• Obligațiunile europene tresaltă cu ochii la un revers al politicii BCE
  • Nivelul profitului post-criză este la 150-250bps distanță de piața actuală
  • Draghi, pus la încercare la discursul său de pe 24 august, din Jackson Hole

  După mai multe strigăte de disperare, obligațiunile europene au început să se miște în direcția potrivită, adică a creșterii profitului, în anticiparea unui revers al politicii de “acomodare” implementată de BCE în ultimii ani.

Cu toate acestea, la ultima ședință BCE, Mario Draghi s-a complăcut în păstrarea unei poziții echilibrate, enigmatice. Investitorii au fost avertizați înainte de conferința de presă – comunicatul nu conținea nicio schimbare de limbaj, deși erau prezente confirmări ale progresului economiei europene.

În realitate, însă, investitorii au găsit alte semne de schimbare, cum ar fi creșterea bruscă a valorii obligațiunilor pe 10 ani din Germania, de la 24 bps în iunie, la 60 bps în iulie. În încercarea de a calma “spiritele”, oficialii BCE a transmis pieței că i-au fost greșit interpretate comentariile recente.

Există o anumită volatilitate, reflectată în faptul că un nivelul normalizat al creșterii tot ar fi sub nivelul istoric, cu 150-250bps sub ceea ce pare să valoreze acum piața. Pentru BCE, este mai degrabă o provocare în modul în care comunică și se adresează piețelor. Apariția lui Draghi la forumul din Jackson Hole, la 24 august, va fi una delicată, iar investitorii vor încerca să arunce în aer piața titlurilor guvernamentale.

Mai mulția analiști economici au cerut deja BCE să revizuiască în jos politica de cumpărare de obligațiuni la 40 de miliarde de euro lunar, față de 60 de miliarde, cât este în prezent. În unele țări, marcate de datorii istorice, cum ar fi Spania, obligațiunile se opun unei creșteri valorice, în timp ce în Franța, după o perioadă de instabilitate politică, avem o revenire la valorile istorice de creștere. Portugalia este noul “star” al regiunii, iar Grecia încearcă să profite de valorile scăzute ale obligațiunilor pentru a-și vinde noile datorii în piață.

Deocamdată, e un joc de “stai și-așteaptă”, iar investitorii par mai îngrijorați de vremea de-afară decât de politica monetară. Dar, ia să vină 24 august și poate vom asista la un duș rece pentru investitori – Draghi va scrie propriul său “moment Jackson Hole” și va înceta perioada de stabilitate monetară, ce durează de ceva ani deja.

Analiza de Michael Boye, Fixed Income trader / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa