ANL demareaza constructia de locuinte sociale pentru comunitatile de romi

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), George Ciprian Stan, a semnat joi, 13 noiembrie, la sediul agenției, contractul de antrepriză generală pentru  construirea a 28 de locuințe sociale pentru comunitățile de romi în orașul Baia de Aramă (județul Mehedinți), strada Dochiciu nr. 66. Cele 28 de case (12 case cu 2 camere și 16 case cu 3 camere), cu regim de înălțime parter, sunt împărțite pe patru module, iar suprafețele construite ale acestora variază între 78 și 106 m.p. Valoarea investiției se ridică la suma de 4.960.522 de lei cu TVA. Proiectul de construire a caselor pentru romi se va derula pe un teren  în suprafață de 9.000 m.p., pus la dispoziția ANL de către consiliul local al orașului Baia de Aramă.

La eveniment au participat, în calitate de invitați, domnul Cezar Radu Soare, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și domnul Cătălin Zamfir Manea, secretar general Partida Romilor “Pro-Europa”.

În perioada următoare, ANL va contracta serviciile de proiectare pentru alte locuințe care se vor construi în cadrul Programului Locuințe sociale pentru comunitățile de romi: 28 de case în comuna Nocrich (județul Sibiu), 7 case în satul Jelna – comuna Budacu de Jos (județul Bistrița Năsăud) și 14 case în satul Budacu de Jos – comuna Budacu de Jos (județul Bistrița Năsăud).

***

Programul de construcții Locuințe sociale pentru comunitățile de romi este un program pilot ce se derulează de MDRAP prin intermediul ANL, conform HG nr. 1237/2008. Rezolvarea situaţiei comunităţilor de romi este unul din obiectivele asumate de Guvernul României din anul 2001 prin HG nr. 430/25.04.2001 privind aprobarea Strategiei Guvernului României de îmbunătățire a situației romilor, cu modificările și completările ulterioare. Locuințele sociale pentru comunitățile de romi se vor construi prin ANL cu finanțare de la bugetul de stat.

În cadrul acestui program se vor implementa proiecte viabile pentru construcția a maxim 300 de locuințe sociale pentru cetățenii români de etnie romă, distribuite în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. Astfel, se va îmbunătăți accesul persoanelor de etnie romă la o locuință decentă și la servicii publice de tip apă, electricitate, canalizare și sisteme de încălzire. Pentru finanțarea programului de construcții locuințe sociale pentru cetățenii români de etnie romă, prin Legea bugetului de stat nr. 356/18.12.2013, cu modificările ulterioare, a fost alocată suma de 10 milioane de lei, iar prin OG nr. 9/2014 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014 s-au alocat 6,5 milioane de lei.