Zilele Culturii Române în Federaţia Rusă au fost celebrate cu fast: evenimentul a fost marcat de două concerte extaordinare susţinute de solişti consacraţi ai Operei Naţionale Bucureşti. În faţa unor săli arhipline, ariştii Irina Iordăchescu, Silvia Sorina Munteanu, Ionuţ Pascu si Ionuţ Hotea au fost aplaudaţi de către publicul rus pe scena Conservatorului de Stat “P.I.Ceaikovski” din Moscova şi pe cea a Filarmonicii din Sankt Petersburg.
„Am trăit o experienţă extraordinară alături de colegii mei aflându-ne în faţa unui public generos, avid de cultură, care şi-a exprimat aprecierea dăruindu-ne înapoi bucuria şi iubirea pentru muzică. Am interpretat în primul rând muzică românească de mare valoare culturală, dar şi sufletească. Am cântat în două săli care poartă o mare încărcătura istorică şi culturală: sala de concerte „P.I. Ceaikovski” din Moscova şi Sala Mare de Concerte a Filarmonicii din Sankt Petersburg, săli arhipline în care publicul ne-a ovaţionat şi ne-a dăruit flori. Am fost coplesiţi şi fericiţi că România a adus pentru câteva clipe frumuseţea şi valoarea culturii ei într-o ţară care, la rândul său, a dat lumii bogăţii culturale de nepreţuit!”, a declarat soprana Irina Iordăchescu.
“A fost o experienţă deosebită să reprezentăm România şi să cântăm în săli splendide şi de o mare valoare culturală din Rusia. Publicul a fost numeros, cald şi dornic să participe la concertele noastre. Artişii ruşi care ne-au acompaniat sunt de prestigiu, de exemplu Mihail Tatarnikov este dirijorul principal al teatrului Mihailovski şi colaborator al teatrului Scala din Milano. Rusia este o ţară cu un potenţial cultural recunoscut şi îndrăznesc să afirm că o mai intensă colaborare la acest nivel ar fi benefică fiindcă, aşa cum am demonstrat-o în nenumărate rânduri, în privinţa calităţii artistice, suntem perfect comparabili. Apreciez foarte mult prezenţa la concerte şi asistenţa permanentă oferite din partea ambasadorului României la Moscova, dl. Constantin Mihail Grigorie, şi de ataşatul cultural, dl. Vasile Joroveanu. De asemenea, le mulţumim consulului general al României la Sankt Petersburg, dl. Gheorghe Nicolae Pahonea, şi distinsei sale soţii“, a declarat soprana Silvia Sorina Munteanu.
„Cultura muzicală românească este în continuare foarte stimată în Rusia: atât sălile pline pană la refuz de un public exigent, cât şi numărul mare de jurnalişti prezenţi la concerte m-au copleşit şi m-au făcut să mă simt mândru că pot reprezenta prin muzică imaginea respectată a unui popor. De aceasta s-au ocupat desigur şi generaţiile anterioare de artişti români, nouă revenindu-ne dificila misiune de a o reconfirma,” a declarat baritonul Ionuţ Pascu.
Conducerea muzicală a celor două concerte i-a aparţinut lui Mihail Tatarnikov, dirijor principal al teatrului Mihailovski – al doilea teatru liric ca importanţă din Sankt Petersburg, după teatrul Mariinski. Artiştii Operei Naţionale Bucureşti au fost acompaniaţi de către Moscow Symphony Orchestra şi de orchestra teatrului Mihailovski.
Din programul celor două concerte au facut parte arii celebre din opere ca “Roméo et Juliette” (Charles Gounod), “Turandot” (Giacomo Puccini), “La Bohème” (Giacomo Puccini), “Elixirul dragostei” (Gaetano Donizetti), “I pagliacci” (Ruggero Leoncavallo), “Pescuitorii de perle” (Georges Bizet), “Adriana Lecouvreur” (Francesco Cilea), dar şi fragmente din compoziţii ale repertoriului naţional românesc, printre care suita “Prin munţii Apuseni” (Marţian Negrea), opera “Pană Lesnea Rusalim” (Paul Constantinescu), opereta “Valurile Dunării” (George Grigoriu) etc.
Concertele dedicate Zilelor Culturii Române în Federaţia Rusă, susţinute în Moscova (5 octombrie) şi Sankt Petersburg (7 octombrie), au fost organizate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti, ca o continuare a evenimentului similar (Zilele culturii ruse în Romania), organizat la Bucureşti în toamna anului 2011.
Anca Baloc
Consilier de presa
Departamentul Promovare
OPERA NATIONALA BUCURESTI
Tel.: 021.311.52.54
Mobil: 0729.931.936
e-mail: ancabaloc@gmail.com
website: www.operanb.ro