Din 6 noiembrie 2014, actiunile Electrica vor beneficia de serviciile de market maker ale intermediarului Wood & Company. Wood & Company s-a alaturat programului de market making al BVB de la lansarea acestuia, in ianuarie 2014. In prezent, activeaza ca market maker pentru 6 companii listate: BRD-Groupe Societe Generale, Fondul Proprietatea, Romgaz, OMV Petrom, Transgaz si Banca Transilvania.

Programul de market making al BVB are scopul de a dezvolta activitatea de market making pe bursa locala, de a creste lichiditatea si calitatea pietei. In prezent, in program, se regasesc 4 intermediari: Banca Comerciala Romana, IFB Finwest, Raiffeisen Centrobank AG si Wood & Company. Acestia asigura servicii de market making pentru 10 companii listate pe piata reglementata. Din 1 octombrie, a fost extinsa lista de actiuni ale companiilor care pot beneficia de serviciul de market making, la toate companiile membre ale indicelui BET Plus.

Tot din 1 octombrie, market makerii au beneficiat de un pachet suplimentar de stimulente, denumit Schema Cota-Parte din Venituri. Astfel, daca un market maker detine aceasta calitate pentru cel putin 6 luni si isi indeplineste obligatiile de cotare, atunci acesta este eligibil pentru schema de stimulente, iar nivelul stimulentelor este direct corelat cu ponderea activitatii market makerului in totalul valorii tranzactionate pe o actiune, in piata sa principala.

Pentru luna octombrie, valoarea tranzactiilor realizate de catre market makeri pe actiunile pe care sunt inregistrati au reprezentant 6.95% din valoarea totala a tranzactiilor realizate pe piata principala a actiunilor respective. Acest indicator este cu 49% mai mare decat cel inregistrat in primul semestru din 2014, de 4.66%. Comparativ cu luna septembrie 2014, valoarea tranzactionata de market makeri in luna octombrie a fost cu cca 15% mai mare.

“Rezultatele programului de market making au aratat pana in prezent ca programul functioneaza, si functioneaza eficient. Pentru dezvoltarea acestui program, mai avem in vedere si alte masuri, precum crearea unui cadru adecvat pentru short selling si un mecanism functional pentru imprumutul de instrumente financiare. In acest scop, lucram alaturi de Autoritatea de Supraveghere Financiara, Depozitarul Central si participantii la piata, eforturile tuturor institutiilor fiind necesare pentru reusita acestui demers.” a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general BVB.