâmbeşti –Şcoala Ghimbăşani,  Căminul cultural Cosâmbeşti – 29.10, ora 17
Comuna Ciochina, sat Ciochina – Căminul Cultural Ciochina – 30.10, ora 17
Comuna Dor Mărunt, sat Dor Mărunt – Şcoala cu clasele I-IV Dor Mărunt – 31.10, ora 17

Organizatori : Radio România Cultural şi Accendo

Coproducători: Radio România Regional şi TVR

Eveniment realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional 

Parteneri: Muzeul Naţional “George Enescu”, Fondul Român de Dezvoltare Socială, Societatea de muzică veche

Transportat de DACIA

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio Antena satelor, Radio Iaşi, Şapte seri, Observator cultural, 22, Liternet, Artact magazine, Agenţia de carte, Cocor, Cocor Media Channel, Accente

 

Biletele pentru concertul de la Bucureşti de la Sala Radio din 1 noiembrie, ora 19, sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top