Rezultatul alegerilor din Grecia a fost mai prost decât ne așteptam, independent de finalitatea lor – votul anti-austeritate este masiv și ar putea fi interpretat drept un gest inutil, atâta timp cât Grecia nu prea are de ales: se supune Troicii sau pleacă din zona euro. Am îndoieli că varianta din urmă se va adeveri – grecii s-au săturat de austeritate, dar nu de Uniunea Europeană.

EUR/USD a scăzut 55 ticks pe măsură ce scriu acest text, ajungând la 1.1145. Mă aștept ca bursa elenă să cadă azi cam 5% și cam 2% în Europa asta dacă Germania, BCE și UE nu sar în ajutor cu o mișcare surprinzătoare de compromis (ceea ce nu pare probabil săptămâna aceasta).

Teoria jocului spune că va fi găsită o soluție sub-optimă pentru toate părțile, dar riscul o va întârzia mai mult decât pot aștepta piețele.

 

 

Syriza a obținut un scor mai bun decât ne așteptam – va provoca, probabil, reacții negative

Syriza s-a descurcat mai bine decât indicau sondajele – diferența față de partidul Noua Democrație (ND) a fost de aproape 10%, ceea ce pentru piețe înseamnă că Syriza aproape că are majoritate parlamentară* pentru a conduce singur (*la ora redactării analizei, îi lipseau doar două mandate).

E un dezastru pentru “austeritate” și bun simț, dar , până la urmă, trebuie să admitem că Grecia a făcut ceea ce era de așteptat să facă: disperarea a forțat alegătorii să aterizeze în brațele unui partid radical de stânga, a cărui retorică îmi amintește de tinerețe (acum câteva decenii), în anii ’70: tovarăși, capitalism, imperialism – sunt câteva dintre cuvintele pe care le-am auzit răzbătând din declarațiile de aseară. Inevitabilul se produce.

Răspunsul piețelor îl vom găsi într-un alt loc: o parte din datorii și-au schimbat proprietarii de când a început criza, de la bănci locale, la BCE și UE, prin Pactul European de Stabilitate Financiară, iar Grecia trebuie să înapoieze 22,3 miliarde de euro (principal și dobânzi) pentru diverse împrumuturi – o sumă mică, dacă o comparăm cu suma pe care statul grec o plătește angajaților săi bugetari.

(Sursa: New York Times, Nomura și FMI)

Pentru a face lucrurile și mai interesante: Grecia ar trebui să plătească 8 miliarde EUR către BCE, din care la scadența din iulie/august ar trebui să plătească 7,6 miliarde EUR. Să presupunem, totuși, că se va ajunge la o înțelegere nu mai târziu de iunie!

 

 

Cine deține datoria Greciei?

Iată o scurtă defalcare a creditorilor, în cazul în care vom vedea o “Greșire” ( = ieșire a Greciei din zona euro): (Sursa: MacroPolis)

ESM (Mecanismul de Stabilitate Europeană): împrumuturi în valoare de 145 miliarde EUR. ESM este de departe cel mai important creditor al Greciei. Riscul s-a transferat din balanțe către plătitorii de taxe din Europa. ESM este, de asemenea, și cel mai favorabil partener financiar al Greciei.

FMI: 20.1 miliarde EUR

BCE:  Peste 55 de miliarde EUR datorii prin programul SMP (Securities Markets Program).

 

 

Piața va aștepta o reacție a marilor creditori înainte de a face orice mișcare

Reacția Germaniei, a UE și a Băncii Centrale Europene va fi cea care va da tonul pe piețe. Grecia și-a pierdut independența în momentul de vârf al crizei. O datoriei vs. PIB de 175% (în creștere) face ca orice ar încerca să facă Grecia fără sistarea datoriilor să fie inutil.

 

Riscul politic: mare?

Financial Times deja a publicat un titlu: „Se va transforma Syriza Tsipras într-un Lula sau Chavez?” 

Nu știu asta, dar iată ce pot afirma:

  • Europa a trăit prima mare schimbare politică și alunecare către extreme. Sunt convins că au privit foarte atent ce se întâmplă lideri din țări în care alegerile sunt aproape: Danemarca și Marea Britanie sunt doar două dintre ele.
  • Piețele urăsc incertitudinea și evenimentele binare a căror soartă e determinată de politicieni fără rațiune
  • Grecia are nevoie de foarte mulți bani sau de un compromis înainte de iunie, altfel vom avea o Bancă Centrală Europeană discreditată și asta nu ne putem permite!

Riscul cel mai mare este că, deși piețele au reacționat azi noapte la ceea ce s-a întâmplat politic, au rămas în urmă în ceea ce privește interpretarea riscului. Opinia generală: va fi un compromis, ca de obicei. Realitatea este alta: datoria este acum deținută de guverne și plătitorii de taxe.

E ușor să iei decizii pe banii altora, dar acum nu mai există buzunare la care să umblăm: Grecia a spus “ajunge”, UE/ESM au spus “ajunge”, FMI a spus “încă nu ajunge”, în timp ce piețele vor spune “ajunge deja”.

Banca Centrală a Elveției a reacționat deja săptămânile trecute, BCE n-a mai putut promite nimic și a reacționat săptămâna trecută, Grecia și-a pierdut răbdarea – cine urmează? BCE/ESM și UE trebuie să ia o decizie: să nu uităm, însă, că unii politicieni nu se înțeleg deloc cu sistemul.