ANPC – Rezultatele actiunii de control privind comercializarea apelor minerale naturale

Acasa/COMUNICATE DE PRESA, sanatate, social/ANPC – Rezultatele actiunii de control privind comercializarea apelor minerale naturale

In conformitate cu programul actiunilor tematice de control, aprobat de presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, domnul Constantin Cerbulescu, in trimestrul III a.c., a fost verificat modul de comercializare a apelor minerale naturale.

In cadrul actiunilor de control, desfasurate in perioada 11-22 iulie a.c., au fost verificati 604 de operatori economici, dintre care, un numar de 375 (62%) au prezentat abateri.

Din cantitatea totala controlata, 4.538 mii litri de apa minerala naturala, apa de izvor si apa de masa imbuteliata, nu respectau prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor.

Controlul a scos in evidenta urmatoarele neconformitati relevante:

– Comercializarea apei minerale naturale si a apei de izvor provenite din aceeasi sursa sub mai multe denumiri comerciale, contrar prevederilor legale:

 • apa minerala naturala denumita Lipova – Profi, in loc de Baile Lipova;
 • apa minerala naturala avand indicata sursa Malnas – Bai Covasna, in loc de Perla Covasnei;
 • ape minerale naturale Gloria si Vitaqua, provenite din aceeasi sursa, desi Gloria nu figureaza ca apa minerala naturala recunoscuta in  Ungaria, iar Vitaqua este exploata din alta sursa decat cea inscriptionata pe eticheta.

– Utilizarea pe eticheta a unor termeni, denumiri, caracterizari ce nu au putut fi probate:

 • Cea mai pura apa minerala din lume la AquaCarpatica.

– Inscrisuri incorecte de natura sa creeze confuzii cu apele minerale naturale:

 • apa de masa Tuana pe a carei eticheta, in mod abuziv, se mentioneaza sintagma apa minerala necarbogazoasa;
 • comercializarea apei de izvor sub denumirea incorecta de apa naturala de izvor – apa de izvor Devin de provenienta Bulgaria, cu denumirea incorecta Apa naturala plata de izvor;
 • comercializarea sub denumirea de apa minerala cu aroma de lamaie inscriptionata pe eticheta produsului, desi apa minerala naturala nu poate face obiectul nici unei alte adaugiri (cu exceptia dioxidului de carbon).

– Nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea apei minerale naturale îmbuteliate utilizate în alimentaţia sugarului;

 • lipsa avertismentelor obligatorii nu se recomanda utilizarea apei carbogazificate in alimentatia sugarului si nu se recomanda utilizarea apei minerale carbogazificate la reconstituirea laptelui.

– Neinscrierea datei durabilitatii minimale;

– Conditiile de depozitare nu respectau indicatiile date de producatori, putand afecta calitatea apei minerale;

– Lipsa afisarii sau neafisarea in mod vizibil a preturilor pentru apele imbuteliate comercializate.

Pentru incalcarea dispozitiilor legale au fost aplicate un numar de 400 sanctiuni contraventionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 697.700 lei.

Sfaturi pentru consumatori:

 • Nu cumparati ape minerale cu ambalaje neetanse;
 • Nu achizitionati produse depozitate la temperaturi mai mari decat cele impuse de producatori si mentionate pe eticheta sau ambalaj
 • Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
 • La cumpararea produselor solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.

Biroul de presa

Go to Top