• Votul din Venezuela a aruncat țara în haos
  • Prăbușirea prețului petrolului, din 2014 încoace, lovește o economie deja bolnavă
  • Banca centrală venezueleană se bazează pe piețele în dolari pentru a-și plăti datoriile
  • SUA amenință cu sancțiuni, ceea ce ar putea fi picătura care umple paharul

 Pentru Venezuela, instabilitatea politică a fost „menu del dia” (meniul zilei) de decenii, o țară în care regimul socialist rezistă pe una dintre ultimele baricade mondiale, regim care a scufundat statul în haos politic și economic.

Weekendul trecut, președintele Nicolas Maduro a obținut o putere și mai mare prin încheierea unor alegeri controversate, eveniment care a generat confruntări mortale între protestatari și poliție, pe străzile capitalei Caracas. Acum, analiștii vorbesc de război civil și default suveran ca scenarii pentru acest stat, cândva o înfloritoare economie a Americii de Sud.

Țara arată, de fapt, ca un studiu de caz din zilele noastre despre cum să-ți bați joc de o economie în care abundă resursele naturale. O boală care, să recunoaștem, pare să afecteze întregul continent.

Exemple recente include Argentia și Brazilia, unde experimentele socialiste și liderii dictatoriali au dus la corupție, instabilitate politică și marasm economic. Dar nimic nu “întrece” Venezuela, când vine vorba de haos politic și economic și, în timp ce statele menționare mai sus încep să se bucure de oarecare stabilitate prin politici mai orientate către economia de piață, Venezuela pare să se îndrepte către prăpastie.

Surprinzător, țara a fost un emițător frecvent de serii de obligațiuni, deci o destinație populară pentru investitorii dornici de riscuri care așteaptă profituri pe măsură. Acești investitori au găsit asigurări în vastele rezerve de petrol, despre care se spune că ar fi cele mai mari din lume, disponibile pe coasta nordică. Chiar și așa stând lucrurile, cu data maturității apropiindu-se, investitorii își verifică balanțele pentru a vedea dacă s-au făcut plățile. În aprilie a.c., când compania petrolieră controlată de guvern Petroleos de Venezuela (PDVSA) trebuia să plătească scadența unei serii de obligațiuni în dolari, titlurile erau tranzacționate la 95 de cenți per dolar, cu mai puțin de o săptămână înainte de maturitate.

Cu peste 90% din exporturi fiind legate de petrol, prețul țițeiului care coboară din 2014 încoace afectează major economia Venezuelei. Inflația are 3 cifre, supermarketurile epuizează marfa rapid, iar luptele de stradă între protestatari și poliție au devenit rutină.

Cea mai recentă încercare a lui Maduro de a se agăța de putere – mișcare ce îi va permite să rescrie constituția în întregime – a atras condamnarea comunității internaționale. SUA, prin vocea președintelui Trump, a amenințat cu impunerea de sancțiuni, ceea ce ar bloca producătorii venezueleni de petrol să acceseze piața americană. Asta ar putea fi o mișcare fatală pentru Venezuela.

Banca centrală a țării se bazează pe piețele ce funcționează în moneda americană pentru a-și plăti și gestiona datoriile. La 2 noiembrie, vine maturitatea unei alte serii de obligațiuni emise de Petroleos de Venezuela (PDVSA). Acest titlu se tranzacționa recent la 75, față de 90 în iunie.

Investitorii în acțiuni venezuelene sunt îngrijorați, din moment ce Venezuela pare să continue pe drumul izolării și dictaturii, poate chiar al războiului civil, iar datele apropiate de maturitate ale obligațiunilor nu fac decât să sporească neliniștea.

Analiza de Michael Boye, Fixed Income trader / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa