- Din 2010, criza datoriilor Greciei amenință piața financiară din Europa
- UE și FMI s-au angajat în acordarea unor noi împrumuturi Greciei
- Investitorii în obligațiuni vor fi rugați să ivestească în titlurile de stat emise de guvernul elen
- Va fi teama de faliment a Greciei o sursă de apetit pentru investitorii flămânzi de profituri?
Această adevărată saga a crizei datoriilor Greciei a fost o temă recurentă de discuție pe piețele financiare încă din 2010, când s-a și produs prima salvare de la faliment a statului elen. După aceea, cu mai multe ocazii, această criză a amenințat piața financiară și stabilitatea din Europa.
Acum, însă, norii amenințători par să se risipească de deasupra Atenei. La mai bine de 3 ani după cea mai recentă emisiune de titluri internaționale, se pare că guvernul grec dorește să emită o nouă serie de titluri guvernamentale.
Unii investitori nu vor uita, însă, că acea emisiune de acum 3 ani s-a transformat într-o poveste destul de urâtă. În vara anului 2015, după un vot public prin care era respinsă autoritatea Bruxellesului asupra reformelor interne, Grecia a fost la un pas de a părăsi uniunea monetară, ceea ce a dus la devalorizarea titlurilor la 0.40eurocenți per euro.
Această nouă rundă de… optimism vine după acord între Grecia și creditorii ei obținut în al 12-lea ceas, acord potrivit căruia Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional (după multe ezitări), s-au angajat într-o altă rundă de împrumuturi de urgență, în valoare de mai multe miliarde de euro. Ceea ce e mai încurajator pe termen lung e că termenii returnării încă nu au fost stabiliți, ceea ce lasă să se înțeleagă că Atena ar putea prelua controlul destinului său economic și financiar destul de curând.
Primul test ar putea fi în câteva săptămâni, când investitorii vor fi rugați, cel mai probabil, să investească în noile titluri guvernamentale emise de Atena, cu maturitate la 5 ani și cu potențial de a aduce 3 miliarde de euro în visteria guvernului elen.
Pentru executivul conduse de Tsipras, ar putea fi un imbold și o recompensă pentru anii de reformă internă, profund detestată de electorat. Cu toate acestea, sentimentul de pe piață nu e prea bun: în iunie, valoarea dobânzii la obligațiunile pe 10 ani atinsese cel mai scăzut nivel din 2014 încoace. Volatilitatea, de asemenea, a fost destul de oscilantă – investitorii cer cam 14% pe aceste titluri, în timp ce nivelul actual este de 5.2%, cel mai scăzut din 2009!
Grecia nu este, însă, singurul debitor care caută finanțare. A început o adevărată “vânătoare de titluri”, cu mai multe state care se grăbesc să emită serii de obligațiuni. Cea mai spectaculoasă rămâne a Argentinei, cu o emisiune de titluri pe 100 de ani.
Dar, ca și în cazul Argentinei, istoria Greciei s-ar putea să nu-i sperie pe investitorii în obligațiuni, deși nu poate face nimeni vreo promisiune că nervii investitorilor nu vor mai fi testați…
Analiza de Michael Boye, Fixed Income trader / Saxo Bank
Despre Saxo Bank
Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.
Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.
Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.
Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.