ANPC – Comunicat de presa

Acasa/COMUNICATE DE PRESA/social/ANPC – Comunicat de presa

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat un control la nivel national privind respectarea legislatiei in vigoare la comercializarea, etichetarea, prezentarea si publicitatea painii si a produselor de panificatie, control desfasurat in perioada 24-28 august 2012.

Au fost verificate 92 de tone de paine si de produse de panificatie din care 22 de tone (aproximativ 24%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare.

Au fost controlati 683 de operatori economici, iar 484 dintre ei (aproximativ 70%) nu respectau prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor.

Bogdan Cristian Nica, presedintele ANPC atrage atentia ca “trebuie sa acordam o atentie deosebita atunci cand cumparam paine sau produse de panificiatie, sa verificam aspectul produsului, iar produsele care sunt deformate, insuficient coapte trebuie refuzate. Painea este un aliment nelipsit oricarei mese zilnice, iar calitatea ei trebuie respectata intru totul. In cazul in care, justificat, sunteti nemultumiti de produsul achizitionat, adresati-va cu incredere structurilor noastre teritoriale.”

Ca urmare a deficientelor constatate, au fost dispuse urmatoarele masuri:

  • Oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a aproximativ 300 kg de paine si produse de panificatie in valoare de aproximativ 900 lei, produse ce erau improprii consumului uman;
  • Oprirea temporara de la comercializare pana la intrarea in legalitate a peste 19 tone de paine si produse de panificatie in valoare de peste 65.000 lei;
  • Aplicarea de 512 sanctiuni contraventionale, dintre care 253 amenzi contraventionale de peste 765.000 lei pentru incalcari ale reglementarilor din domeniul protectiei consumatorilor, precum si 259 avertismente.

Abaterile evidentiate in urma actiunii de control:

I. Comercializarea la parametrii neconformi cu cei declarati sau prevazuti in actele normative in vigoare

  • Modificiari organoleptice si fizico-chimice: paine cu o coacere neuniforma, lipie arsa (Bucuresti), paine insuficient crescuta, deformata, cu aluat necopt lateral (Arges), paine necoapta uniform, miez neelastic si aspect exterior nespecific (Mures), paine arsa (Vaslui);
  • Neincadrare in cantitatea neta declarata: cantiate sub 300 g cu o abatere mai mare decat cea admisa conform normelor in vigoare (Vaslui, Giurgiu), produs ce nu se incadra nici in categoria admisa pentru paine, nici pentru specialitati, avand un gramaj de 200g, cantitate lipsa din gramajul painii (Dambovita, Alba, Mures);
  • Data durabilitatii minimale depasita – paine care depasise data durabilitatii minimale ( Iasi, Cluj, Mures) si paine in vrac ce depasise termenul de 24 de ore (Tulcea).

II. Lipsa informatiilor obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit (17% dintre operatorii economici controlati)

1. Lipsa afisarii denumirii furnizorului si produsului si a afisarii pretului exprimat in lei/kg si lei/bucata: peste jumatate dintre operatorii controlati in Teleorman si Gorj.

  1. Lipsa informarii cu privire la denumirea produselor livrate, in vrac – jud. Prahova
  2. Lipsa afisarii denumirii furnizorului de paine in structurile de vanzare cu amanuntul – .Mehedinti, Vaslui, Vrancea, Neamt, Braila
  3. Lipsa afisarii pretului de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/kg.-Bucuresti, Ialomita, Dambovita, Constanta, Valcea, Braila, Calarasi.

2. Utilizarea de ingrediente menite sa insele cumparatorul asupra compozitiei produsului si susceptibilitatea de a-l determina sa ia o alta decizie decat ar fi luat in mod obisnuit – comercializarea painii denumite” neagra”, “graham”, “secara”, desi ca ingredient principal era faina alba, urmata de faina neagra, respectiv tarate sau faina integrala, sau faina din secara – Bucuresti, Sibiu, Vaslui, Mures, Constanta, Botosani, Suceava, Vrancea, Neamt, Bihor.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

  • Comercializarea produselor de panificatie, preambalate, fara niciun element de identificare-caracterizare sau fara principalele elemente de identificare: Arad, Iasi, Vrancea, Arges, Constanta, Suceava, Neamt
  • Lipsa denumirii sub care se vinde produsul – paine taraneasca 1 kg, pita de casa 1 kg, paine neagra 300 g – Sibiu, Harghita
  • Comercializarea painii si produselor de panificatie in vrac sau sub forma ambalata fara indicarea ingredientelor cu efect alergen – in Arges se comercializa paine impletita fara a mentiona prezenta susanului din compozitie.
  • Lipsa inscriptionarii cantitatii nete la painea comercializata – Valcea.
  • Lipsa informarii privind modul de prezentare al produsului (produs feliat) -Sibiu, Satu-Mare, Bihor, Neamt.
  • Lipsa inscriptionarii denumirii si/sau a adresei producatorului – batoane preambalate – Brasov, paine alba preambalata – Caras – Severin, paine neagra 300 si 500g – Neamt, paine alba, tip franzela ambalata – Neamt, produse de panificatie – Satu-Mare.
  • Lipsa inscriptionarii listei ingredientelor sau inscrierea eronata a acesteia: Constanta – lipsa ingrediente, Caras- Severin – lipsa tip faina utilizat, comercializare in Bucuresti – producator din Sibiu – procentele inscrise depaseau 100%, Suceava – paine cu un continut de grasimi vegetale de peste 50% si faina de 80%.

3. Nerespectarea ingredientelor in ordine descrescatoare a ponderii introducerii lor in fabricatie – produse de panificatie – Satu-Mare, paine pe vatra cu cartofi – Sibiu, batoane preambalate, paine de casa, taraneasca, franzela secara, franzela graham, paine cu cartofi, franzela feliata – Brasov si Prahova, paine alba si intermediara produsa in Bacau.

4. Lipsa inscrierii in lista ingredientelor a cantitatii, exprimata in procente, a ingredientelor mentionate in denumirea sub care se vinde produsul – pentru painea cu cartofi lipseste procentul de cartofi – Sibiu, Brasov, paine cu cereale si paine taraneasca de secara (% cereale, % secara) – Brasov, Sibiu, Suceava, baghete cu seminte (% seminte) – Satu-Mare, paine cu tarate (% tarate) – Neamt.

5. Neinscrierea denumirii categoriei si/sau a denumirii specifice sau a codului CE a aditivilor utilizati la fabricarea painii si a produselor de panificatie

  • Lipsa inscrierii denumirii categoriei aditivului ”acid ascorbic” utilizat la obtinerea produselor: toast alb clasic – Giurgiu, paine neagra ardeleneasca si paine cu secara fabricate in Sibiu si comercializate in Bucuresti.
  • Prezenta in lista ingredientelor a “amelioratorilor”, fara a se preciza denumirea specifica sau codul numeric CE al acestora: paine productie proprie – Cluj, paine graham si paine feliata – Bucuresti, franzela intermediara, franzela preambalata si paine cu cartofi – Brasov , paine alba feliata –Iasi, paine neagra – Bacau.

6. Lipsa mentionarii de pe eticheta a utilizarii sarii iodate: Satu-Mare, Cluj, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Mures, Bihor, Alba.

7. Lipsa inscriptionarii datei durabilitatii minimale: paine alba la tava- Suceava, paine alba preambalata- Caras-Severin

8. Lipsa inscrierii etichetarii nutritionale – Brasov

III. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si comercializare a painii si produselor de panificatie (3% dintre operatorii economici controlati) : Bucuresti, Mures – depozitare in spatiu comun cu alte produse alimentare, Satu-Mare – pastrarea painii in perioada de canicula, Prahova – cozonac pastrat la temperaturi de 35 grade C, lipsa monitorizarii temperaturii pentru drojdie in procesul de fabricatie – Prahova, lipsa autorizatie mijloc de transport paine.

Afisarea preturilor

  • Neafisarea preturilor intr-un mod vizibil, lizibil – Constanta, Harghita, Caras- Severin, Gorj, Suceava
  • Lipsa afisarii preturilor de vanzare – Suceava, Teleorman

Alte abateri

  • Lipsa afisarii codului unic de inregistrare la Registrul Comertului – Cluj, Constanta, Botosani, Alba.
  • Lipsa afisarii denumirii unitatii si/sau a orarului de functionare – Brasov, Galati, Suceava, Caras-Severin, Botosani, Olt, Alba.
  • Lipsa afisarii plachetei cu numarul de telefon cu apelare gratuita INFO-TEL – Dolj, Suceava, Caras-Severin, Buzau, Alba.
  • Neinscriptionarea corespunzatoare a mijloacelor de transport- Bihor, Satu-Mare.
  • Utilizarea de mijloace de masura si control neverificate metrologic- Mures, Bihor.
  • Altele – fumatul in spatiul de comercializare a painii – Gorj, lipsa Registrului Unic de Control- Mures.

 Sfaturi pentru consumatori:

  • Acordati atentie la cumpararea painii si a produselor de panificatie si refuzati produsele daca acestea au un aspect necorespunzator: produse arse, insuficient coapte, cu urme de lipituri laterale, deformate, rupte;
  • Refuzati painea si produsele de panificatie care prezinta urme de mucegai;
  • Refuzati produsele pentru care aveti dubii privind modul si calitatea informatiilor inscrise pe eticheta;
  • Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
  • La cumpararea produselor, solicitati si pastrati bonul fiscal pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
  • Nu cumparati paine si produse de panificatie din locuri neautorizate.

Biroul de presa

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

Go to Top