Pentru Q2, ne concentrăm pe trei teme majore – o reașezare a euro bazată pe diminuarea riscului politic din Europa, o China pe viteză redusă și efectul ei asupra valutelor dependente de mărfuri și pe direcția dolarului SUA, pentru că Trump ori va da de pământ, ori va revigora politica de comerț, care s-a cam zdruncinat în primele sale două luni de mandat.  

 “Al doilea trimestru 2017 ar putea aduce un sentiment de ușurare pe frontul politicii, îndată ce vom fi trecut de alegerile din Franța”.

“Procesul de Brexit ar putea necesita mulți ani până la finalizare și asta ar putea afecta piețele printr-un anumit grad de incertitudine”.

 Volatilitatea FX a scăzut considerabil în prima parte a 2017, în pofida Brexitului, a incertitudinii politice din UE înaintea alegerilor critice din Franța și a incapacității președintelui Trump să-și țină promisiunile din campanie – deoarece și-a consumat mult din energie și timp certându-se cu presa sau cu cei care îl acuză de conspirații.

Al doilea trimestru al 2017 ar putea aduce un sentiment de ușurare pe frontul politicii, îndată ce vom fi trecut de alegerile din Franța, iar piețele vor fi înglobat în preț revenirea economică europeană. În SUA, ar putea continua prezența sentimentului de marginalizare a lui Trump din cauza inabilității sale de a se descurca în capcanele Washingtonului și de a “trece” de Congres politicile sale menite să “salte” dolarul. În orice caz, ne așteptăm la la mai multă volatilitate în Q2 2017 decât în primul trimestru, când ne-am dus spre nivelurile scăzute din 2014.

Politicile lui Trump trade… doborâte, dar nu învinse?

În SUA, președinția Trump a început cu stângul iar președintele nu prea a reușit să convingă piețele că poate pune în practică ce a promis în campanie. Cu toate acestea, Trump deține majoritatea în ambele camere ale Congresului, ceea ce rămâne de o importanță capitală în susținerea politicilor sale.

Cu ochii la alegerile din 2018, republicanii știu că toată lumea se va uita la ei și vor fi responsabili pentru cum va arăta economia la momentul acela – până și republicanii anti-Trump își vor fi dorit să ajute cumva, între timp. Q2 ar trebui să însemne o rupere de ritm după o oarecare lentoare, de când a început mandatul lui Trump. Așteptatele patru creșteri de dobândă în următoarele 18 luni nu vor produce mari oscilații dolarului, doar dacă nu vom avea surprize din partea Administrației Trump. Multe depind de asta când vorbim de USD, deși potențialul de creștere e acolo, generat de scepticismul crescând al pieței.

 EUR își revine?

Euro a reușit să își păstreze cursul în pofida incertitudinilor politice din prima parte a anului, mai ales datorită datelor economice bune venite din toată Europa și a deciziei președintelui BCE, Mario Draghi, de a mai renunța la politicile de amortizare a riscului, acum că prognoza arată suficient de bine.

Piața a mers chiar un pic mai departe și a început să înglobeze în preț o eventuală creștere de dobândă BCE de anul viitor. Ne așteptăm și noi la o creștere de dobândă, dacă Marine Le Pen nu va face mare lucru la alegeri, în Franța.

China strânge șurubul – implicații?

China a pompat lichidități enorme în 2015 și 2016 pentru a stimula economia și opri creditele neperformante. În plus, China a redus capacitatea unor industrii cheie, cum ar fi extracția cărbunelui și producția de oțel, pentru a susține prețurile. În ultimele luni, am asistat la un revers al furnizării de lichidități, iar condițiile de creditare s-au înăsprit.

Tendințele de creditare din China sunt importante nu doar pentru economia locală, ci și pentru cea globală: retragerea lichidităților ar putea avea un impact mai mare în Q2 și Q3, mai ales în țările dependente de mărfurile de proveniență chineză.

Banca Japoniei va avea probleme

Banca Japoniei nu prea a avut noroc când a decis să recurgă la politica de control al dobânzilor pe obligațiuni: momentul a coincis cu o creștere masivă a dobânzilor la titlurile americane, ceea ce a mărit drastic spreadurile între Japonia și restul lumii, obligând Banca Japoniei să ajusteze moneda, nu piața de obligațiuni.

În Q1, JPY a prins un pic de viață, dar rămâne sensibil la orice tip de deviație. Dacă vom vedea politicile lui Trump amânate din nou și o corecție a apetitului de risc, s-ar putea să vedem un yen crescând semnificativ în Q2, mai ales versus monedele din țările emergente sau dolarul din mărfuri.

Lira sterlina – prea devreme să ne pronunțăm?

Din toate punctele de vedere, lira sterlină e acum ieftină la tranzacționat, deși a fost și mai ieftină versus euro în momentul de maximă criză financiară. Deficitul de cont din Marea Britanie ați putea spune că justifică devalorizarea lirei – la fel și incertitudinea legată de Brexit. Credem că Marea Britanie va obține un acord rezonabil cu restul continentului, iar potențialul pe termen lung este pozitiv, de creștere.

Problema – pentru că există una – e legată de sincronizare. E momentul acum sau când vor fi știute detaliile legate de Brexit? Acest proces, să recunoaștem, nu se va termina decât odată cu alegerile din Germania: dacă alegerile vor fi foarte disputate, nu se știe cu cine va negocia Londra.

Una peste alta, Brexitul va dura mulți ani și asta ar putea afecta piețele printr-un anumit grad de incertitudine.

Analiza de John J. Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa