Nou infiintata asociatie din Sarata Monteoru doreste sa contribuie la promovarea si noua pozitionare, la nivel european, a turismului din regiunea Muntilor Buzaului si Dealu Mare.
Punctul central al actiunilor asociatiei este reinventarea bailor Sarata Monteoru.

Initiatoarea si co-fondatoarea Monteoru Renaissance Asociatia pentru dezvoltare regionala durabila in turism este Juranda Zielinski. Dupa 15 ani de sejur in Polonia, Franta si Germania, s-a restabilit in Romania impreuna cu sotul de nationalitate germana. Co-fondatoarea asociatiei isi trage radacinile dintr-o familie din regiune. Straunchiul, Constantin Zainescu, a fost primar in Sarata Monteoru mai mult de 30 de ani, la inceputul secolului XX.

Lucrand ca si consultant pentru investitorii straini, Juranda Zielinski doreste ca asociatia al carui co-fondator este, sa reuseasca dezvoltarea regiunii. Intreaga regiune buzoiana are un potential turistic enorm, care din pacate nu este valorificat. Frumusetile naturale ale regiunii, patrimoniul cultural, traditiile, par sa fi adormit odata cu intrarea Romaniei in anul 1990. Inca nu mi-am dat seama daca este nepasare sau poate lipsa de experienta necesara pentru a face ca aceasta regiune sa fie recunoscuta la nivel international. Pentru mine Dealu Mare este Toscana Romaniei, doar un pic mai prafuita.

Asociatia Monteoru Renaissance planuieste activitati importante de marketing si promovare profesionala ale regiunii Dealu Mare si Muntilor Buzaului, lucrand in colaborare cu autoritatile din regiune. Actualmente asociatia lucreaza la elaborarea unui Masterplan turistic ce va fi pus la dispozitia administratiilor locale interesate. Un punct important este utilizarea fondurilor structurale. Milioane de Euro au fost atribuite activitatilor turistice si mai ales promovarii turistice in mediul rural. Din pacate aceste milioane nu au fost utilizate, fiind rep