window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Actionam impotriva pirateriei prin toate mijloacele, mai ales prin educarea internautilor Print

„Constatam cu regret faptul ca foarte multi utilizatori de Internet confunda inca accesul liber la informatie cu pirateria. Exista si categoria de internauti care ignora cu buna stiinta legea, insa majoritatea celor ce folosesc Internetul nu o cunosc si nu cunosc nici faptul ca aceasta protejeaza drepturile de autor. Din pacate, acest lucru are drept consecinta, din ce in ce mai des, trimiterea cazurilor identificate in urmarire penala”, declara Florin Ciuica, Director Executiv AIMR.

Cel mai recent caz de deschidere a urmaririi penale pentru infractiune il reprezinta un numar de 32 de utilizatori din Sibiu investigați in luna februarie 2010 pentru punerea la dispozitie pe Internet (prin intermediul programelor de filesharing), fara acordul titularilor de drepturi, a unor colectii importante de filme, muzica si programe de calculator.

Florin Ciuica, AIMR: „Munca de identificare, verificare, culegere de probe si intocmire a dosarelor penale de catre Serviciului de Investigare a Fraudelor al Politiei Judetene Sibiu in colaborare cu inspectori antipiraterie din cadrul AIMR a fost o simpla actiune de rutina. Identificam prea multe cazuri si asta arata ori necunoasterea legii, ori ignorarea acesteia. Ne-am propus drept prioritate in 2010 ca mesajele noastre educative sa fie mai eficiente decat pedepsele. Vrem mai degraba sa prevenim pirateria. Identificarea infractiunii si pedepsirea ei sunt acte corecte si necesare, insa vom actiona in egala masura pentru educarea utilizatorilor de internet in spiritul legii si al bunului simt. Muzica este tot mai ieftina si accesibila oricui, se poate cumpara din magazine stradale, magazine online si site-uri specializate, asemeni cartilor si oricaror bunuri materiale.”

Pirateria pe Internet reprezinta fapta de a pune la dispozitie (sub orice forma) inregistrari sonore asupra carora nu se detin drepturi, fapta ce este considerata infractiune chiar daca nu se dobandesc foloase materiale si este reglementata de Art. 139 indice 8 din Legea 8/1996 modificata si completata, cu directa referire la drepturile de autor si conexe.

Cumpararea legala a unei melodii nu da dreptul punerii la dispozitie catre public. Punerea la dispozitie include utilizarea activa a unui cont DC++ sau torrent pentru a partaja fisiere public pe Internet. Melodia cumparata din surse legale aduce cu ea doar cu dreptul de a o asculta personal sau in cadrul familiei si al cercului de prieteni, iar orice alta utilizare se plateste separat.

Cel mai recent caz pedepsit pentru punea la dispozitia publicului de produse protejate de copyright, inclusiv muzica, prin DC++, a fost inregistrat in Cluj si a achitat catre AIMR, in ianuarie 2010, un prejudiciu de 10000 de lei.

AIMR este persoana juridica romana de drept privat, asociatie fara scop patrimonial, constituita in baza OG nr. 26/2000 modificata si aprobata prin Legea nr. 246/2005, functionand ca asociatie de combatere a pirateriei in conditiile Legii nr. 8/1996. AIMR are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care genereaza prejudicii industriei muzicale din Romania, ca si actiuni in scopul sanctionarii persoanelor responsabile de incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe. Asociatia Industriei Muzicale din Romania desfasoara, in prezent, o campanie intensiva de informare si educare a tineretului pentru respectarea legii si a drepturilor de autor.

Asociatia Industriei Muzicale din Romania
Telefon : (+4021)-222.20.45
Fax: (+4021)-222.20.43
Bd. Nicolae Titulescu Nr.88 B, Bucuresti
valeria.constantin@aimr.ro
http://www.aimr.ro

Go to Top