Asociaţia MozaiQ  face un apel către plenul Camerei Deputaţilor a Parlamentului României pentru respingerea iniţiativei legislative de modificare a articolului 48 din Constituţia României. Iniţiativa legislativă care se află în faţa parlamentarilor este una inutilă din punct de vedere juridic, pentru că nu produce nicio schimbare regimului căsătoriei din România.

Iniţiativa legislativă de modificare a Constituţiei este bazată pe prejudecăți homofobe, într-o încercare de a exploata sentimentele de teamă sau frică nejustificate din societate faţă de persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender). La 15 ani de la dezincriminarea homosexualităţii, România se află pe locul 25 din 28, în Uniunea Europeană cu privire la protecţia minorităţilor sexuale şi de gen, conform ILGA-Europa. Clasa politică a ignorat constant minorităţile sexuale, nu le-a asigurat cadrul legal propice pentru asigurarea de şanse egale şi a exploatat sentimentele anti-LGBT din societate.

În acest context, Biserica Ortodoxă Română şi Coaliţia pentru Familie impun parlamentarilor să aprobe iniţiativa legislativă homofobă care doreşte interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex în Constituţia României. Mai mult, prin modificarea şi restrângerea definiţiei familiei în Constituţie, la căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, sunt excluşi de la protecţia statului o serie de grupuri, printre care familiile monoparentale, cele formate din bunici şi nepoţi, persoanele văduve şamd.

Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie îşi poate dovedi inutilitatea şi pe viitor, în condiţiile în care Constituţia unei ţări stabilește doar standardele minimale de drepturi acordat cetățenilor, iar drepturile acestora pot fi oricând extinse de către legiuitor. Mai mult, iniţiativa cetăţenească homofobă de modificare a Constituţiei nu face decât să pună și mai multe limitări a drepturilor persoanelor LGBT, şi să o condamne la sărăcie, marginalizare și stigmatizare publică.

Prin urmare, solicităm deputaţilor din Parlamentul României să acorde un vot de respingere iniţiativei cetăţeneşti de modificare a articolului 48 din Constituţia României.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa