window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Advertising4U.ro-Comunicate-de-presa-Info-evenimente-Media-NEWSCa urmare a numeroaselor reclamatii ale consumatorilor, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, a dispus, la nivel national, un control de verificare a respectarii prevederilor legale la comercializarea mancarurilor gata preparate in raioanele specializate ale super/hipermarketurilor, lanturilor de magazine si magazinelor specializate cu autoservire.

Din totalul de 297 operatori economici controlati care comercializau mancaruri gata preparate, la 202 (68%) s-au constatat abateri de la prevederile legale in vigoare.

Au fost verificate peste 36 tone alimente (materii prime, mancaruri si preparate culinare), din care circa 2,3 tone (6,4 %) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare.

Masuri dispuse ca urmare a deficientelor constatate:

  • oprirea definitiva de la comercializare si / sau utilizare a 158 kg alimente care erau improprii consumului uman;
  • oprirea temporara de la comercializare si / sau utilizare a 1.430 kg alimente pana la remedierea deficientelor;
  • aplicarea a 217 sanctiuni contraventionale constand în 114 avertismente si 103 amenzi contravenţionale in valoare de 301.800 lei.

Abateri constatate:

Mancaruri, preparate culinare si alimente utilizate ca ingrediente, cu caracteristici neconforme sau chiar alterate sau cu data durabilitatii minimale/data limita de consum depasita

In municipiul Bucuresti:

  • „macrou prajit” cu aspect deshidratat, specific unui produs vechi;
  • preparat propriu denumit „sos 8 ierburi” prezentat in caserole individuale ca avand data durabilitatii minimale 24.04.2012, desi aceasta era depasita din data de 03.04.2012 conform inscrisului de pe ambalajul en-gros, pastrat in dulapul frigorific.

In Oradea:

  • aripi de pui prajite ce prezentau caracteristici organoleptice improprii,

In Galati:

  • carnaciori rotisati avand inscris pe eticheta de pret „valabilitate 24 ore”, produs care, conform raportului de fabricatie avea data limita de consum depasita.

In Roman, jud. Neamt:

  • pulpe de pui expirate de 20 zile, pui grill expirati de 5 zile, carne de pasare expirata de o zi – toate in stare refrigerata.

In Cluj-Napoca:

  • s-a gasit in blocul alimentar, in vederea utilizarii la prepararea mancarurilor, carne si preparate din carne, condimente, produse lactate expirate de peste 3 zile;

In Baia Mare, jud. Maramures:

  • s-a gasit in frigiderul bucatariei carne de pasare congelata cu data durabilitatii minimale expirata;

In Prahova:

  • in stoc, cotlet de porc cu data durabilitatii minimale depasita, ce urma sa fie utilizat pentru prepararea diferitelor sortimente de mancaruri gatite.

Neincadrarea in cantitatea neta declarata

In Bacau:

  • diverse produse de patiserie pentru care cantitatea neta reala era mai mica decat cea afisata. Astfel, placinta cu urda si marar, placinta cu dovleac, placinta cu mere si scortisoara, placinta dobrogeana cu telemea aveau afisate o cantitate neta de 0,115 kg insa, prin cantarire s-au constatat valori de 0,076 kg (- 0,039 kg, mai putin cu o treime!), 0,086 kg (- 0,029 kg), 0,09 kg (- 0,025kg).

In Bistrita:

sandvisuri preparate in cadrul unitatii, la care cantitatea neta/bucata era mai mica decat cea declarata, si anume :

  • sandvis ciabata cu jambon cu cantitatea neta declarata de 185 g/buc, produs la care, in urma cantaririlor au rezultat cantitati mai mici, chiar de 168 g/buc, ceea ce denota existenta unei abateri negative de 9%, in conditiile in care prin normele de metrologie legala (HG 530/2001 cu modificarile si completarile ulterioare) se admite o eroare negativa de numai 4,5% pentru produse cu o cantitate nominala Q(n) cuprinsa intre 100 g si 200 g;
  • bagheta cu sunca si cascaval cu cantitatea neta declarata de 220 g/buc, produs la care, in urma cantaririlor au rezultat cantitati de numai 200 g/buc, abaterea negativa fiind de 20 g/buc, comparativ cu normele de metrologie legala care admit o eroare negativa de maximum 9 g pentru produse cu o cantitate nominala Q(n) cuprinsa intre 200 g si 300 g.

Nerespectarea conditiilor de expunere, prezentare si comercializare pentru produse finite, respectiv de depozitare a alimentelor utilizate ca materii prime

In municipiul Bucuresti:

  • ouale erau depozitate la temperatura mediului ambiant din blocul alimentar;
  • in acelasi frigider erau depozitate produse din carne tratate termic si carne fiarta alaturi de carne de pasare, carne de porc;
  • ciorba de burta obtinuta din burta de vita fiarta anterior si congelata, si nu prin preparare integrala in ziua servirii.

In Satu Mare:

  • vasele de expunere si comercializare erau murdare, prezentand zone cu depuneri.

Deficiente privind monitorizarea temperaturilor spatiilor frigorifice s-a constatat la operatori economici din Bucuresti, Ploiesti, Sibiu.

50% dintre operatorii economici controlati nu asigurau informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor

Lipsa mentiunilor cu privire la componentele posibil alergene pe care mancarurile gata preparate le pot contine:

In Piatra Neamt:

  • diverse preparate culinare, reci si calde, pentru care consumatorii nu erau informati cu privire la prezenta ingredientelor alergene. Astfel, la produse precum chiftele de pui, pui Shanghai, la care desi producatorul a precizat pe eticheta avertismentele „Contine: galbenus de ou, gluten sau „Contine: lapte, praf de ou, gluten”, aceste informatii nu erau afisate de catre comerciant, pentru a asigura informarea consumatorilor, la diverse sortimente de salate cu maioneza (salata de vinete, salata americana, salata italiana, salata elvetiana), preparate in propria unitate la care se foloseste maioneza ce contine praf de ou (1% ), nu era adus la cunostinta cumparatorilor prezenta componentului alergen „ou”, iar chiftele calde fabricate in unitate, care conform retetei de fabricatie contineau oua, acest ingredient alergen nu era mentionat in lista afisata.
  • se preparau produse din carne la rotisor (pulpe de pui, pui grill) la care in reteta de fabricatie se utiliza si „Delikat legume” – produs care continea seminte de telina 0,4%, fara ca in unitate sa existe un avertisment cu privire la prezenta acestui component alergen.

In judetele Arges, Bistrita, Braila, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Neamt:

  • la produsele comercializate sub denumirile salata cu maioneza, rulou piept de pui, salata brocoli, ciorba taraneasca, Meniu Steak sau Meniu Turinger, Sandwich cu salam pane, salata de vinete, salata a la Russe, salata de ciuperci, salata tzatziki, salata de boeuf, salata de vinete, salata de cruditati, ceafa de porc preparata la gratar etc. – nu era adus la cunostinta cumparatorilor prezenta componentului alergen.

Lipsa elementelor de identificare-caracterizare

In Brasov:

  • preparatele culinare preambalate expuse la comercializare, ce faceau parte din meniul zilei compus din ciorba, friptura si piure de cartofi, precum si sandvisurile cu salam si cascaval pregatite in unitate, nu aveau niciun element de identificare si caracterizare.

In Galati:

  • diverse sortimente de mancaruri fara afisarea denumirii, precum sarmale cu varza, musaca cu cartofi si carne, pilaf, avand inscris pe etichete doar pretul.

In Giurgiu:

  • in spatiile frigorifice erau vinete congelate fara etichete, fara elementele de identificare si caracterizare obligatorii;

In Iasi:

  • se utiliza la prepararea mancarurilor cotlet de porc fara elemente de identificare si caracterizare.

Lipsa inscrierii cantitatii nete/portie pentru preparatele culinare oferite consumatorilor, s-a constatat in judetele: Botosani, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Olt, Tulcea, Dambovita, Arad, Bihor, Covasna, Mehedinti, Prahova, Satu Mare, municipiul Bucuresti.

Informatii incomplete sau incorecte, ce puteau induce in eroare consumatorii

In Vaslui:

  • se produceau si comercializau mancaruri la care informatiile de pe afisul de prezentare privind ingredientele utilizate nu corespundeau cu cele mentionate in retetele de fabricatie. Astfel, pentru piureul de cartofi, pe afis era inscris „cartofi, (unt), sare”, in timp ce conform retetei, preparatul este obtinut din „cartofi, margarina, lapte, verdeata, sare”. Chiftelele contineau, conform prezentarii, „carne tocata de pasare, morcov, ceapa, oua, verdeata, condimente” insa, conform retetei, ele trebuiau sa aiba si „cartofi, bulion, boia de ardei, ulei”.

In municipiul Bucuresti si in judetul Iasi:

  • „specialitatea Danish White” care intra in compozitia „salatei grecesti”, respectiv „specialitatea Akadia” erau prezentate in lista meniu sub denumirea improprie „branza Feta”, consumatorii fiind indusi in eroare in privinta originii si caracteristicilor specifice produsului.

In municipiul Bucuresti:

  • un operator economic avea inscris in lista meniu „preparate romanesti traditionale”, fara a detine atestatul in acest sens.

In Vaslui:

pentru mancarurile aflate la comercializare se indica pretul pentru 100g si un pret pe 1kg, insa intre cele doua informatii nu exista o corelare matematica corecta:

–   salata de cruditati, lei 2,29/100 = 1 kg 32,90 lei;

–   salata de vinete cu ceapa, lei 2,19/100g = 1 kg 15,0 lei;

–   salata de sfecla cu hrean, lei 1,19/100g = 1 kg 25,50 lei;

–   crochete cascaval, lei 2,99/100g = 1 kg 27,90;

–   salata boeuf, lei 1,20/100g = 1 kg 19,89 lei.

In judetul Vrancea:

  • se folosea ca unitate de masura, in cazul ciorbelor, „portia” – fara indicarea unei cantitati sau a unui volum. Tot aici, preparatele culinare ce contineau si carne (ciorba de pui, ciolan cu fasole) nu aveau afisata cantitatea minima de carne aferenta unitatii de desfacere (100g preparat/portie).

Nespectarea Legii 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte

In municipiul Bucuresti:

  • era in curs de desfasurare o campanie promotionala pentru care informatiile erau contradictorii si ambigue: desi in pliante se mentiona „cumpara oricare meniu si-l primesti pe-al doilea la jumatate de pret”, in subsolul paginii era scris cu caractere mici, greu vizibile „pretul celui de-al doilea meniu nu trebuie sa-l depaseasca pe cel al primului” si „oferta valabila numai pentru meniurile «pui la rotisor» si «specialitati»”.

Alte abateri:

  • Utilizarea de cantare neverificate metrologic sau la care verificarea metrologica era expirata.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

  • Refuzati produsele care prezinta semne organoleptice de alterare, modificari ale aspectului, culorii, consistentei, gustului, mirosului sau care prezinta semne de infestare cu paraziti ;
  • Refuzati produsele care prezinta aspect necorespunzator;
  • Refuzati produsele alimentare care prezinta urme de mucegai;
  • Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
  • Refuzati produsele pentru aveti dubii in ceea ce priveste gradul de prospetime;
  • In cazul în care suferiti de alergie la un component alimentar, nu ezitati sa solicitati vanzatorului informatii referitoare la aceste ingrediente;
  • La receptia comenzii, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba, in cazul in care, în mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.

Biroul de presa

Go to Top