Analiză săptămânală mărfuri – prețurile scad, pe fondul prudenței fondurilor de investiții

Majoritatea prețurilor au scăzut, săptămâna trecută, cu indicele Bloomberg Commodity atingând un minim pe ultimele 4 luni. Scăderea a fost generată de fondurile de investiții care și-au redus pozițiile future bullish pe energie, metale și produse agricole.

O cantitate record de țiței s-a vândut în săptămâna cu 14 martie, ceea ce a ajutat la echilibrarea pieței – serios zdruncinată de pozițiile bullish estimate la… 1 miliard de barili. Nivelul de suport a fost stabilit la $50/baril Brent, ceea ce echivalează cu o nouă perioadă de tranzacții în jurul acestei valori, chiar dacă în zona inferioară.

Cu toate acestea, numărul de poziții short și long pe petrol Brent și WTI a crescut și a depășit recordurile. Asta ar trebui să confere o anumită volatilitate înainte ca OPEC să reușească reducerea producției la nivel global.

Metalele prețioase au continuat perioada de “recuperare” pentru a ajunge la nivelul dinaintea selloff-ului generat de creșterea dobânzii Fed din SUA. Am văzut un nivel de suport oferit dolarului în scădere, obligațiunile și ele în picaj și o anumită incertitudine legată de abilitatea președintelui Trump de a-și susține agenda în fața Congresului. Investitorii nu au fost foarte vocali recent, ceea ce a dovedit lipsa lor de interes.

Sectorul agricol a avut în prim plan porumbul, grâul și soia – toate sub presiune din cauza sezonului de însămânțare din SUA. O producție solidă de porumb și soia din America de Sud a adăugat și ea ceva presiune pe stocurile actuale. La 31 martie – vinerea aceasta – Departamentul de Agricultură al SUA va da publicității cifrele legate de intențiile de însămânțare ale fermierilor americani în acest sezon. Fondurile de investiții dețin poziții short masive pe porumb și grâu, în timp ce pe soia avem poziții long care nu sunt la un nivel excepțional față de media ultimilor ani.

La metale, cuprul s-a tranzacționat sub nivelul recent din cauza producției reduse de la două dintre cele mai mari mine din lume. Greva de la cea mai mare mină de cupru din lume – Escondida, în Chile – s-a încheiat. În această perioadă, cuprul nu a mai urcat în preț, iar fondurile hedge au “tăiat” cam jumătate din pozițiile bullish record pe care le dețineau la 31 ianuarie.

Aurul și argintul s-au tranzacționat mai sus pentru a doua săptămână consecutiv, pe fondul unui sentiment negativ în scădere după ședința FOMC la care a fost decisă creșterea de dobândă. Dezbaterile legate de planul național de sănătate din SUA au dat mult de gândit celor care vor să aibă o idee clară despre modul în care Trump reușește – sau nu – să-și impună agenda în fața Congresului american.

În pofida acestor vectori bullish, investitorii arată mai degrabă o atitudine “așteptăm și vedem”. Cererea de investiții prin produse exchange-traded – în special futures – are încă de recuperat.

Ne menținem părerea că dolarul nu prea mai are șanse să crească, mai ales după ce indicele PMI a arătat o creștere record a mediului de afaceri din zona Euro pe ultimii 6 ani. Asta crește și riscul ca BCE să mai reducă din asseturile de pe piață și din pozițiile EURUSD.

Riscul geopolitic va continua să atragă cerere, din perspectiva diversificării investițiilor. Aurul se consolidează, după o creștere de 4% din 15 martie încoace. O depășire a pragului de $1,265/uncie ar “duce” piața peste media de 200 de zile, țintind apoi pragul de $1,282 și, în cele din urmă, de $1,295/uncie.

Țițeiul s-a tranzacționat mai jos, săptămâna trecută: în pofida eforturilor statelor OPEC și non-OPEC de a reduce producția, prețul a scăzut cu 12% de la începutul anului. Ce-i drept, OPEC nici nu a reușit prea bine să-și vândă reducerea producției către piață…

Încrederea oarbă într-un acord a determinat fondurile hedge să cumpere agresiv poziții pe petrol. În februarie, de exemplu, fondurile hedge dețineau poziții în valoare de 1 miliard de barili!

Corecția inițială a început când stocurile din SUA au înregistrat o nouă creștere, ceea ce a dus la cea mai semnificativă vânzare de poziții long – peste 153 de milioane de barili. Pozițiile totale long erau totuși considerabile la 14 martie: 721 milioane de barili.

Interesul open – ceea ce reprezintă numărul de poziții futures long și short pe petrol Brent și WTI – a continuat să atingă noi niveluri record. Asta ne arată că “lupta” dintre long și short va continua pentru o vreme.

Țițeiul Brent a găsit un nivel de suport la $50/baril, ceea ce ne duce cu gândul la nivelul scăzut din 2016. Rămânem rezervați privind predicția prețului: suntem în favoarea unui interval de preț situat între $50/baril și $53/baril.

Analiza de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.