• Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

Avand in vedere consumul traditional de peste cu ocazia Sarbatorilor de Florii, in perioada 01-11 aprilie 2014 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune tematica de control pentru a verifica modul in care se respecta prevederile legale privind protectia consumatorilor referitoare la conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate si comercializare a pestelui,  preparatelor din peste preambalate si conservelor din peste.

Pana la data de 08.04.2014 in urma controlului desfasurat in toate judetele si in Municipiul Bucuresti, au rezultat urmatoarele:
– Au fost controlati 336 operatori economici, constatandu-se abateri la un numar de 213 (63%) de la prevederile legale, in vigoare privind protectia consumatorilor;
– A fost verificata o cantitate de cca. 88.564 kg de peste, preparate si conserve din peste, din care circa 11.400 kg (12,8%) nu indeplineau prevederile actelor normative in vigoare;
– Au fost prelevate 18 probe de peste si conserve de peste din care urmare a analizelor de laborator efectuate de CNIEP LAREX, a rezultat ca 44% erau neconforme (depasirea proportiei de glazura, neincadrarea, in cazul conservelor, in cantitatea de peste impusa prin Regulamente europene).

Masuri:
– oprirea temporara de la comercializare a unei cantitati de 11.183 kg de peste, preparate si conserve din peste, in valoare de 105. 600  lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
– oprirea definitiva de la comercializare a 194 kg de peste, in valoare de 2.500 lei, care afectau interesul economic al consumatorilor  sau care prezentau data durabilitatii minimale depasita;
– aplicarea a 219 sanctiuni contraventionale constand in 136 amenzi contraventionale insumand 447.600 lei si 83 avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Marius Alexandru Dunca, Presedinte ANPC:” In aceasta perioada, ANPC supravegheaza piata prin controale intensificate si orice abatere de la prevederile legale va fi sanctionata. Sfatuiesc consumatorii sa nu achizitioneze produse din locuri neautorizate, deoarece comerciantii respectivi nu au posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.”

I. CONFORMITATEA SI CALITATEA PRODUSELOR COMERCIALIZATE

1.1. Comercializarea de produse neconforme

jud. Vaslui- scrumbie sarata, in vid, cu lichid in ambalaj, datorita devidarii. Produsul avea consistenta moale si miros nespecific.
jud. Bacau- peste congelat macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitarii incorecte.

a. Caracteristici calitative neconforme

Produse care nu se incadrau in prevederile legale privind stabilirea normelor comune de comercializare pentru conservele de sardine:
– Conservele de “sardine in ulei natural”, jud. Bihor, care aveau declarat pe eticheta o cantitate neta de 200g si un continut de peste de 120g, adica 60%,  fata de minim 70% prevazut pentru sardinele in ulei;
– conservele de „Sardine in ulei vegetal”, conform declaratiilor de pe eticheta („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apa, ulei soia 5.6%”) aveau un continut de apa in jur de 22%, fata de maximum 8% admis.

b. Neincadrarea in cantitatea neta declarata
jud. Mures- file Pangasius, 900 g, cu glazura protectoare declarata de 20%, la care  s-a determinat dupa decongelare o proportie de glazura de peste 28%.
jud. Constanta- cod congelat, provenienta Spania pe a carui eticheta se declara glazura „0”, iar in urma analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazura.

jud. Constanta- file Pangasius, congelat, import Vietnam, cu o glazura declarata de 20%. In urma analizelor de laborator s-a determinat 32,46% glazura.

Jud. Bihor- Fileul de macrou cu piele  avea un continut de glazura de gheata peste cel declarat si inscriptionat pe ambalaj. Continutul de glazura determinat a fost de 16,77 % si 15,14 % fata de maximum 10% declarat.

Jud. Bihor- Fileul de pangasius, congelat rapid  care avea un continut de glazura de gheata peste cel declarat si inscriptionat pe ambalaj. Continutul de glazura determinat de Larex a fost de 30,91 %, (esantion 1) si 33,44 % (esantion 2) fata de 20% declarat.

1.2. Comercializarea produselor în afara datei durabilitatii minimale/datei limita de consum  declarata de producatori
Jud. Vaslui- File  cod cu data limita de consum depasita.
Jud. Alba- file merluciu cu legume – congelat expirat de 2 zile.
jud. Brasov- somon , file hering.

1.3. Abateri privind starea ambalajelor
jud. Vaslui- scumbie sarata, in vid, cu ambalaje devidate care prezentau scurgeri de saramura.
Botosani- macrou congelat care prezenta ambalaje deteriorate.

II.  Nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare

jud. Alba- merlucius eviscerat care nu era depozitat la temperatura impusa de ambalator.

jud.Vrancea- pestele congelat (macrou)  depozitat in lada frigorifica alaturi de inghetata.

III. Abateri privind informarea consumatorilor

Peste 11 % din cantitatea controlata prezenta abateri de la prevederile  legale privind informarea consumatorilor

a. Lipsa elementelor de identificare-caracterizare
Produse preambalate in pungi PVC in unitatea de comercializare, fara nicio eticheta din care sa rezulte elementele de identificare si caracterizare, precum denumirea produsului, a speciei, data durabilitatii minimale, originea etc.
b. Utilizarea de denumiri improprii menite a induce in eroare consumatorii
Jud.Brasov- Cod intreg eviscerat, provenit din Norvegia, pe ambalajul produsului fiind inscriptionat „Trunchi Peste”, iar pe eticheta autocolanta „Cod Intreg  eviscerat”, putand induce in eroare consumatorii.

c. Etichete incorecte sau incomplete, fara mentionarea tuturor ingredientelor
Jud. Cluj- conservele de sardine in ulei, sardine in sos tomat, ton intreg in ulei de floarea soarelui – nu aveau inscrisa pe eticheta cantitatea neta de peste pentru a se putea verifica incadrarea in procentul minim impus prin lege.
jud. Mures- pastrav congelat cu informatii incomplete, lipsa  datei durabilitatii minimale.
jud.Alba- Merlucius congelat eviscerat, preambalat in pungi pvc, fara a avea inscrisa pe ambalaj cantitatea neta a produsului preambalat pe ambalaj sau alt inscris.
jud. Braila- conserva de ton maruntit in ulei vegetal, origine Thailanda, fara a mentiona procentul de ulei vegetal continut, desi era mentionat in denumirea sub care se comercializeaza produsul.
Alte abateri:
-Neinscrierea datei durabilitatii minimale pe eticheta produselor preambalate
Peste comercializat fara indicarea datei limita de consum/datei durabilitatii minimale
-Lipsa denumirii si sediului producatorului sau ale ambalatorului sau distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana – respectiv ale importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania in cazul produselor provenite din tari din afara Uniunii Europene
– Lipsa traducerii in limba romana a informatiilor de pe etichete
– Neconformitati la inscrierea aditivilor ce apar in lista ingredientelor
– Neinscrierea pe eticheta sau ambalaj a metodei de productie (capturat… sau capturat in ape dulci sau de crescatorie) si/sau a zonei de captura, contrar prevederilor  legale
– Neafisarea denumirii produsului si/sau a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum, pentru pestele comercializat in vrac
-Inscrierea informatiilor cu caractere mici, greu vizibile

IV. Abateri privind afisarea preturilor

21% dintre operatorii economici controlati prezentau abateri privind afisarea preturilor

V. Practici incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii

-jud. Vrancea- conserve de ton „3+1 gratis”, insa la raft nu existau si individual produsele pentru a face o comparatie de pret si nici nu puteau fi achizitionate separat.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

– La cumpararea pestelui si produselor din peste proaspete (refrigerate/congelate) acordati atentie deosebita aspectului exterior al produsului pentru a va forma o prima apreciere asupra gradului de prospetime al produsului ;
– Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, aspect de vechi, etc. ;
– Urmariti modul de etichetare al pestelui si produselor din peste si nu cumparati produse preambalate neetichetate;
– Refuzati sa cumparati peste si produse din peste pentru care aveti indoieli privind gradul de prospetime, calitatea si modul de informare prin etichetare;
– Refuzati sa cumparati peste si produse din peste preambalate pe ale caror etichete nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
– La cumpararea pestelui si produselor din peste, solicitati  si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– Nu cumparati peste si produse din peste din locuri neautorizate ; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

Go to Top