Criza din Turcia este în plină desfășurare, iar moneda a scăzut și mai mult ieri, în jurul nivelului de 7,0000 față de USD. Câțiva analiști au sugerat că o depășire a acestui punct va epuiza excesul de capital al principalelor bănci din Turcia, aruncând țara într-o criză bancară.

Capitalurile proprii turcești sunt deja în scădere 61% în termeni USD de la începutul lui februarie, ceea ce reprezintă o scădere relativă teribilă a economiei pentru a 17-a economie a lumii (conform cifrelor din 2017 ale Fondului Monetar Internațional). Însă subiectul cheie al sesiunii de astăzi a fost riscul de contagiune în spațiul piețelor emergente în general, dar în special în Europa prin intermediul expunerii bancare a regiunii la Turcia.

Conform Băncii pentru Reglementări Internaționale, au existat creanțe bancare străine asupra Turciei în valoare de 223,3 miliarde $, băncile spaniole și franceze deținând cele mai mari creanțe în valoare de 80,9 mld $ și, respectiv, 35,1 mld $. Creanțele bancare străine au crescut semnificativ din 2005 pe măsură ce deficitul curent al Turciei s-a înrăutățit material de la un surplus în 2002 ajungând la -5,2% în medie în perioada T4 ’05 – T1 ’18.

Cifra creanțelor băncilor străine este mare, dar, pentru a avea o perspectivă, creanțele băncilor străine erau în jur de 300 mld $ asupra Greciei ce intra într-o criză financiară și 150 mld $ în vara lui 2010 la un PIB mult mai mic.

Atunci când ne uităm la performanța în rândul băncilor europene, atât băncile spaniole, cât și cele franceze au suferit pierderi mari în ultimele șase săptămâni și sunt depășite în această zonă doar de băncile italiene. Cu toate acestea, băncile italiene sunt determinate de un alt set de factori ce includ randamentele obligațiunilor guvernamentale deoarece investitorii sunt nervoși cu privire la planul guvernului de a crește cheltuielile fiscale prin cota unică de impozitare și scheme de venituri ale cetățenilor.

Destul de interesant, observăm o scădere și în rândul băncilor germane, dar aici legătura este mai mult cu Italia și mult mai puțin cu Turcia. Semnalul pe care piața de swap-uri pe riscul de credit îl dă astăzi este acela că probabilitatea ca Turcia să nu își îndeplinească obligațiile crește semnificativ și, dacă nu vom avea parte de o reacție pozitivă de la Ankara, criza ar putea escalada și mai mult săptămâna aceasta.

În acest moment, piețele sunt volatile deoarece modelele de risc transmit decizii de a reduce riscul piețelor emergente, dar este important de înțeles că principalele țări cu piețe emergente nu au aceleași cerințe de finanțare externă ca Turcia și, prin urmare, ar trebui să nu existe o contagiune materială.

Dacă acesta ar fi fost cazul, ne-am fi așteptat ca aurul să fie mai licitat; de fapt, aurul a scăzut sub nivelul de 1.200$/uncie în sesiunea de azi.

Creanțele spaniole și franceze asupra Turciei nu sunt îndeajuns de mari pentru a înghiți din punct de vedere material capitalul; mai mult, sistemul financiar european și Indicele Financiar Subordonat al Europei Markit iTraxx (ce măsoară calitatea creditării în rândul băncilor europene din datoria lor subordonată) încă se tranzacționează la niveluri scăzute din punct de vedere istoric, fără a da semnale de panică generalizată.

Din perspectiva noastră, băncile europene ar putea fi în curând cumpărate contra capitalurilor proprii europene ca o formă de inversare a mediei.

Analiza de Peter Garnry, Head of Equity Strategy / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de vârf, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai. Reprezentanța care deservește clienții din Europa Centrală și de Est e în Praga, Republica Cehă.