ANPC – Rezultatele actiunii de control privind comercializarea painii

Urmare a frecventelor sesizari primite din partea consumatorilor privind modul de comercializare a painii, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, domnul Constantin Cerbulescu, a dispus efectuarea unei actiuni de control la nivel national, in perioada 25 – 28 iulie a.c., care sa vizeze calitatea si modul de incadrare in cantitatea neta declarata a painii comercializata in vrac.

In cadrul actiunilor de control au fost verificati 446 de operatori economici, dintre care, un numar de 166 (36%) au prezentat abateri. Cantitatea de paine neconforma a fost de circa 4 000 kg.

Controlul a scos in evidenta urmatoarele aspecte relevante:

  • Neincadrarea in cantitatea neta declarata – au fost constatate numeroase cazuri in care diferentele medii, fata de cantitatile nete declarate de producatori, la diferite sortimente de paine, erau intre 20-80 g/bucata;
  • Comercializarea de paine, de diferite sortimente avand cantitatea neta declarata neuniforma – de 210g, 295g, 300g, 310g, 315g, 540g – diferente greu sesizabile de catre consumatori si care creeaza dificultati acestora la achizitionarea produsului;
  • Informarea incorecta/incompleta a consumatorilor – neafisarea denumirii furnizorului de paine, a denumirii produsului comercializat si a pretului de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/kg si lei/bucata;
  • Comercializarea de paine deformata, aplatizata, cu portiuni partial arse, insuficient coapta.

Pentru incalcarea dispozitiilor legale au fost aplicate un numar de 178 sanctiuni contraventionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 466 700 lei.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Sfaturi pentru consumatori:

  • Refuzati produsele care prezinta semne organoleptice de invechire, modificari ale culorii, consistentei, gustului, mirosului sau care prezinta semne de infestare cu paraziti;
  • Acordati atentie aspectului – painea nu trebuie sa fie arsa, insuficient coapta, deformata sau, si mai grav, sa nu prezinte urme ale contactului cu rozatoare si urme de mucegai;
  • Nu acceptati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
  • Dupa caz, solicitati vanzatorului informatii referitoare la ingredientele componente (gluten, diverse seminte, alune/nuci, oua, lapte, etc.) pentru evitarea provocarii alergiilor;
  • Cumpararea produselor de panificatie trebuie facuta din locuri autorizate, care asigura conditii corespunzatoare de transport, depozitare si comercializare.

Biroul de presa

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

Go to Top