window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Analfabetismul romilor – o problema de doua ori mai mare in Romania decat in Bulgaria

Advertising4U.ro-Comunicate-de-presa-Info-evenimente-Media-NEWSUn sfert dintre romii din Romania sunt analfabeti. Aceasta rata, care este un rezultat imediat al abandonului scolar si al nivelului scazut de participare scolara, este alarmanta in conditiile in care doar 12% dintre romii din Bulgaria, tot o noua tara membra a Uniunii Europene, au declarat ca nu stiu sa citeasca si sa scrie. In Spania doar 9% dintre romi sunt analfabeti, iar in Italia cifra este de 16%.

Informaţiile sunt cuprinse in raportul „Romii din Romania, Bulgaria, Italia şi Spania, intre incluziune sociala şi migraţie. Studiu comparativ”, coordonat de Fundatia Soros Romania in cadrul proiectului „EU Inclusive. Transfer de date si competente privind integrarea pe piata muncii a romilor intre Romania, Bulgaria, Italia si Spania”. Cercetarea ofera informatii atat despre situatia romilor din cele patru tari analizate cat si despre situatia romilor romani si bulgari, imigranti in Italia si Spania.

E.S. Mario Cospito, ambasadorul Italiei, prezent la conferinta de lansare a studiului a declarat ca intregrarea populatiei rome trebuie privita ca o oportunitate, nu ca o amenintare. Excelenta Sa a precizat ca accesul la educatie, la locuri de munca si sprijinirea femeilor si a copiilor romi pot face ca aceasta populatie tanara sa contribuie activ la dezvoltarea societatilor in care traiesc. „Nu putem sa lasam aceste comunitati sa traiasca la marginea societatii cand ele fac parte din ea”, a completat ambasadorul Italiei.

Accesul la educatie pentru romii din Spania este una din cheile modelului de succes aplicat aici.  E. S.  Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Spaniei la Bucuresti  a precizat ca, desi Spania are una dintre cele mai mari comunitati  de romi din Europa, schimbarile petrecute in ultimii 30 de ani au fost remarcabile in ceea ce priveste integrarea sociala „Este importanta cooperarea si transferul de bune practici intre tari”, a concluzionat Excelenta Sa la lansarea studiului.

Migratia populatiei rome

In ceea ce priveste migratia, 85,6% dintre romii bulgari si 67,6% dintre romii romani migrati in Italia au indicat gasirea unui loc de munca drept principalul motiv pentru plecarea din tara. Procente de peste 50% sunt intalnite si in cazul migrantilor romi in Spania. In intampinarea acestei nevoi, peste 60% dintre romii bulgari si romani din Spania au beneficiat de consiliere in vederea gasirii unui loc de munca.

Optiunile privind destinatia pentru romii din Bulgaria si Romania care doresc sa migreze suntdiferite. Spania reprezinta principala destinatie mentionata de catre romii din Romania (35% dintre cei care au intentia de a calatori), urmata de Franta (21%). Bulgarii manifesta o preferinta mai mare pentru Grecia (22%), urmata indeaproape de Spania (20%) si Germania (22%).

Corelat cu principalul motiv al migratiei, studiul identifica si diferente majore intre tarile analizate in ceea ce priveste somajul in randul romilor. Rata cea mai scazuta a somajului se inregistreaza in Spania cu 36,4%, urmata de Italia cu 37,3%, Romania cu 48,6% si Bulgaria cu 58,7%.

Peste 93% dintre copiii romi romani din Spania si 94% dintre copiii romilor bulgari aflati in aceeasi tara sunt cuprinsi in sistemul educational. O situatie similara se regaseste si in randul migrantilor romi romani si bulgari in Italia, unde procentele copiilor care urmeaza cursurile unei scoli sunt de 87%, respectiv 94%. Acest aspect reprezinta o evolutie pozitiva a integrarii romilor in Spania si Italia, mai ales avand in vedere ca din totalul romilor romani din Italia, mai mult de 60% nu au nici macar nivelul elementar de educatie.

„Romii din Romania, Bulgaria, Italia si Spania, intre incluziune sociala si migratie. Studiu comparativ” a fost realizat de o echipa de sociologi din cadrul Fundatiei Soros Romania, Fondazione Casa della Carità Angelo Abriani, Italia, Fundación Secretariado Gitano, Spania, Open Society Institute-Sofia, Bulgaria. Volumul a fost coordonat de Daniela Tarnovschi, sociolog in cadrul Fundatiei Soros Romania.

Datele au fost culese folosind esantioane reprezentativ statistic pentru populatiile de romi din fiecare cele 4 tari (Bulgaria, Italia, Romania si Spania) si esantioane exploratorii pentru romii migranti in Italia si Spania.

Mai multe informatii despre acest studiu puteti obtine de la Catalin Bercaru, expert comunicare, telefonic la 0745 542 294/ 021. 212. 11 01 sau prin e-mail la cbercaru@soros.ro

Studiul face parte din proiectul ” Eu. Inclusive. Transfer de date si experiente privind integrarea pe piata muncii a romilor intre Romaaia, Bulgaria, Italia si Spania”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul este derulat de Fundatia Soros Romania in parteneriat cu Open Society Foundation Sofia, Bulgaria, Casa della Carita, Milano, Italia, Fondacion Secretariado Gitano,Spania.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top