window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Al doilea troian care tinteste platforma Android, raspandit prin intermediul site-urilor pentru adulti

La o luna distanta de la aparitia primului troian detectat pe telefoanele cu sistem de operare Google Android, Kaspersky Lab a identificat un al doilea astfel de malware categorizat ca Trojan-SMS care ataca smartphone-urile cu sistemul de operare Android.

Cu scopul de a infecta cat mai multe dispozitive mobile odata, infractorii cibernetici distribuie noul tip de cal troian prin intermediul site-urilor din Rusia care apar in primele rezultate ale cautarilor dupa fisiere video pornografice. Imediat ce sunt accesate, aceste pagini recomanda utilizatorilor de telefoane Android sa instaleze Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.b, mascat sub o aplicatie video de 16.4 Kb, necesara pentru a reda continutul site-urilor respective. Posesorilor de telefoane care folosesc alt sistem de operare decat Google Android nu li se solicita aceasta instalare.

Odata accesata, aplicatia falsa incepe sa trimita sms-uri catre un numar cu suprataxa, fara ca utilizatorul sa stie acest lucru. Fiecare mesaj text trimis costa 6 dolari, rezultand intr-o suma semnificativa de bani transferata in conturile infractorilor cibernetici.

Utilizatorii de Android trebuie sa fie foarte atenti la serviciile care necesita permisiune de acces din partea aplicatiilor, spune Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager la Kaspersky Lab. Permiterea unei aplicatii de a accesa automat fiecare serviciu de care spune ca are nevoie pentru a opera, poate duce la situatii in care aplicatii nedorite sau malware modifica sau lanseaza comenzi fara alt acord din partea utilizatorului, completeaza Maslennikov.

Codul malware pe baza caruia a fost construit Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.b este similar cu Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a primul cal troian detectat de expertii Kaspersky Lab in urma cu aproximativ o luna. Acesta este un indiciu ca ambele tipuri de malware au fost create de aceeasi persoana sau acelasi grup de infractori cibernetici.
Analistii IDC au raportat recent ca telefoanele cu sistem de operare Android au inregistrat cea mai mare crestere a vanzarilor la nivel mondial, comparativ cu alti producatori. Kaspersky Lab estimeaza ca numarul programelor periculoase care ataca aceasta platforma de operare va creste considerabil in viitorul apropiat, compania de securitate lucrand in prezent la dezvoltarea de tehnologii si solutii pentru a proteja utilizatorii dispozitivelor mobile cu Google Android.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producator de solutii de securitate informatica din Europa si locul patru la nivel mondial. Compania ofera unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejeaza utilizatorul de virusi, spyware, crimeware, hackeri, phishing si spam. Produsele Kaspersky detin o rata superioara de detectie, avand cel mai rapid timp de raspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, retele de mari dimensiuni si sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltata de Kaspersky este utilizata la nivel mondial in produsele si serviciile furnizorilor de top ai solutiilor de securitate de pe piata IT.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele stiri legate de malware, consultati www.securelist.com.

2014-02-25T18:35:04+02:0028 septembrie 2010|Categories: COMUNICATE DE PRESA, IT / comunicatii|Tags: , , , , , , |
Go to Top