window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Asigurarea calitatii in sistemul de formare profesionala continua-CALISIS / Bucuresti / 26-30 iulie 2010

Proiectul Asigurarea calitatii in sistemul de formare profesionala continua CALISIS, initiat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA), pregateste un nou sistem pentru restructurarea sistemului romanesc de asigurare a calitatii in formarea profesionala continua, compatibil cu prevederile cadrului european de referinta pentru asigurarea calitatii in educatie si formare profesionala.
In perioada 26-30 iulie, la hotel Confort Traian se va desfasura actiunea de pilotare a sistemul de management al calitatii pentru personalulul Comisiei de Autorizare a municipiului Bucuresti, personalulul Secretariatului Tehnic, furnizorii de formare profesionala a adultilor si specialistilor care evalueaza programele de formare profesionala in vederea autorizarii din Bucuresti.
Alaturi de expertii romani din cadrul programului, vor participa si specialisti din Italia, de la Gruppo Pragma, IF Italia Forma.

Pana in vara anului viitor (18 iunie 2011), Romania trebuie sa planifice o abordare destinata imbunatatirii sistemelor de asigurare a calitatii formarii profesionale continue (FPC), potrivit recomandarii adresate tuturor tarilor membre de catre Parlamentul European si Consiliul UE. Guvernul Romaniei a promovat deja un proiect pentru modificarea Ordonantei 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor. In termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a noilor prevederi, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va supune spre aprobare Guvernului proiectul de hotarare pentru aprobarea metodologiilor de implementare a principiilor de asigurare a calitatii si a organismelor externe de control.
Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA) a demarat, chiar de la inceputul anului trecut, proiectul Asigurarea calitatii in sistemul de formare profesionala continua CALISIS. Proiectul, finantat din Fondul Social European prin Programul operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, se desfasoara pe o perioada de 36 luni, in parteneriat cu TILS Romania, Fiatest, Fiatest Centru Educational, Camporlecchio Educational Italia, ISFOL Italia, IF Italia Forma si Gruppo Pragma.
In conditiile in care este necesar sa utilizam si sa dezvoltam un cadru european pentru asigurarea calitatii in sistemul de formare continua, este evident ca Romania are nevoie de imbunatatirea sistemului actual de autorizare a furnizorilor, precum si de implementare a unor proceduri si mecanisme de asigurare si management al calitatii la diferitele paliere implicate in sistemul FPC, declara Mihaela Udrea, managerul proiectului CALISIS. Acesta vizeaza obiective care conduc la acoperirea directa a nevoilor, prin activitati novatoare care implica imbunatatirea sistemului existent si dezvoltarea si implementarea de instrumente si mecanisme noi de asigurare si management al calitatii pe baze transnationale. Proiectul CALISIS reprezinta o provocare pentru formarea profesionala continua din Romania, deoarece, prin obiectivele sale, isi propune pe de o parte, sa dezvolte un sistem de asigurare a calitatii a FPC compatibil cu Cadrul European de Referinta in Asigurarea Calitatii in educatie si formare profesionala, iar pe de alta parte, sa formeze specialisti care sa implementeze acest sistem.
Intr-o prima etapa, specialistii implicati in proiect au facut o analiza a sistemului de FPC din Romania, din punct de vedere legislativ, administrativ si operational, cat si a principiilor de fond ale managementului si asigurarii calitatii aplicabile la sistemul de FPC din Romania, pe baza unor ample cercetari care se gasesc pe site-ul www.cnfpa.ro In luna iulie, expertii romani si straini au organizat la Iasi si Cluj actiuni de pilotare a procedurilor si instrumentelor de asigurare a calitatii in FPC elaborate in cadrul proiectului CALISIS. Programul s-a adresat personalului comisiilor de autorizare judetene, personalului secretariatelor tehnice judetene, cat si furnizorilor de formare profesionala a adultilor si specialistilor care evalueaza programele de formare profesionala in vederea autorizarii.
Aceleasi actiuni de pilotare s-au efectuat zilele acestea si la nivelul CNFPA, experienta partenerilor italieni a avut un impact deosebit pentru intelegerea directiilor in care trebuie orientat sistemul de asigurare a calitatii in FPA in Romania, spre a corespunde cerintelor cadrului european de referinta pentru asigurarea calitatii in educatie si formare profesionala. Activitatile si rezultatele proiectului vor asigura coerenta cadrului pentru functionarea ulterioara a tuturor structurilor implicate in implementarea sistemului la nivel central si local, cat si pentru un numar semnificativ de furnizori de formare. Proiectul este structurat in asa fel incat sa produca efecte pe termen lung de consolidare a cooperarii intre actorii cheie din domeniul asigurarii si managementului calitatii in FPC, considera Felicia Zarujanu, director general al CNFPA.
In perioada 26-30 iulie, la hotel Confort Traian se va desfasura actiunea de pilotare a sistemul de management al calitatii pentru personalulul Comisiei de Autorizare a municipiului Bucuresti, personalulul Secretariatului Tehnic, furnizorii de formare profesionala a adultilor si specialistii care evalueaza programele de formare profesionala in vederea autorizarii, din Bucuresti. Alaturi de expertii romani din cadrul programului, vor participa si specialisti din Italia, de la Gruppo Pragma, IF Italia Forma.
Joi, 29 iulie, incepand cu ora 12, la hotelul Confort Traian, situat in Bucuresti, Strada Traian nr. 55, reprezentantii mass media au posibilitatea sa discute in detaliu cu expertii romani si straini asupra viitorului sistem de asigurare si management al calitatii formarii profesionale a adultilor din Romania.
Informatii suplimentare cu privire la continutul si stadiul de implementare a proiectului CALISIS gasiti pe site-ul www.cnfpa.ro

Secretariatul tehnic:
P-ta. Valter Maracineanu nr. 1-3, Intrarea B, etaj 2, cam. 162-163 Sector 1, 010155 Bucuresti
Tel:031.805.37.13, 031.410.05.46 interior 321 , Fax: 315.78.55
E-mail: calisis@cnfpa.ro
viorica.chisu@cnfpa.ro
http://www.cnfpa.ro/calisis

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top