La o luna distanta de la aparitia primului troian detectat pe telefoanele cu sistem de operare Google Android, Kaspersky Lab a identificat un al doilea astfel de malware categorizat ca Trojan-SMS care ataca smartphone-urile cu sistemul de operare Android.

Cu scopul de a infecta cat mai multe dispozitive mobile odata, infractorii cibernetici distribuie noul tip de cal troian prin intermediul site-urilor din Rusia care apar in primele rezultate ale cautarilor dupa fisiere video pornografice. Imediat ce sunt accesate, aceste pagini recomanda utilizatorilor de telefoane Android sa instaleze Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.b, mascat sub o aplicatie video de 16.4 Kb, necesara pentru a reda continutul site-urilor respective. Posesorilor de telefoane care folosesc alt sistem de operare decat Google Android nu li se solicita aceasta instalare.

Odata accesata, aplicatia falsa incepe sa trimita sms-uri catre un numar cu suprataxa, fara ca utilizatorul sa stie acest lucru. Fiecare mesaj text trimis costa 6 dolari, rezultand intr-o suma semnificativa de bani transferata in conturile infractorilor cibernetici.

Utilizatorii de Android trebuie sa fie foarte atenti la serviciile care necesita permisiune de acces din partea aplicatiilor, spune Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager la Kaspersky Lab. Permiterea unei aplicatii de a accesa automat fiecare serviciu de care spune ca are nevoie pentru a opera, poate duce la situatii in care aplicatii nedorite sau malware modifica sau lanseaza comenzi fara alt acord din partea utilizatorului, completeaza Maslennikov.