„Aida”, primul spectacol dedicat bicentenarului Verdi-Wagner la ONB

Acasa/arta / cultura / entertainment, COMUNICATE DE PRESA, monden / lifestyle/„Aida”, primul spectacol dedicat bicentenarului Verdi-Wagner la ONB
  • andreana nikolova

Alături de marile teatre lirice din lume, Opera Naţională Bucureşti (ONB) celebrează cea mai importantă aniversare muzicală a acestui an:  împlinirea a 200 de ani de la naşterea compozitorilor Richard Wagner şi Giuseppe Verdi (1813), doi dintre cei mai mari autori de operă din toate timpurile. Iubitorii teatrului liric bucureştean se vor putea astfel bucura în acest an de câteva dintre operele celebrilor compozitori, printre care: Aida, La Traviata, Bal mascat, Nabucco, Rigoletto și Macbeth (G. Verdi), precum și Olandezul Zburător și Lohengrin (R. Wagner).

 

Joi, 24 ianuarie (18.30), Opera Naţională Bucureşti deschide seria spectacolelor Verdi-Wagner 200 cu o producţie grandioasă, spectacolul „Aida”, o poveste despre iubire, gelozie şi sacrificiu, pe muzica unuia dintre cei mai mari compozitori de operă: Giuseppe Verdi. Invitaţii speciali ai acestei reprezentaţii sunt mezzo-soprana Andreana Nikolova şi tenorul Kamen Chanev, ambii de origine bulgară.

În Egiptul antic, prinţesa etiopiană Aida, sclavă la curtea faraonului, se îndrăgosteşte de conducătorul de oşti Radames, rol care va fi interpretat de tenorul Kamen Chanev. Aida trebuie să aleagă între el şi dragostea faţă de patrie şi de tatăl său. Rivala sa, Amneris, rol care va prinde viaţă graţie mezzo-sopranei Andreana Nikolova, bănuieşte iubirea lui Radames pentru Aida şi doreşte răzbunare.

andreana nikolovaMezzosoprana Andreana Nikolova a absolvit în anul 1997 Colegiul de Arte din Ruse (Bulgaria), la clasa de canto a lui Georgi Deliganev. În acelaşi an, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Pavel Gerdjikov şi Norman Schetler. În 2002, a primit Diploma de Master în canto din partea Academiei de Muzică din Sofia. Solista a cântat în numeroase teatre lirice din Bulgaria, Germania, Austria, Elveția sau Statele Unite ale Americii şi a obţinut premii importante, printre care: premiul al II-lea la Concursul Naţional „Svetoslav Obretenov”, premiul I la Concursul Academic de Canto „Paraschiv Hagiev” din Sofia, premiul I la Concursul Internaţional de Opera „Puldin” din Plovdiv, premiul I şi cel al criticilor în cadrul Concursului Internaţional de Canto „Ferruccio Tagliavini” din Austria. Pe scena Operei Nationale Bucuresti, mezzosporana a cântat deja în „Nunta lui Figaro” (Wolfgang Amadeus Mozart), „Carmen” (Georges Bizet) şi „Trubadurul” (Giuseppe Verdi).

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Kamen ChanevTenorul de origine bulgară Kamen Chanev a absolvit Academia de Muzică „Pancho Vladigerov” din Sofia şi s-a specializat la Roma cu Boris Hristoff, Alexandrina Milcheva şi Gheena Dimitrova. Laureat al Concursului „Jussi Björling” din Suedia, Chanev a fost invitat la Wiener Staatsoper să interpreteze roluri pucciniene precum Des Grieux şi Pinkerton din Manon Lescaut, respectiv Madama Butterfly. De asemenea, a interpretat rolul Calaf din Turandot (de acelaşi compozitor) la Arena di Verona, din Italia, iar de-a lungul carierei a fost invitat să cânte pe scene de prestigiu ale lumii, în SUA, Spania, Coreea de Sud, Italia, Cehia, Olanda. Tenorul are şi un important repertoriu vocal-simfonic care conţine lucrări de Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler, Wolfgang Amadeus Mozart etc. Pe scena Operei Nationale Bucuresti, tenorul a mai cântat în Aida şi Il Trovatore de Giuseppe Verdi, precum și în Tosca, Manon Lescaut şi Turandot de Giacomo Puccini.

 

AIDA

Joi, 24 ianuarie, ora 18.30 – Sala Mare

operă în patru acte de Giuseppe Verdi
libretul: Antonio Ghislanzoni

Dirijor: Iurie Florea
Regia: Plamen Kartaloff
Scenografia: Viorica Petrovici
Coregrafia: Francisc Valkay
Maestru de cor: Stelian Olariu

Distribuția:

 

Regele – Marius Boloş

Amneris – Andreana Nikolova

Aida – Silvia Sorina Munteanu

Radames – Kamen Chanev

Ramfis – Horia Sandu

Amonasro – Ştefan Ignat

Mesagerul – Şerban Cristache

Marea preoteasă – Dorina Cheşei

Solişti balet: Bianca Stoicheciu, Diana Tudor, Virgil Ciocoiu

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!