window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');
  • Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

In perioada 14 ianuarie – 21 iunie 2013 comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare a legii privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinite de stat cu program normal si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si implementarea programului de incurajare a consumului de fructe in scoli.

Concluzii:

– au fost 2.104 actiuni de verificare si control (1.366 scoli, 700 gradinite, 19 producatori si 19 distribuitori);
– au fost oprite definitiv de la distributie 7.767 kg produse (mere, lapte, cornuri), in valoare de cca. 8.900 lei, care nu indeplineau cerintele de calitate obligatorii pentru a fi consumate de copii;
– au fost aplicate 18 sanctiuni contraventionale constand in 16 amenzi contraventionale insumand 155.000 lei si 2 avertismente.

Astfel:

Jud. Arges – fabricarea si distribuirea de lapte semidegresat cu deficiente de etichetare; distribuirea de lapte avand parametrii organoleptici si calitativi neconformi(gust acru, aciditate marita)
Jud. Bihor  -distribuirea de mere avand greutatea minima sub cea impusa, cu urme de lovituri, afectate de putregai
Jud. Calarasi- nerespectarea conditiilor de depozitare pentru produsele lactate
Jud. Cluj- distribuirea repetata(martie si aprilie) de mere depreciate, cu pete de mucegai si nerespectarea graficului de livrare
Jud. Covasna- fabricarea si distribuirea de cornuri cu deficiente de etichetare
Jud. Galati- distribuirea de mere necoapte
Jud. Gorj- distribuirea de produse lactate avand data limita de consum ilizibila
Jud. Iasi- pastrarea laptelui la temperatura mediului ambiant, fata de temperatura de 2-4 grade C specificat de producator
Jud. Maramures- producerea si distribuirea de cornuri fara inscrierea pe eticheta/ambalaj a datei limita de consum
Jud. Mures- fabricarea si distribuirea de cornuri in ambalaje partial deteriorate, neetanse si fabricarea si distribuirea de cornuri cu deficiente de etichetare
Jud. Satu-Mare- distribuirea de cornuri ce prezentau urme de mucegai si distribuirea de mere neconforme calitativ si cantitativ.

1. Distribuirea de produse neconforme calitativ

– jud. Arges- in urma primirii unei reclamatii referitoare la calitatea necorespunzatoare a laptelui distribuit la o scoala din Pitesti s-a constatat ca o parte din laptele distribuit prezenta gust si miros de acru, aciditate marită, fiind impropriu consumului(control impreuna cu DSV Arges). Pentru abaterile constatate s-a aplicat o amenda contraventionala de 20.000 lei si s-a dispus oprirea definitiva de la distributie si retragerea de la consumul uman a 156 cutii a 200 ml (31,2 litri) de lapte din lotul respectiv.
– jud. Satu-Mare- au fost distribuite cornuri care prezentau urme de mucegai la scoli din judet. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda in valoare de 20.000 lei.

2. Nerespectarea graficului de livrare

– jud. Bihor- se distribuiau biscuiti produsi in Bucuresti o data la 10 zile sau chiar la 2 saptamani, desi conform specificatiilor tehnice din caietul de sarcini, distributia produselor de panificatie trebuia facuta zilnic.
– Bucuresti, sector 5- nu s-au mai distribuit produse lactate incepand cu data de 17 aprilie 2013, din dispozitia Primariei, motivandu-se lipsa fondurilor necesare achizitiilor.

3. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si pastrare

– jud.Calarasi – depozitul pentru produsele lactate nu asigura un spatiu separat pentru produsele devenite neconforme. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 5.000 lei.
– jud. Cluj- s-a constatat ca spatiul de depozitare avea usile cu suprafete partial deteriorate, cu vopseaua exfoliata, iar la doua gradinite spatiul de pastrare a produselor alimentare era insuficient ventilat, aici fiind depozitate si alte materiale.
– jud. Constanta- ambalajele colective (cutii) cu cornuri erau depozitate direct pe paviment, in cancelarie, iar o parte din ambalajele individuale erau neetanse, existand  posibilitatea contaminarii.
– jud. Iasi- laptele era depozitat intr-o incapere la temperatura mediului ambiant, contrar indicatiilor producatorului care impunea pe eticheta „a se pastra la temperatura de 2°- 4° C”. A fost aplicata o amenda de 5.000 lei.
– jud. Mures- nu exista spatiu amenajat pentru pastrarea produselor, acestea fiind tinute, pana la distribuire, intr-un cabinet scolar.
– jud. Mures- utilajele frigorifice pentru pastrarea produselor lactate erau in numar insuficient, avand capacitate mica.
– jud. Mures, Suceava, Giurgiu – scoli si gradinite care nu aveau spatii separate pentru pastrarea produselor alimentare si nici utilaje frigorifice pentru pastrarea produselor perisabile din punct de vedere microbiologic.

4. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare

– jud. Covasna- cornurile produse si distribuite in luna aprilie in unitati de invatamant nu aveau inscrise pe eticheta elementele de identificare si caracterizare, lipsind informatii obligatorii: denumirea produsului, numele si adresa producătorului, lista ingredientelor, conditiile de depozitare. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 1.000 lei.
– jud. Gorj- a fost distribuita „Crema de branza” produsa in jud. Mures, la care data limita de consum era greu de identificat si citit, aceasta fiind inscrisa pe capacul cutiei suprapus peste ilustratii viu colorate. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda in valoare de 10.000 lei.
– jud. Maramures- o parte din cornurile distribuite in luna martie nu aveau inscriptionata pe eticheta/ambalaj data limita de consum. Operatorii economici au fost sanctionati cu amenda in valoare de 1.000 lei.
– jud. Mures- cornuri in ambalaje neetanse, existand pericolul contaminarii; tot aici s-a constatat neinscrierea tuturor elementelor de identificare si caracterizare obligatorii. Operatorul economic a fost sanctionat cu 2 amenzi contraventionale in valoare totala de 7.000 lei.
– jud. Arges- lapte pasteurizat semidegresat pentru care producatorul a stabilit si inscriptionat o alta perioada pentru data limita de consum, respectiv de 3 zile, in conditiile in care prevederile legii prevad 8 zile. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 10.000 lei.

Verificarea programului guvernamental „Fructe in scoli”

– jud. Bihor si Cluj- mere avand greutatea minima sub cea reglementata (110 g/bucata), cu urme de lovituri, afectate de putregai, alterate. Pentru aceste abateri, operatorul economic distribuitor din jud. Mures a fost sanctionat contraventional cu 3 amenzi in cuantum total de 60.000 lei, iar cantitatea de 5.703 kg. mere a fost oprita de la distribuire catre unitatile scolare.

– jud. Cluj- operator economic care nu a respectat graficul de livrare a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 5.000 lei.
– jud. Galati- in urma unei reclamatii s-au verificat merele distribuite catre elevi, constatandu-se ca cca. 10% din acestea erau verzi, necoapte, neajunse la maturitate Operatorul economic distribuitor din jud. Mures a fost sanctionat cu amenda in valoare de 10.000 lei.
– jud. Mures- merele distribuite prezentau pete umede de alterare in proportie de 1%, datorita pastrarii in conditii necorespunzatoare; merele au fost sortate si inlocuite de furnizor.
– jud. Neamt- s-a constatat ca merele erau depreciate, prezentand urme de lovituri. A fost extins controlul la distribuitor constatandu-se ca intreg lotul prezenta aceste modificari, intreaga cantitate de mere aflata in depozit fiind oprita definitiv de la distributie.

In semestrul 2 al anului scolar 2012-2013, in judetele Alba, Gorj, Harghita, Olt, Sibiu, Teleorman, Vaslui, Valcea si in Sectorul 2 din municipiul Bucuresti – nu s-au distribuit deloc mere.

Go to Top