Agenda Digitala pentru Romania – impuls pentru un viitor normal

Acasa/business / banci / asigurari / finante, COMUNICATE DE PRESA, IT / comunicatii/Agenda Digitala pentru Romania – impuls pentru un viitor normal

Agenda Digitala pentru Romania – impuls pentru un viitor normalMinisterul Comunicatiilor si Societatii Informationale a organizat ieri, impreuna cu Agora Group evenimentul de incheiere al roadshow-ului din 2011 pentru promovarea Agendei Digitale pentru Europa 2020.

Imediat dupa deschiderea oficiala a conferintei de catre Emil Zahan, consilier al Ministrului MCSI, Andrei Savulescu, Director General MCSI, Doina Banciu, Director General ICI si Iosif Popa, Consilier al Preşedintelui ANCOM au facut introducerea in tematica evenimentului vorbind despre piata de broadband din Romania si provocarile pentru Agenda Digitala rezultate din specificul pietei, sistemul national de plati electronice si punctul de contact unic.

In continuare, Valentin Negoita, PresedinteAPDETIC, a spus: “Acest eveniment continua seria activitatilor orientate spre sprijinirea dezvoltarii societaţii informaţionale in Romania. Am placerea de a discuta la acest eveniment despre incluziunea digitala, unul dintre cele sapte domenii de actiune ale Agendei Digitale si care joaca un rol fundamental pentru dezvoltarea viitoare a Romaniei”.

Diana Voicu, Director General PMU MCSI, a vorbit apoi despre Economia Bazata pe Cunoaştere(EBC)  care este cel mai amplu proiect de informatizare a mediului rural din Romania, asigurand in acelaşi timp infrastructura IT&C şi servicii cu valoare adaugata bazate pe aceasta (training, finanţari nerambursabile, asistenţa).

Traian Ionescu, CEO’s adviser SIVECO Romania, a declarat: “In viitor industria IT&C va constitui factorul major de progres in societate, utilizarea tehnologiilor digitale va creşte spectaculos,industria va trebui sa ţina pasul cu progresele in tehnologia digitala. Astfel este necesara optimizarea resurselor financiare, umane, de infrastructura. Cu noile realitaţi vor ţine pasul “digital natives”, iar Facebook, Bebo sau Twitter vor avea o expansiune semnificativa. Numarul de locuri de munca virtuale se va inmulţi. Toate acestea sunt motivele pentru care noi punem accent pe Sistemul Educaţional Informatizat, cel mai important proiect dezvoltat in domeniul invaţamantului”.

“IBM a analizat tehnologiile emergente, precum şi strategiile care ajuta la transformarea şi evolutia invatamantului . Dispozitivele de consum schimba interacţiunea dintre om si procesele si serviciile bazate pe web, standardele deschise permit alinierea de date şi a sistemelor intre instituţii şi organizaţii, iar cloud computing-ul permite utilizarea in comun a resurselor tehnologice atat in modele publice, cat şi in cele private”, a spus, la randul lui, Theodor Stanescu, Business Development Executive IBM Romania.

Catalin Arama, Presedinte Centrul National „Romania Digitala” a mentionat faptul ca platforma pentru Integrarea Serviciilor E-Guvernare in SEN  (PISEG) urmareste: necesitatea de a creste eficienta, accesul si increderea in guvernarea electronica, necesitatea implementarii Directivei Serviciilor (CE / 123/ 2006) in ceea ce priveste Punctul de Contact Unic, de tip electronic si procedurile electronice, necesitatea cresterii performantei administratiei publice, prin reducerea barierelor administrative si imbunatatirea mediului de afaceri, in linie cu Planul National de Reforme corelat cu Strategia Lisabona, 2005, prin implementarea conceptului de ”one-stop-shop” (OSS) in guvernarea electronica.

Corneliu Grigore, Senior Consultant si Simon Vasilescu, Manager Integrare Soluţii IT TeamNet International au completat descrierea punctului unic de contact, spunand ca acesta este un grup de servicii electronice oferite printr-o platforma tehnica special planificata pentru nevoile zonei deservite si pentru eventuale dezvoltari si integrari, iar Radu Boncea, Asistent de Cercetare ICI, a adaugat: “Datele statistice releva faptul ca implementarea corespunzatoare a DS ar trebui sa dea un imbold semnificativ sectorului serviciilor, care reprezinta 70% din PIB+ul si rata de ocupare a FM in UE si este principalul factorul care sustine cresterea economica si crearea de noi locuri de munca”.

Cea de-a treia sesiune a fost deschisa de catre Adrian Stanescu, Consilier MCSI, care a prezentat Pilonul VII – TIC pentru provocarile sociale, pentru mediu, sistemul de sanatate, promovarea diversitatii culturale, e-guvernare, sistemul national de transporturi. In acest context, Mihai Guran, Director de Vanzari – Enterprise Servers, Storage and Networking HP Romania, a vorbit despre soluţii de tip Cloud pentru organizaţii publice şi private care sa vina in sprijinul e-guvernarii.

In continuare, Gabriel Apostu, Partener Ernst&Young a propus urmatoarele solutii pentru barierele actuale in TIC catre societate: eLearningul, accesul la comunitatile online, programe de sprijin pentru cumparare calculatoare si acces la banda larga, cresterea competitivitatii pe piata mondiala si recunoasterea meritelor si a realizarilor la nivelul comunitatii, iar Sergiu Russu, Technology Sales Manager Telecommunications, Media & Utilities ORACLE Romania, a venit cu argumente solide pentru alegerea tehnologiei Cloud ca solutie de eficientizare in implementarea e-guvernarii.

Evenimentul a fost promovat cu ajutorul partenerilor media: Ziare.com, Hit.ro, Business24, MyJob.ro, MediaIQ, ADSI, PR Wave, PR Wave Directory, Medialook, IT Trends, Digital Trends, AgoraNews, ARIES, ANIS, BVMW, Byblos.

Mai multe detalii gasiti la http://digitalagenda.ro .