Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a desfasurat o actiune de verificare a 20 de website-uri ale institutiilor financiare care ofera credite sau isi prezinta ofertele online si a decis continuarea investigatiilor in cazul a 11 dintre acestea.

Actiunea face parte dintr-un amplu proiect coordonat de Comisia Europeana prin DG SANCO, denumit Internet Sweep.

Investigatiile s-au desfasurat simultan in 29 de state membre ale Retelei de Cooperare in Domeniul Protectiei Consumatorilor – CPC (statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia si Islanda). La nivel european au fost verificate in total 562 de website-uri apartinand unor institutii financiare sau intermediari de credite.

Conform procedurii de desfasurare a actiunii comune, in prima etapa s-a realizat o verificare succinta a website-urilor, care a urmarit:

  • verificarea informatiilor privind identitatea si adresa geografica a comerciantului;
  • verificarea publicitatii la creditul de consum;
  • verificarea informatiilor privind caracteristicile principale ale creditului oferit;
  • verificarea informatiilor privind costul total al creditului, incluzand toate comisioanele si taxele, precum si modul de prezentare;
  • depistarea informatiilor agresive sau inselatoare.

Dintre cele 562 de website-uri verificate la nivelul CPC, 393 de website-uri, reprezentand 70% din numarul total, au fost selectate pentru investigatii suplimentare.

Problemele principale identificate au fost: