window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Alegeri UK 2015: Cameron trebuie să ceară socoteală UE

  • aaa_Advertising4U.ro-Platforma _de_Promovare_ONLINE

Laburiștii au fost pedepsiți cum se cuvine, chiar umiliți pentru lipsa unei politici economice coerente, iar eșecul din Scoția este chiar stânjenitor. Încă o dată, Partidul Național Scoțian (PNS) transmite un mesaj de care primul ministru David Cameron va trebui să țină cont.

Reacția piețelor financiare a fost pozitivă, cum era de așteptat, manifestându-se printr-o creștere solidă a lirei sterline pentru că Marea Britanie pare să intre într-o perioadă de stabilitate și de politică economică responsabilă.

E minunat să vezi că unii alegători din Europa încă pot să recunoască leadershipul care îmbrățișează prudența economică și cred că dl.Cameron își merită victoria. Strategia sa de distanțare față de UKIP a funcționat foarte bine, dar acum trebuie să se țină de cuvântul dat alegătorilor: promisiunea că va organiza un referendum privind ieșirea/rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Când ești obișnuit, cum sunt eu sau mulți alții, cu un sistem electoral de reprezentare proporțională, ți se pare bizar că al treilea mare partid abia obține un loc în parlament. Cu toate acestea, Nigel Farage are în continuare o influență pozitivă asupra politicii europene a Marii Britanii.

Sperăm ca și Bruxellesul să înțeleagă mesajul, dar sunt slabe șanse. UE nu dă niciodată înapoi. Continuă să își sporească tot mai mult zonele de control.

Birocrația de la Bruxelles nu cunoaște exercițiul autocritic. Nu are regrete, indiferent de cât de mult sau des se confruntă cu eșecul. Nu face altceva decât să-și arate puterea și va continua să facă asta până când cineva va spune “stop”.

Rezultatul alegerilor din Marea Britanie este șansa noastră de a spune stop!

Anul trecut, am sărbătorit 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Atunci, în 1989, nu ne-am fi imaginat că, 25 de ani mai târziu, vom fi uitat victoria capitalismului, pericolele și eșecul unui guvern supranațional și al controlului exercitat de acesta, vom fi uitat falimentul absolut al socialismului și importanța competiției, alocării eficiente a capitalului și a specializării. Cu toate acestea, uitați-vă unde suntem acum, cu o Uniune Europeană care repetă experimentele eșuate ale trecutului.

Ce-i prea mult strică.

Sper ca dl.Cameron, odată văzut cu minunata lui victorie în brațe, să nu uite ce a promis în discursul său inpirațional din ianuarie 2013, când a cerut reforme profunde în instituțiile UE.

A adus atunci în discuție decepția opiniei publice față de UE, decepție aflată la un record al tuturor timpurilor pentru că oamenii simt că Uniunea Europeană se află pe un drum pe care nu l-au agreat niciodată. A fost vocea majorității europenilor – cel puțin a britanicilor și danezilor cu siguranță – când a întrebat, simplu: “De ce nu avem ceea ce ni s-a promis când am intrat în UE: o piață comună?”

Știm, așa cum știu și britanicii care și-au reales premierul, că orice ideologie care pretinde că e mai mult decât statul-națiune neagă natura umană însăși. Să-i reamintim dlui.Cameron asta.

Un referendum privind Uniunea Europeană în Marea Britanie este cea mai mare speranță pe care o are acum Europa. Voi face tot ce-mi stă în putință pentru ca Danemarca să se alăture Marii Britanii în orice demers va întreprinde cea din urmă pentru a reda Europei strălucirea diversității prin cultură, aptitudini, spiritul de competiție și libertate.

Analiza de Lars Seier Christensen, co-CEO și co-fondator, Saxo Bank A/S

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top