window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Arhitect Paul Niedermaier - cetăţean de onoare al municipiului Sibiu

Paul Helmut Niedermaier s-a născut la Sibiu, în 25 iulie 1937.
În perioada 1955-1961 urmează Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti. Obţine licenţa, în anul 1961 şi doctoratul, în anul 1976. După efectuarea stagiului la Timişoara, lucrează la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în perioada 1963-1971, ocupându-se de reorganizarea secţiei de restaurare a acestei instituţii, secţie pe care o şi conduce.
Din anul 1971 îşi începe activitatea la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române de la Sibiu, unde este director din anul 1994 până în prezent. În cadrul institutului abordează în principal istoria urbanismului, cu domenii conexe precum istoria generală, istoria oraşelor, istoria habitatului, demografia istorică, istoria arhitecturii.

Domnul Niedermaier este cercetător principal I, atestat de Academia Română, având sute de studii şi articole publicate, respectiv comunicări prezentate la diverse sesiuni ştiinţifice, în România şi în diverse alte ţări europene. De asemenea, a publicat mai multe cărţi importante, în ţară şi în străinătate (Germania, Austria, Belgia).
Începând din anul 1992, a condus doctorate în specialitatea „Istoria Culturii”. Între 1999 şi 2003 a fost şi profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, rămânând în continuare profesor consultant al celei mai importante universităţi sibiene. Din anul 2001, este membru corespondent al Academiei Române. Este, de asemenea, preşedinte de onoare al Comisiei de Istorie a Oraşelor din România din cadrul Academiei Române şi vicepreşedinte al Comisiei Mixte de Istorie Româno-Maghiare.
Paul Niedermaier este totodată membru în numeroase foruri ştiinţifice   internaţionale, la unele dintre ele deţinând şi funcţii de conducere: International Commission for History of Towns, Südostdeutsche Historische Kommission, Siebenbürgen-Institut an der Ruprechts-Universität Heidelberg,  Institut für Deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der Ludwig-Maximilians-Universität München, Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde e.V. Heidelberg.
Domnul Niedermaier este cel mai important istoric al oraşelor din ţara noastră, studiile sale, începând cu lucrarea sa fundamentală, în trei volume, „Städtebau im Mitttelalter”  („Urbanismul medieval în Transilvania, Banat şi Crişana”) şi terminând cu „Habitatul medieval în Transilvania”, fiind considerate esenţiale şi în elaborarea complexă a istoriei României.Pentru realizările sale deosebite, în special privitor la istoria oraşelor, a fost distins, în anul 1996, cu premiul „International Man of Year”, de către International Biographical Center din Cambridge, Marea Britanie. De asemenea, a primit premiul Academiei Române „Mihail Kogalniceanu”, în anul 1998, premiul internaţional „Pro civitate austriae”, în anul 1998, ordinul „Pentru merit”, în grad de Cavaler, în anul 2000. În anul 2006 i s-a conferit ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2007, „Siebenbürgisch-Sächsischer Kulturpreis 2007” (Premiul cultural al saşilor transilvăneni) al Confederaţiei Mondiale a Saşilor, iar în anul 2013, Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland „Verdienstkreuz am Bande” (Crucea federală de merit).Paul Niedermaier a fost preocupat de Sibiu atât din punctul de vedere al omului de ştiinţă cât şi al cetăţeanului, participând la rezolvarea problemelor comunităţii şi în calitate de consilier municipal, respectiv judeţean. Implicarea sa majoră în demersul Sibiului de a include centrul istoric al oraşului în lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă un efort competent şi susţinut.
Pentru toate acestea, se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Muncipiului Sibiu domnului profesor universitar doctor Paul Niedermaier, membru corespondent al Academiei Române, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai României din ultimii 50 de ani.
Go to Top