window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

In data de 23 noiembrie a.c. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, a organizat la Bucuresti un curs de pregatire privind sistemul comunitar de schimb rapid de informatii – RAPEX.

Sistemul RAPEX ofera cadrul necesar pentru schimbul rapid de informatii intre statele membre si Comisia Europeana, privind masurile si actiunile intreprinse in raport cu produsele ce prezinta un risc grav pentru sanatatea si securitatea consumatorilor si este instituit in baza Directivei nr. 2001/95/CE privind Securitatea Generala a Produselor transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 245/2004.

Scopul seminarului a fost acela de a furniza persoanelor resposabile cu supravegherea pietei informatii necesare pentru identificarea pe piata a produselor ce prezinta risc pentru sanatatea si securitatea consumatorilor si sa ofere comisarilor posibilitatea de a-si imbunatati cunostintele in ceea ce priveste evaluarea riscului in cazul produselor periculoase.

Cursul de pregatire a fost sustinut de experti ai DG SANCO si DG ENTERPRISE din cadrul Comisiei Europene. Alaturi de comisarii din cadrul celor 42 de Comisariate Judetene pentru Protectia Consumatorilor si din cadrul Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti, au participat la seminar si reprezentanti ai celorlalte autoritati responsabile cu supravegherea pietei in domeniul securitatii produselor, respectiv reprezentanti din partea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Institutului National de Sanatate Publica, Inspectiei Muncii si Autoritatii Nationale a Vamilor.

In deschiderea seminarului, domnul Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a precizat faptul ca intr-un domeniu de maxima importanta cum este cel al securitatii produselor, in fapt al sanatatii si securitatii consumatorului, este vital ca sistemul de supraveghere a pietei sa fie eficient. Putem constata o implicare sustinuta a Comisariatelor Judetene in depistarea produselor periculoase iar acest lucru este reflectat prin cresterea, in ultima perioada, a numarului de notificari transmise de Romania prin sistemul RAPEX. Cu toate acestea, suntem constienti ca inca mai pot fi facute progrese. Aceasta este ceea ce ne dorim – imbunatatirea actiunilor de supraveghere a pietei. Iar la atingerea acestui obiectiv contribuie doi factori esentiali, respectiv continua pregatire si perfectionare a comisarilor si cooperarea cu autoritatile responsabile, atat la nivel transfrontalier cat si la nivel national.

Reprezentantii Comisiei Europene au apreciat actiunile sustinute ale autoritatilor de supraveghere a pietei in depistarea produselor si gradul de implicare al reprezentantilor Comisariatelor teritoriale in activitatea de evaluare a riscului in scopul depistarii produselor care pot afecta viata, sanatatea si securitatea consumatorilor.

Pana in luna octombrie 2011, Romania, prin ANPC ca punct national de contact, a transmis in cadrul sistemului Rapex 41 de notificari de produse periculoase depistate pe piata din Romania, dintre care 32 de notificari au fost validate. Dintre acestea, o pondere mare au avut-o jucariile, articolele de imbracaminte pentru copii si produseleelectrice. In acest caz consumatorii sunt atentionati sa achizitioneze produse numai din magazine si/sau raioane specializate, sa verifice existenta instructiunilor de utilizare care trebuie sa fie traduse in limba romana si sa respecte conditiile de instalare si exploatare prescrise de producator.

Comisia Europeana publica pe site-ul oficial un raport saptamanal privind produsele periculoase depistate de catre statele membre: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm

Biroul de presa

Go to Top