• aaa.advertising4u.ro

La sediul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a avut loc o conferinta de presa cu privire la datele controlului control tematic la nivel national pentru respectarea prevederilor legale la comercializarea, prezentarea si publicitatea apelor minerale naturale.

In urma controalelor au fost oprite temporar de la comercializare 184.876 litri si oprite definitiv 100 litri, atat apa plata, cat si carbogazoasa.
Au fost aplicate 14 sanctiuni contraventionale in valoare de 40.600 lei. Controlul este in curs de desfasurare.

Principalele abateri constatate:

– Apa minerala pe a carei eticheta apareau mentiuni de sanatate asociate alimentului ce nu sunt continute de actele normative europene, practic le utilizeaza abuziv – cazul respectivei ape” de 7 ori mai buna”. A fost retrasa o cantitate de 108.436 litri.
– Atribuirea unei ape minerale naturale cu proprietati referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane sunt interzise. Ele pot fi permise doar daca acestea au fost stabilite in baza analizelor fizico-chimice sau, acolo unde este cazul, a unor examene farmacologice, fiziologice si clinice.
– Comercializarea a trei tipuri de apa de izvor cu trei denumiri comerciale diferite, provenite din aceeasi sursa – cazul a trei produse cu acceasi sursa  vandute cu mai multe denumiri comerciale, contrar preverilor legale. Au fost oprite temporar de la comercializare 74.928 litri de apa minerala.
– Comercializarea unei ape minerale care nu se regaseste in lista apelor minerale naturale recunoscute in Romania nici ca sursa si nici ca denumire comerciala; operatorul economic nu a facut nicio dovada ca a obtinut acordul institutiilor abilitate de a comercializa produsul. Au fost retrase temporar de la comercializare 1.512 litri de apa.

Date sintetice:

Control tematic la nivel national privind respectarea prevederilor legale la comercializarea, prezentarea si publicitatea apelor minerale naturale: 26.05.2014 – 06.06.2014
– au fost controlati 265 operatori economici, dintre care 138 cu abateri.
– au fost aplicate 96 de sanctiuni in cuantum de 268.500 lei.

Go to Top