Chiar înainte de publicarea, săptămâna trecută, a datelor despre locurile de muncă din SUA, Banca Populară a Chinei a crescut cerințele privind rezervele minime obligatorii pentru contractele forwards CNY (pentru instituțiile onshore), o mutare cu obiectivul clar de împiedica deprecierea cu sens unic a CNY înaintea nivelului 7,00 la USDCNY și pe măsură ce coșul RMB definit de CFETS a atins pragul de jos al intervalului său de acum un an.

Cerințele au intrat în vigoare deja și nu au declanșat o volatilitate suplimentară în afara corecției bruște de la noile vârfuri de vinerea trecută. Dată fiind această mutare, focusul pe nivelul 7,00 devine și mai important căci piața evaluează până la ce nivel mobilizează China CNY-ul în conflictul comercial cu SUA după ce a anunțat tarife în valoare de 60 de miliarde de dolari pe produsele SUA. Acea mutare va determina garantat următorul răspuns tăios al președintelui Trump ce va incita sentimentul populist în turneul electoral pentru candidații republicani la viitoarele alegeri de la mijlocul mandatului.

A se observa faptul că China își raportează rezervele FX pentru iulie peste noapte și, așa cum am indicat vineri, situația poate lua o turnură foarte diferită dacă acele rezerve au crescut (puțin probabil, dar dacă e așa, reprezintă un puternic semnal al intenției de slăbire a CNY), au rămas mai mult sau mai puțin la fel (nu se schimbă nimic) sau dacă s-au redus mai mult decât se preconizase (un semn al scurgerii de capital și al faptului că China pierde controlul situației la un anumit nivel).

Datele SUA de vineri au adus o turnură surprinzătoare a evenimentelor. Datele despre statele de plată și câștiguri nu erau diferite și erau sub control, dar ceea ce era demn de prima pagină a ziarelor (sau ar fi trebuit să fie, suntem surprinși de slaba reacție a pieței) a fost faptul că indicele ISM non-producție pe luna iulie a scăzut brusc la 55,7 vs. prognoza de 58+ și față de 59,1 în iunie.

Aceasta este una dintre cele mai mari scăderi de la o lună la alta din istoria indicelui, deși s-au mai văzut scăderi misterioase înainte, dar acestea erau cazuri izolate – va fi nevoie de un alt raport lunar pentru a înțelege că există o tendință în curs de dezvoltare, cât și alte date care să susțină dovezile că, așa cum susțin pesimiștii, consumatorul american este „lefter”.

Cel mai notabil factor determinant în G10 FX în această săptămână este euro slab, cel mai probabil din cauza nervozității tot mai mari generată de discuțiile despre bugetul Italiei care au loc în prezent. Liderii italieni s-au întâlnit joia trecută, iar ministrul de finanțe Tria a dat semne promițătoare cu privire la respectarea recomandării UE pentru un deficit de 3%, în timp ce Salvini, liderul Lega, promite în gura mare măsuri precum cota unică de impozitare și venit minim garantat, măsuri ce vor face imposibilă apropierea de limita respectivă. Conflictul pare a fi iminent, iar traderii sunt pe bună dreptate nervoși. Bloomberg scrie că Salvini susține că guvernul va bloca „încercările speculative de a influența tendințele de creștere” fără a specifica cum.

În Franța, întâlnirea lui May cu Macron nu a adus nicio volatilitate în plus pentru lira sterlină sau alte consecințe. Liam Fox, un cunoscut politician conservator, susținea că riscul unui Brexit fără acord este acum de 60-40 din cauza intransigenței UE.

Analiza de John J Hardy, Head of FX Strategy / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de vârf, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai. Reprezentanța care deservește clienții din Europa Centrală și de Est e în Praga, Republica Cehă.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa