Prin concertele vocal-simfonice de joi, 16 mai şi vineri, 17 mai 2024, Filarmonica George Enescu sărbătoreşte împlinirea a două secole de la prima audiţie a uneia dintre cele mai importante partituri din literatura de gen: Simfonia a noua de Ludwig van Beethoven. Cu a sa Odă a bucuriei de Friedrich Schiller ce încununează ultima mişcare, Simfonia a noua se dovedeşte a fi prima îngemănare a instrumentelor şi a vocii cântate din istoria genului. Astăzi, prestigiul său se reflectă în faptul că Oda bucuriei a fost adoptată ca Imn al Europei, fiind recunoscută ca simbol al aspirațiilor comune de unitate și înțelegere între oameni.

La pupitrul Orchestrei şi Corului Filarmonicii George Enescu se va afla Tomáš Netopil.

Dirijorul ceh  Tomáš Netopil este dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii şi director artistic al Academiei Internaționale de Vară de la Kroměříž din ţara sa, iar în stagiunea 2022-2023, a sărbătorit cel de-al zecelea an în care a ocupat postul de director general muzical al Operei din Essen. În perioada 2008-2012 a activat în calitate de diretor muzical al Teatrului Național din Praga. De asemenea, muzicianul întreţine o colaborare strânsă cu Festivalul Dvořák din Praga, unde, în anul 2017, când a fost desemnat artist în rezidenţă, a susţinut atât concertul de deschidere a festivalului (alături de Filarmonica din Essen), cât şi cel de închidere (cu Wiener Symphoniker). . În 2002, Tomáš Netopil a câștigat primul concurs de dirijat Sir Georg Solti la Alte Oper Frankfurt.

Pianistul Andrei Licareţ a obţinut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha şi a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai şi Concursul Concertelor Shreveport. În 2013, Andrei Licareţ a susţinut un recital foarte aplaudat la Chamber Hall al Filarmonicii din Moscova iar în februarie 2013, şi-a făcut debutul la Carnegie Hall cu un recital de succes, la Weill Recital Hall. „Sensibilitatea sa rafinată şi căldura sunetului, precum şi virtuozitatea interpretării au fost pe măsura acestei lucrări monumentale, al doilea concert de S. Rahmaninov” (Lübecker Nachrichten, octombrie 2011). „Licareţ a interpretat cu naturaleţe, poetic şi cu o extraordinară atenţie pentru detalii – o sclipire care te face să doreşti mai mult” (Washington Post). Artistul a susţinut concerte şi recitaluri în cele mai importante oraşe din Europa şi din Statele Unite, fiind apreciat de mari muzicieni ai lumii, precum Leon Fleisher, Menahem Pressler, Richard Goode, Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet. Valentin Gheorghiu l-a numit „un pianist de excepţie”.

Filarmonica dedică aceste concerte memoriei mezzosopranei Elena Cernei, artistă de la a cărei naştere se împlinesc 100 de ani. Cu o carieră care s-a legat de istoria Filarmonicii bucureştene, Elena Cernei a fost solistă a Filarmonicii între anii 1950 şi 1958, colaborând cu toţi marii dirijori şi cântăreţi din ţară, iar pe plan internaţional  a fost elogiată pentru evoluţiile de pe cele mai răsunătoare scene: Teatro alla Scala din Milano și New York Metropolitan Opera.

Ateneul Român
Joi, 16 mai 2024, ora 19
Vineri, 17 mai 2024, ora 19

Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
TOMAS NETOPIL

Program

Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 1, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 15

Solist
ANDREI LICAREŢ

Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 9, în re minor, op. 125

Solişti vocali

DIANA ŢUGUI – soprană
ROXANA CONSTANTINESCU – mezzosoprană
COSMIN IFRIM – tenor
ŞERBAN VASILE – bas

Dirijorul Corului
IOSIF ION PRUNNER

– 200 de ani de la prima audiţie

In Memoriam Elena Cernei – 100 ani de la naștere

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:    130 lei
Categoria II:  120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.