ANPC – Comunicat de Presa

Acasa/COMUNICATE DE PRESA/social/ANPC – Comunicat de Presa

In perioada 05.09 -14.09 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune tematica de control la nivel national cu privire la respectarea prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor in cazul promotiilor de rechizite si uniforme scolare.

Au fost verificati 848 operatori economici, dintre care la 696 dintre acestia (82,07%) s-au depistat abateri.

Valoarea totala a produselor controlate a fost de 2.051.741 lei, iar cea a produselor cu abateri a fost de 655.603 lei.

Masuri dispuse:

 • Au fost aplicate 736 sanctiuni, dintre care 377 amenzi contraventionale in valoare de 953.490 lei;
 • S-a dipus masura de oprire temporara de la comercializare pentru rechizite si uniforme scolare in valoare de 462.309 lei.

Comercializarea rechizitelor scolare

 • Au fost verificati 594 operatori economici, dintre care la 497 (83,67%) s-au depistat abateri de la prevederile legale.
 • Valoarea totala a produselor controlate a fost de 1.546.288 lei, iar cea a produselor cu abateri a fost de 354.394 lei.

Masuri dispuse:

 • Au fost aplicate 519 sanctiuni, dintre care 254 amenzi contraventionale in valoare de 661.190 lei
 • Au fost oprite temporar de la comercializare rechizite scolare in valoare de 299.697 lei.

Abaterile constatate:

1. Informarea consumatorului:

Obligatia producatorului este de a informa in legatura cu:

 • Denumirea produsului, producatorului/importatorului;
 • Adresa producatorului/importatorului;
 • Cantitatea nr. buc./pachet promotional;
 • Compozitia:100% celuloza pura/reciclata pentru caiete, blocuri de desen;
 • Dimensiuni – A5, A4,A3 si numar de pagini.

Au fost constatate abateri la 248 operatori economici (41,75%) :

 • Bistrita-Nasaud – lipsa informatiilor privind dimensiunile caietului cu spira fabricat in China, importat din Germania, creion agenda cu sectiune redusa, fara denumire si adresa producatorului/importatorului, caiet A5 dictando fara sa aiba inscriptionata compozitia (100% celuloza pura sau reciclata), penar cu 33 piese si ghiozdan fara sa fie indicate denumirea si adresa producatorului/importatorului;
 • Caras -Severin – comercializarea rechizitelor scolare intr-o gama diversa fara ca eticheta acestora sa specifice: denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului/importatorului, cantitatea (nr. bucati/pachet promotional ), compozitia materialului din care sunt facute si dimensiunile;
 • Galati – culori provenienta Brazilia, carioci provenienta China, caiete scolare, trusa geometrie, plastilina, cerneala fara adresa producator/ distribuitor, comercializare de ghiozdane fara instructiuni de intretinere.

2. Traducerea in limba romana a informatiilor necesare consumatorilor – s-au constat la 176 operatori economici(29,62%) din totalul operatorilor controlati.

 • Arges – comercializare rechizite scolare, fara informatii traduse in limba romana;
 • Bistrita – Nasaud – comercializare ghiozdane, import China neinsotite de informatii traduse in limba romana;
 • Galati – comercializare rechizite fara ca acestea sa fie insotite de informatii traduse in limba romana;
 • Tulcea – comercializare ghiozdane, penare, truse geometrie, creioane colorate, truse plastelina, pixuri fara informatii traduse in limba romana.

3. Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor– comerciantii au obligatia sa indice faptul ca oferta se refera la stocul de bunuri disponibil, data de incepere a perioadei pentru care se aplica pretul special si data la care inceteaza.

 • Arges – comercializare de rechizite fara a preciza perioada la care inceteaza promotia si faptul ca se face in limita stocului disponibil;
 • Galati – caiete spira A4 si A5 la care era afista la raft ”Promo”, fara a se preciza alte elemente;
 • Iasi – existau vanzari promotionale cu reduceri de 15% si 30%, nefiind precizate categoriile de produse participante si nici perioada in care se derula promotia sau faptul ca aceasta se referea la stocul de bunuri disponibil.

Comercializarea uniformelor scolare

 • Au fost verificati 254 operatori economici, dintre care la 199 (78,34%) dintre ei s-au constatat abateri.
 • Valoarea totala a produselor controlate a fost de 505.453 lei, iar cea cu abateri de 301.209 lei.

Masuri dispuse:

 • Au fost aplicate 217 sanctiuni, dintre care 123 amenzi contraventionale in valoare de 291.300 lei.
 • S-a dispus masura de oprire temporara de la comercializare a rechizitelor scolarev in valoare de 162.612 lei.

Abateri constatate privind informarea consumatorilor:

Respectarea etichetarii si marcarii textilelor – numai textilele compuse in totalitate din aceeasi fibra pot fi etichetate sau marcate drept 100%, pure sau integrale: produsele textile trebuie sa fie marcate cu denumirea si procentul din greutate al tuturor fibrelor in ordine descrescatoare, sa fie insotite de o eticheta sau un marcaj care sa arate continutul de fibre textile al fiecarei componente, adica compozitia fibroasa.

Etichetarea trebuie sa fie lizibila, vizibila si accesibila. Distribuitorul trebuie sa se asigure ca produsul textil poarta eticheta sau marcajul adecvat. Marcile comerciale sau denumirea producatorului pot fi indicate imediat, inainte sau dupa descrierea compozitiei fibroase textile.

Abateri privind etichetarea si marcarea textilelor a fost constatata la 92 operatori (36,2%) dintre cei controlati.

Bacau – comercializare de uniforme fara a avea eticheta cu privire la compozitia fibroasa

Constanta – comercializare de uniforme fara a avea trecute pe o eticheta durabila a compozitiei fibroase si fara a avea trecute marcile comerciale sau denumirea producatorului pentru uniforme produse in China si Polonia.

Ilfov – comercializare de uniforme scolare fara a avea pe eticheta de produs informatii cu privire la compozitia fibroasa.

Traducerea in limba romana a informatiilor ( etichetarea sau marcarea trebuie sa fie disponibile in limba oficiala sau limbile oficiale ale statului membru pe teritoriul caruia produsele textile sunt puse la dispozitia consumatorului )

Arges – comercializarea de uniforme scolare fara informatii in limba romana privind compozitia fibrelor textile;

Bacau – comercializare de uniforme scolare import China fara informatii traduse in limba romana;

Bihor – comercializarea de uniforme scolare insotite de informatii netraduse in limba romana;

Braila – comercializarea de uniforme scolare import China fara traducerea in limba romana a compozitiei fibroase inscrise pe eticheta durabila;

Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor – data la care inceteaza oferta, faptul ca oferta se refera la stocul de bunuri disponibil, data de incepere a perioadei in care se aplica pretul special sau alte conditii special;

Arges – comercializarea de uniforme scolare fara a preciza data la care urma sa inceteteze oferta sau faptul ca oferta speciala se referea la stocul de bunuri disponibil.

Biroul de presa

Go to Top