In conformitate cu programul tematic de control pe trimestrul III, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, din ordinul domnului Presedinte, Constantin Cerbulescu a desfasurat, in perioada 29.08–05.09.2011, o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale la comercializarea articolelor de puericultura (paturi fixe si paturi pliante, articole de uz casnic pentru copii, scaune inalte pentru copii, carucioare pentru copii, mese de infasat de uz casnic, leagane de uz casnic, tarcuri de uz casnic, scaune de copii pentru biciclete etc).

In cadrul actiunilor de control la 316 operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile legale iar valoarea totala a produselor cu abateri a fost de 872.913 lei.

Pentru abaterile constatate s-au aplicat 374 sanctiuni, din care 155 avertismente si 219 amenzi contraventionale in valoarea totala de 662.000 lei.

S-au dispus 256 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru produse cu abateri in valoare de 853.886 lei si 2 masuri de oprire definitiva, pentru produse in valoare de 162 lei.

Controlul a scos in evidenta urmatoarele deficiente:

  • Nerespectarea prevederilor OG nr. 21/1992 (r2) privind protectia consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, privind informarea consumatorilor cu elementele de identificare si caracterizare (denumirea produsului, denumirea si/sau marca producatorului, durata medie de utilizare, principalele caracteristici tehnice si calitative, despre eventualele riscuri previzibile, modul de utilizare);
  • Nerespectarea prevederilor Legii nr. 245/2004 (r1) privind securitatea generala a produselor, avand in vedere ca utilizatorii artic