Concluziile reiesite din actiunile de control privind modul de respectare a prevederilor legale referitor la calitatea, modul de comercializare si etichetare a produselor alimentare specifice sarbatorilor de iarna

Perioada premergatoare sarbatorilor de iarna este caracterizata de vanzari mari de produse alimentare. In acest sens, in perioada 14.11. – 06.12.2011, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin organele sale teritoriale, a desfasurat actiuni de control privind calitatea, modul de etichetare si comercializare a produselor alimentare specifice sarbatorilor de iarna.

Recomand consumatorilor sa cumpere produse numai din locuri autorizate. Produsele expuse spre vanzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor sau alte locuri neautorizate, chiar daca sunt vandute la un pret mai mic, reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorilor” – Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.

Controlul s-a desfasurat in toate judetele tarii si in Municipiul Bucuresti, rezultand urmatoarele:

  • au fost controlati 1.002 operatori economici, constatandu-se abateri la 811 (~ 81%).
  • a fost verificata o cantitate de cca 56 tone produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna si 174,5 mii metri membrane naturale, constatandu-se ca peste 13 tone (~23%) si peste 121 mii metri membrane naturale (~69%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

Urmare deficientelor constatate, organele de control au dispus urmatoarele masuri:

  • oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 0,7 tone produse specifice sarbatorilor de iarna in valoare de 10 mii lei, produse improprii consumului uman;
  • oprirea temporara de la comercializare a cca.10 tone de produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, in valoare de 115 mii lei si a 50 mii metri membrane naturale, in valoare de 20 mii lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
  • aplicarea de 918 sanctiuni contraventionale dintre care 400 avertismente si 518 amenzi contraventionale in valoare de 1.523.600 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Produse specifice SARBATORILOR DE IARNA

Calitatea produselor

  • Comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare

Doua societati din jud.Galati comercializau tacam de pui cu aripi, picioare de porc, cozi de porc, in stare congelata, iar un lant de supermarketuri din jud.Maramures comercializa pui intreg, in ambele cazuri produsele prezentau arsuri de congelare, iar ficatul de pasare prezenta modificari de culoare, cauzate decongelarii-recongelarii.

In judetul Mures: un magazin comercializa picioare de porc proaspete necuratate, cu par pe suprafata si un altul comercializa rulada caramel si napolitane cu crema care prezentau exudari de grasime la suprafata ambalajului; un alt lant de supermarketuri din jud.Mures avea expus la comercializare carne de pasare: curcan, gaini, pui grill, care nu erau curatate de pene in totalitate si prezentau arsuri de congelare pronuntate.

La alt lant de hypermarketuri avand punct de lucru in Tecuci, jud.Galati s-au constatat la comercializare ciocolata cu lapte si ciocolata cu alune, rupte, sfaramate in ambalaj.

In Alba Iulia se comercializa produsul „gogosi” care din cauza nerespectarii temperaturii de pastrare impuse de producator, prezenta deprecierea calitativa.

O cofetarie din Bucuresti utiliza in fabricatie materii prime (praline crocant) cu miros si gust de ranced, iar o alta, tot din Bucuresti utiliza la prepararea prajiturii „cartof” resturi de prajituri supuse congelarii pentru care nu se cunostea data fabricatiei.

Doua retele de magazine din jud. Arad aveau la comercializare ficat de porc, carne pasare, mici populari congelati care prezentau modificari organoleptice, respectiv aspect si culoare nespecifica, provocate de arsuri de congelare.

  • In 76% din judete se comercializau produselor alimentare in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori

Conform prevederilor legale in vigoare, operatorii economici sunt obligati sa comercializeze produse numai in cadrul datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.

Produse cu data durabilitatii minimale depasita au fost depistate la peste 22% dintre operatorii economici controlati in jud. Iasi (salam de vara, carnati moldovenesti, rahat Mirela, bomboane Poiana, bomboane Milka, cornuri cu cacao), la peste 16% dintre operatorii economici controlati in jud. Arges (bomboane cu lapte ARO, aripioare de pui ambalate, napolitane, praline asortate Suchardine, drajeuri frantuzesti, pufuleti glazurati), la 27% dintre operatorii economici controlati in jud.Galati (cozi de porc, pui grill, carne preparata, ciocolata), la 26% dintre operatorii economici controlati in jud. Salaj (salam de porc, preparate din carne, ciocolata), la 17% dintre operatorii economici controlati in jud. Braila (fursecuri, ciocolata) si la 4% dintre operatorii economici controlati in jud.Vrancea.

In Bucuresti s-a constatat existenta la comercializare a diferitelor sortimente de prajituri precum si a semipreparatelor (blaturi si creme) nesigure din punct de vedere al datei durabilitatii minimale, intrucat pentru produsele finite nu existau note de transfer din laborator catre vanzare, iar pentru semipreparate nu existau elemente de identificare cu privire la data prepararii.

  • Neincadrarea in cantitatea neta declarata de producator

In jud.Teleorman comercializa “FAINA ALBA TIP 000 pentru cozonac 1 kg, ”, din productie proprie, care nu se incadra in cantitatea neta declarata, prezentand lipsa de 35-75 g fata de maximum 15g admis.

  • Starea ambalajelor

Ambalaje deteriorate care nu asigurau integritatea produselor, s-au constatat la: carnea de pasare, comercializata in jud. Dambovita si jud. Arad; carnea de porc, comercializata in jud. Dambovita; tacam de pui cu aripi, congelat, comercializat in jud.Galati; ficat de porc congelat, comercializat in jud. Arad; micii populari congelati si peste congelat comercializate de un lant de hypermarketuri din Arad si Chisienu Cris din jud. Arad; carne porc si prajituri asortate, comercializate in jud. Mehedinti;

Peste 18 % din produsele alimentare specifice sarbatorilor de iarna comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit

  • Lipsa tuturor elementelor de identificare – caracterizare, situatie constatatala produsele comercializate, in special, in vrac de catre: 31% dintre operatorii economici controlati din jud. Neamt (pulpe pasare congelate vrac); Iasi (creier vrac, preparate vrac, pulpe pui cu spata, vrac);

De asemenea, produse alimentare care nu erau insotite de etichete cu elementelor de identificare – caracterizare ale produsului s-au constatat la peste 36% dintre operatorii economici controlati in jud.Galati (pulpe de pui cu spata, aripi de pasare, cozi de porc) si la peste 33% dintre operatorii economici controlati in jud.Bacau (carne preambalata).

  • Inscrierea de mentiuni care puteau induce in eroare consumatorii

In Roman, jud. Neamt se comercializa sub denumirea de “cotlet traditional” preparatul “Cotlet”, producator din Pascani, desi produsul nu era inregistrat in Registrul produselor traditionale din Romania. Tot in jud. Neamt s-a mai constatat la comercializare, sub denumirile de “carne tocata congelata preambalata”, “carne tocata preparata condimentata”, “carne tocata curcan”, un amestec din: carne, slanina, proteina vegetala, zaharuri si colorant (carmin).

In jud.Vaslui se comercializau tabletele Laura, Novatini si Africana utilizand denumirea improprie de “ciocolata”.

In Bucuresti, pe site-ul unui importator si distribuitor de produse de patiserie si cofetarie preambalate din Bulgaria, se realiza o publicitate incorecta, prin informatia ca „torturile nu contin conservanti si au ingrediente naturale”, afirmatie care nu putea fi verificata intrucat nu exista traducerea in limba romana a elementelor de caracterizare.

Inscriptionarea pe ambalaj a mai multor sortimente de prajituri, cu ingredientele aferente pentru fiecare sortiment, fara a se bifa sortimentul existent in ambalajul respectiv, situatie constatata la produsele : saratele, paleuri simple si cornulete, fursecuri si prajituri fragede;

  • Lipsa inscrierii datei limita de consum/ datei durabilitatii minimale la: Targoviste, jud.Dambovita (carne preambalata); Roman, jud. Neamt (ciocolata cu creama de vanilie Laura); Piatra Neamt (piept pentru mancaruri); Deva, jud. Hunedoara (carne vita preambalat congelata);

– Lipsa informarii cu privire la data durabilitatii minimale la produsele comercializate in vrac de catre: Fetesti, jud. Ialomita (carnati, productie proprie); Bucuresti (rahat vrac cu nuca de cocos si fructe de padure, provenienta UE); peste 23 % dintre operatorii economici controlati in jud.Arges ; Tulcea (pulpe pui vrac, telemea vaca);

  • Nerespectarea conditiilor de depozitare:

Nerespectarea temperaturii de comercializare s-a constatat astfel:

In jud. Galati erau expuse la comercializare produsul „oase porc”, receptionat refrigerat si depozitatat la temperatura de congelare. Aceeasi abatere s-a constatat si la Pitesti, jud.Arges (piept pui ambalat); Turnu Rosu, jud.Sibiu (carne tocata);

In Braila produse de cofetarie (Savarina, Amandina, Boema) expuse spre comercializare la temperatura mediului ambiant, de peste 10ºC.

In Bucuresti s-a constatat ca semipreparatele – blaturi si creme, erau pastrate in stare de congelare. Tot in Bucuresti se proceda la congelarea unor semifabricate si produse finite de cofetarie si patiserie, desi acestea sunt produse care, prin natura lor, se consuma in stare proaspata, aspect impus si prin specificatiile tehnice.

Neurmarirea prin termograme a respectarii temperaturilor prescrise de producatori la depozitarea sau expunerea produselor sau necompletarea zilnica a acestora s-a constatat la Satu Mare (pipote, pulpe superioare pasare refrigerate);

Nerespectarea conditiilor de depozitare in spatiul frigorific – in jud. Giurgiu s-a constatat depozitarea de carne pasare alaturi de peste vrac, iar in Suceava depozitarea de preparate din carne, alaturi de cutii de icre si cutii cu marinata de peste.

La o societate din Bucuresti depozitarea produselor de cofetarie-patiserie finite si semifabricate se facea in acelasi spatiu cu produsele netratate termic, respectiv oua, fructe necuratate alaturi de produse finite si semipreparate.

  • Alte abateri

Un magazin mixt din Razboieni, com Casimcea, jud.Tulcea comercializa bere la dozator, in regim de alimentatie publica, fara a detine autorizatie in acest sens.

Comercializarea membranelor naturale

  • Ambalaje deteriorate

Comercializarea de mate de porc in ambalaje deteriorate s-au gasit in Vorona, judetul Botosani.

  • Peste 68 % din membranele naturale comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit

– Lipsa elementelor de identificare si caracterizare s-a constatat la membranele naturale preambalate – jud. Calarasi (mate subtiri de porc, sarate) ; jud. Vaslui (stomac de porc sarat si mate subtiri de porc sarate) ; in jud. Ialomita si Iasi (mate de porc preambalate, subtiri si pentru chisca).

De asemenea, in Bucuresti se comercializau mate de porc preambalate in caserole din material plastic ce aveau inscriptionat pe eticheta elementele de identificare in limba maghiara, fara a se realiza informarea consumatorilor in limba romana cu privire la denumire produs, clasa de calitate, numele si adresa producatorului, ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in UE, conditii de depozitare sau de folosire si lotul.

Tot in Bucuresti se comercializau “mate crete porc”, ambalate in caserole din material plastic ce aveau introdusa eticheta in caserola, in contact direct cu produsul, fapt ce a condus la deprecierea acestora, elementele de identificare devenind greu lizibile.

Lipsa precizarii modului de conservare a membranelor naturale (ex. “sarate”), constatata la comercializare in jud.Neamt, Satu Mare, Salaj si Bistrita Nasaud;

Lipsa mentionarii numarului de bucati, respectiv a numarului de metri la membranele naturales-a constatat in jud. Sibiu. In jud. Constanta s-au constatat la comercializare “mate de oaie Inorog” pe eticheta carora nu se mentionau de catre producator numarul de metri din interiorul ambalajului.

Lipsa inscrierii clasei de calitate,s-a constatat la: mate de porc bumbare, mate crete, sarate, subtiri de porc, burta de porc, mate pentru lebar si caltabos, stomace de porc pt toba si pate porc.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

  • Acordati o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, avand in vedere ca unii operatori economici vor “ profita” de aceasta perioada pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora;
  • Urmariti cu atentie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare pe care doriti sa le cumparati si refuzati-le pe acelea pentru care aveti supiciuni privind calitatea si mai ales siguranta;
  • Refuzati produsele alimentare care prezinta urme de mucegai sau care prezinta data durabilitatii minimale depasita;
  • Refuzati produsele alimentare preambalate care prezinta ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii si a continutului;
  • La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
  • Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate ; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

Biroul de presa