Asociația Română de Balneologie realizează anual un Top al Stațiunilor Balneare, pe baza unor criterii de evaluare specifice, transmise stațiunilor balneare și atașate prezentului comunicat de presă.

La congresul de anul viitor, din luna mai, de la Cluj din perioada 22- 27 mai 2018 sunt invitați să participe și reprezentanți din stațiuni balneare, medici, autorități locale, reprezentanți media, reprezentanți ai ONG-urilor locale, investitori locali, care să prezinte contribuția lor la dezvoltarea stațiunii. pentru a discuta modul în care au fost atinse criteriile respective și a prezenta concluziile vizitelor efectuate la nivelul stațiunilor balneare.

Pentru realizarea Topului Stațiunilor Balneare vor fi realizate deplasări și vor fi inițiate discuții prin care vor fi căutate cele mai bune modalități de informare, astfel încât datele prezentate să fie corelate cu obiectivul de creștere a competitivității, de promovare a dialogului constructiv și de dezvoltare a domeniului balnear.

Pană în prezent au fost vizitate următoarele stațiuni – Amara, Eforie, Techirghiol, Mangalia, Slănic Moldova, Covasna, Băile Tușnad, Sovata, Turda, Sîngeorz Băi, Ocna Șugatag și Băile Felix, ocazie cu care au avut loc discuții cu autoritățile publice locale și responsabili locali, implicați în dezvoltarea stațiunilor balneare, urmând ca în viitorul apropiat să fie desfășurate vizite în toate cele 30 de stațiuni balneare luate în analiză.

Vizita la Amara – desfășurată în data de 10 octombrie 2017, ora 10, a culminat cu discuții avute cu Domnul Primar al Orașului Amara, Măiță Ion legate de obiectivele stațiunii, de importanța comunicării și promovării unei stațiuni balneare și de caracterul consultativ al demersurilor Asociației Române de Balneologie.

În aceeași zi, de 10 octombrie au avut loc deplasări și în stațiunile Eforie, Techirghiol și Mangalia, ocazie cu care au fost remarcate progresele din fiecare stațiune și modalitatea de interacțiune a factorilor decizionali. Este de subliniat departamentul special pentru Turism din cadrul Primariei Mangalia, și deschiderea la dialog a conducerii Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Vizita la Slanic Moldova s-a desfășurat în data de 13 Octombrie, ora 14, ocazie cu care au fost purtate discuții cu Domnul Primar Gheorghe Baciu privind aspectele relaționale ale societății civile, obiectivul realizării unui Top al Stațiunilor Balneare, Congresul de la Cluj și oportunitatea colaborării în viitoare proiecte de interes comun.

În data de 30 Octombrie 2017, ora 10 am vizitat stațiunea Covasna, fiind organizată o sesiune de dezbateri în sala de consiliu a primăriei cu principalii factori decizionali, medici, consilieri locali. Au fost discutate aspecte concrete privind dezvoltarea Stațiunii Covasna, locul ocupat anterior și perspective pentru viitor. Împreună cu cei prezenți am încercat să punctăm elementele pozitive în dezvoltarea stațiunii. A fost semnalată problema resurselor umane pentru dezvoltarea stațiunii.

Tot în data de 30 Octombrie au fost vizitate stațiunile Băile Tușnad, Sovata și Turda. La Băile Tușnad și Sovata au avut loc întâlniri cu domnii Primari Albert Tibor, respectiv Fülöp László Zsolt, fiind făcute invitații de a participa la Congresul din 22-27 Mai 2018 de la Cluj și fiind prezentate criteriile de evaluare a stațiunilor balneare.

La Turda discuțiile au fost purtate cu reprezentanții Salinei Turda, Doamna Director General Simona Baciu și Domnul ing. Ovidiu Mera, fiind prezentate criteriile de evaluare a stațiunilor balneare. Un aspect important al discuției a avut în vedere inițierea colaborării pentru desfășurarea congresului din mai 2018, Salina Turda fiind de acord să devină partener al evenimentului, urmând ca in data de 26 Mai 2018 lucrările să se desfășoare la Turda, fiind efectuată o vizită la salină.

Pe data de 31 Octombrie, deplasarea a fost axată pe găsirea unor soluții optime la Cluj pentru desfășurarea evenimentului din luna mai a anului 2018. Au avut loc discuții la Rectoratul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj, fiind stabilită drept locație de desfășurare a congresului Aula Iuliu Hațieganu pentru perioada 22-25 Mai 2018, urmând ca în data de 26 Mai, lucrările congresului să se desfășare la Turda.

În data de 1 Noiembrie 2017 am desfășurat vizita în Sîngeorz Băi, ocazie cu care, dupa vizionarea stațiunii, am participat la o ședință alături de domnul Primar Traian Ogâgău și mai mulți consilieri locali ai Orașului, fiind subliniate aspecte legate de dezvoltarea stațiunii Sîngeorz Băi.

Pe data de 1 Noiembrie 2017, ora 13.30 am ajuns în Ocna Șugatag, fiind așteptați la Centrul de informare turistică la o ședință în care au fost dezbătute principalele aspecte legate de dezvoltarea stațiunii Ocna Șugatag. Prezența media a surprins discuțiile purtate, fiind accesibile informații în mass-media locală.

În data de 2 Noiembrie 2017 am desfășurat vizita în Băile Felix, ocazie cu care, dupa vizionarea stațiunii, am participat la o ședință alături de Domnul Florian Serac, Director General al SC Turism Felix SA,  Prof. Univ. Liviu Lazăr și mai mulți medici din stațiune. A fost vizitat Hotelul Lotus Therm de 5 stele și Spitalul de Recuperare din Băile Felix, fiind apreciată baza materială excepțională și calitatea personalului de specialitate. Au avut loc discuții și cu Directorul instituției medicale, doamna Dr. Felicia Cioară.

Deși au fost inițial programate vizite și în alte stațiuni balneare, la întoarcerea spre București, cu excepția trecerii prin Călimănești-Căciulata, programarea unui examen la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar – Arseni, promovat ulterior pentru funcția de Cercetător Științific III Biolog sp., a impus întreruperea vizitelor, urmand ca acestea să fie reluate în cadrul unor deplasări viitoare ce vor fi anunțate din timp. Ne cerem scuze celor ce nu au mai beneficiat de discuții împreună cu noi și mulțumim mult pentru înțelegere. Suntem siguri că vom stabili astfel de vizite în cel mai scurt timp.

Încheiem acest comunicat prin a mulțumi tuturor pentru deschiderea la dialog și pentru expresia de colaborare arătată pe parcursul vizitelor noastre.

Cu stima,

Dr. Biol. Constantin Munteanu

Preşedinte al Asociaţiei Române de Balneologie

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa