In perioada 12.08 – 23.08.2013, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control cu privire la  modul de respectare a prevederilor legale in domeniul protectiei consumatorilor referitoare la conformitatea, comercializarea si modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub forma congelata .
• Au fost controlati 772 operatori economici, dintre care la un numar de 596 au fost constatate deficiente la comercializarea si etichetarea produselor;
• A fost verificata o cantitate de circa 208 tone produse alimentare congelate, dintre care circa 28 tone nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor;
Masuri dispuse:
• oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a circa 1.480 kg produse alimentare congelate, in valoare de 20.173 lei,  produse improprii consumului uman;
• oprirea temporara de la comercializare a circa 25 tone produse alimentare congelate, in valoare de  237.000 lei  pana la remedierea neconformitatilor constatate;
• aplicarea de 667 sanctiuni contraventionale dintre care 394 amenzi contraventionale in valoare de 1.143.650 lei si 273 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Bogdan Cristian Nica – Presedintele ANPC: ” Sfatuiesc consumatorii si cu acest prilej sa nu achizitioneze produse alimentare pentru care au suspiciuni ca au fost decongelate si recongelate. Este indicat ca produsele alimentare decongelate sa nu se mai recongeleze si sa se prelucreze imediat. Acestea nu trebuie sa prezinte gust si miros modificate la decongelare. Totodata, consumatorii  trebuie sa fie atenti la conditiile de depozitare in care se prezinta produsele, atat la comercializare, cat si la domiciliu.”

Principalele abateri:

I. Comercializarea produselor alimentare congelate cu parametri neconformi celor declarati sau ai celor prevazuti in actele normative in vigoare

1.1. Comercializarea produselor alimentare congelate ce prezentau modificari organoleptice
Jud. Vaslui – pulpe de pui cu os si piele, piept  de pui cu os, pui grill, aripi de pui, ficat de pui care prezentau  arsuri de congelare pe toata suprafata, respectiv la examinarea directa s-a constatat ca produsele prezentau culoarea pala si consistenta spongioasa.
Bucuresti – „Rata grill”, import China, prezentata in ambalaje deteriorate, rupte, ducand la aparitia arsurilor de congelare pe zone intinse ale carcasei; Pulpe pui intregi si Spinari pui care prezentau arsuri de congelare pe zone intinse, miros nespecific, de ranced.
Jud. Iasi – pulpe pui (provenienta Germania), piept pui cu os, mici formati, produse congelate care prezentau arsuri de congelare pe suprafete extinse.
Jud. Galati – macrou congelat care prezenta modificari organoleptice, respectiv  urme de oxidare, de arsuri de congelare, culoare nespecifica produsului.
jud.Neamt – inghetata care era decongelata si deformata; carnea preparata amestec care era decongelata .
Produse congelate cu arsuri de congelare, datorita nerespectarii conditiilor de depozitare, manipulare  s-au constatat in jud. Neamt (carne pasare congelata: piept pui si pui grill, piept pui dezosat congelat; Mici formati, Piept de pui cu os, fara piele), jud. Bacau (carne de pasare congelata, jud. Maramures (piept de pui dezosat); jud. Suceava (“rondele rechin”, ficat porc, pulpe pui cu spate si piele, pulpe pui).

1.2. Comercializarea de produse alimentare congelate in afara datei durabilitatii minimale stabilite de  producatori, contrar prevederilor legale
jud. Neamt – ciabatta cu masline cu data durabilitatii minimale depasita de 9 zile; carne preparata vita, congelata, cu data durabilitatii minimale depasita de 7 zile;
jud. Mehedinti- sprot  expirat de 5 zile;
jud.Maramures – inghetata, diferite sortimente, cu data durabilitatii minimale depasita cu 5 – 56 zile;
jud.Valcea – pulpe de pui, peste congelat,
jud. Bacau – file de somon
jud. Cluj – carne de pui, peste, amestec de legume congelate
jud.Alba – burta de vita, fish fingers, coltunasi cu dulceata, tocanita cartofi cu carne de porc, pui de casa congelat si ficat de pui congelat, fasole galbena taiata, porumb congelat, pipote si inimi, carne tocata si pasta de mici;
jud. Galati – foi de placinta congelate .
1.3. Neincadrarea in cantitatea neta declarata
jud. Arad- file cod de Alaska, import CHINA, 600 g, la care a  existat prezumtia de neconformitate, motiv pentru care au fost prelevate probe. In urma analizarii la Laboratorul Larex Arad s-a constatat  ca produsul nu corespunde incriptionarii de pe ambalaj, la parametrii:
– glazura – prevazut 20%   – determinat 30,1- 32,1% ;
– cantitatea neta  – prevazut 480 g, determinat 401,5 g- 404, 5 g
jud. Mures- peste congelat (macrou) cu lipsa de 0,28 kg- 0,26 kg la cantitatea declarata.

1.4.  Comercializarea produselor alimentare congelate in ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanseitatea
Jud. Neamt – inghetata ambalata in pahare din plastic, la care  capacul din carton era foarte usor detasabil, neasigurandu-se etanseitatea produsului.
Jud. Vaslui – produse congelate cu  ambalajul deteriorat.
jud.Calarasi – macrou congelat, sprot congelat care prezentau ambalaje desigilate.
jud.Maramures -pui osenesc care prezenta ambalajul deteriorat.
jud.Salaj – o parte din produsul “piept de curcan cu cascaval” avea ambalajul partial rupt datorita manipularii, inghetata cu ambalajele  deformate datorita conditiilor de transport .
jud.Suceava – ficat de pui, ficat porc; creier porc si macrou intreg in pungi polietilena rupte sau dezlipite; macrou congelat.

1.5. Comercializarea de produse alimentare congelate care au suferit decongelari si congelari repetate, cu deteriorarea calitatii produsului

Bucuresti – Inele de calamar ce prezentau in ambalaje gheata separata in exces, care putea fi o dovada a congelarilor si decongelarilor repetate; file merluciu cu piele, congelat cu aspect modificat al tesutului muscular care prezenta culoare neuniforma, cu irizatii galbui de calitate: gheata separata cantitativ in ambalaje si gheata separata.
jud.  Alba – agregatul frigorific pentru pastrarea produselor congelate era scos din priza pentru decongelare, iar produsul “mici congelati caserola” era in stare decongelata, desi pe eticheta produsului se mentiona “a nu se recongela dupa decongelare”.

II.  11 % dintre produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa le permita alegerea sortimentului dorit
2.1. Lipsa etichetelor cu elemente de identificare si caracterizare
jud. Caras Severin  (pulpe pui, aripi fara elemente de identificare si caracterizare, lipsa etichetei de produs); jud.Neamt (peste congelat – file de somon, file de pangasius, carne pasare congelata), jud.Vaslui (sferturi posterioare de pui si macrou congelat); jud. Valcea (pulpe pui, peste congelat), jud.Ialomita (carne de pasare congelata); jud.Timis (Mix inghetata vanilie);  58% dintre operatorii economici controlati in jud.Dambovita ; jud.Suceava (peste, pulpe superioare si pulpe inferioare).
jud. Brasov – lipsa partiala sau totala a etichetelor privind elementele de informare si caracterizare corespunzatoare produselor congelate aflate la comercializare.
Jud. Braila
– neinscrierea conditiilor de  pastrare – depozitare s-a constatat in cazul carnii de pasare congelata.
cartofi pai congelati si pulpe intregi, ambalate in pungi, fara elementele de informare-caracterizare obligatorii.
jud.Bihor- congelarea rapida legume si fructe din productia proprie cu deficiente privind etichetarea produselor, astfel:
• la produsul “vinete prajite congelate” nu se specifica faptul ca produsul este in stare tocata;
• pentru produsul “porumb zaharat congelat” nu se precizeaza faptul ca acesta este prefiert si nu existau indicatii de preparare;
• pentru a marca data durabilitatii minimale nu era utilizata sintagma “a se consuma de preferinta inainte de …”;
• produsele fiind destinate in mare parte pietei externe, o parte din informatii nu erau inscrise decat in limba engleza: cantitatea neta, temperatura de pastrare, calitatea, producatorul.

2.2. Elementele de caracterizare – identificare inscrise cu caractere mici, greu vizibile si lizibile
-jud. Mehedinti- inghetata cu lapte si caramel si cu arome de fructe exotice (provenienta Polonia).

-Bucuresti- Burta congelata si Piept de pasare cu os si piele in stare preambalata, avand elementele de identificare de pe etichete greu lizibile, partial sterse, ca urmare a manipularilor repetate.

2.3. Lipsa informatiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate comercializate in vrac
jud.Bacau (carnea de pasare congelata si pestele congelat, vrac); jud. Vrancea (carne de pasare vrac); jud.Constanta (cotlete de porc si pulpe pui, fasole verde si amestecuri de legume – mix mexican)

2.4. Lipsa inscrierii sintagmei “produs congelat”, respectiv “produs congelat rapid”

2.5. Lipsa inscriptionarii, pe ambalaj, a sintagmei “A nu se recongela dupa decongelare”, jud.Neamt, jud. Suceava);
2.6. Lipsa sau inscrierea neconforma sau eronata a denumirii produsului
2.7. Lipsa inscrierii cantitatii, exprimata in procente, a ingredientului din denumirea sub care se vinde produsul
jud. Maramures- “Amestec de carne porc-vita” si “Ravioli cu ciuperci” fara a avea specificat procentul de carne, respectiv ciuperci.

2.8. Lipsa inscriptionarii mentiunilor suplimentare obligatorii
jud.Neamt-“inghetata vafe” la care se mentionau in lista ingredientelor colorantii E102 si E124, fara inscrierea avertismentului “poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”,
2.9. Inscrierea eronată a datei durabilităţii minimale sau lipsa înscrierii acesteia
jud.Neamt- “inghetata vafe, fara inscrierea datei durabilitatii minimale.
2.10. Lipsa informatiilor privind perioada in care alimentele congelate rapid pot fi pastrate de cumparator, temperatura de pastrare si/sau tipul de echipament care este adecvat pastrarii
jud.Teleorman- amestec pentru salata boeuf si ardei copti, amestec mexican de legume, foi de placinta, la care nu erau indicate pe etichete si perioadele in care alimentele congelate rapid pot fi pastrate de cumparator, temperatura de pastrare si/sau tipul de echipament care este adecvat pastrarii.
2.13. Abateri privind traducerea in limba romana a elementelor de identificare – caracterizare
2.14. Lipsa denumirii si/sau a adresei producatorului/ distribuitorului/ importatorului

2.15. Inscrierea pe etichete/ ambalaje a unor informatii eronate sau mentiuni care puteau induce in eroare consumatorii
Bucuresti- cantitatea neta dupa decongelare era ambigua, fiind redata in doua moduri: glazura gheata 15% si cantitatea neta dupa decongelare 485g.
Bucuresti- Piept de pui cu os si piele  congelat, pe a carui eticheta era marcata informatia Produs neinjectat, inducand ideea unui produs superior calitativ in conditiile in care toate produsele similare poseda aceeasi calitate.

III. Nerespectarea conditiilor la depozitarea a alimentelor congelate
3.1. Nerespectarea temperaturii de congelare (-180C ) impusa de producatori
3.2. Lipsa monitorizarii temperaturii de depozitate si expunere a produselor alimentare congelate in utilajele frigorifice
VI. 31% dintre operatorii economici controlati prezentau abateri privind afisarea pretului
4.1. Afisarea pretului intr-un mod greu vizibil si lizibil, intr-o forma echivoca
4.2. Lipsa afisarii preturilor (pret de vanzare si pret pe unitatea de masura
4.3. Vanzarea promotionala
Jud. Alba – Steek–uri cu unt si verdeata 500g /buc – 19 buc cu 340 lei, insotit de o eticheta cu mentiunea “IEFTIN”, pretul afisat este de 17,90 lei /buc fara a fi un punct de comparatie, fata de care sa poata fi comparat.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI          
– Acordati atentie conditiilor de depozitare prevazute de producator, atat in magazinul de comercializare, cat si la domiciliu; produsele alimentare congelate trebuie comercializate  numai in stare congelata; la decongelare trebuie sa prezinte gustul si mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective;
– Este indicat ca produsele alimentare decongelate sa nu se mai recongeleze si sa se prelucreze imediat;
– Nu achizitionati produse alimentare decongelate sau pentru care aveti suspiciuni ca au fost decongelate si apoi recongelate;
– Nu achizitionati produsele la care constatati existenta aglomerarilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenta de gheata in ambalaj;
– Acordati o atentie deosebita cand cumparati produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului;  nu achizitionati produse la care constatati ca ambalajul este murdar, degradat, nu este inchis etans si nu asigura salubritatea produsului;
– Acordati atentie deosebita datei durabilitatii minimale;  refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata, depasita sau pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale;
– Toate mentiunile ce se inscriu pe etichetele/ ambalajele produselor alimentare provenite din alte tari trebuie sa fie redactate in limba romana, fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi;
– La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.