Cifrele alarmante legate de abandonul școlar în România nu mai sunt o necunoscută. Cea mai îngrijorătoare este situația din mediul rural, unde numai unul din trei copii frecventează școala. În aceste condiții, resursele alternative pentru continuarea studiilor sunt esențiale, mai ales în cazul elevilor care provin din familii defavorizate.

Asociația TOTUL ESTE POSIBIL a demarat încă din anul 2019 programul VREAU SĂ MERG LA ȘCOALĂ, o campanie menită să ofere copiilor cu vârste între 3 și 20 de ani posibilitatea de a accesa un pachet de resurse educaționale care să îi sprijine să își mențină activ interesul pentru educație. Copiii provin cu precădere din mediul rural și au fost selectați de dascăli (educatori, învățători, profesori) sau diferiți lideri de comunități locale. De asemenea, parte din program au fost și elevii din centre pentru copiii săraci sau centre pentru copiii cu autism sau Sindrom Down.

Dacă în primii ani de campanie asociația a putut ajuta copiii numai cu rechizite, prin suportul oferit de donatorii indviduali, anul acesta au putut fi alocate elevilor și alte articole necesare începerii școlii, lucruri precum haine sau încălțăminte. “Când vine frigul sau plouă, copiii nu mai vin la școală, din cauză că nu au încălțăminte”, a precizat Cristina Oltean, învățătoare din județul Mureș (Cipău). Asociația TOTUL ESTE POSIBIL a alocat resurse de spațiu și voluntari pentru a gestiona coletarea de articole dedicate școlii pe toată perioada vacanței de vară. În centrele umanitare ale asociației din București și Târgoviște s-au colectat vreme de 3 luni donații care să ajute copiii să aibă un acces decent la școală. “Ne-am bucurat că anul acesta am repoziționat două abordări clasice: ajutor în egală măsură pentru toată clasa și ghiozdanul echipat. Nevoile fiecărui copil sunt unice, iar situația financiară a fiecărei familii diferă foarte mult. Dascălii sunt cei care trebuie să medieze comunicarea cu elevii, astfel încât aceștia să înțeleagă că trebuie diminuat decalajul dintre elevii defavorizați și cei cu o condiție normală, a explicat Eliza Nițescu, membru fondator TOTUL ESTE POSIBIL. Bugetul de care a dispus asociația pentru a deservi numărul mare de cereri primite a fost insuficient, dar lipsa de fonduri nu a împiedicat ajutorul oferit copiilor. Organizația a demarat o campanie cu scrisori ale celor mici, iar familiile particulare au putut “adopta” școlarii, sub denumirea secretă de “Ghiozdănescu”. Aproximativ 300 de copii au putut fi ajutați în acest fel din numărul total de elevi înscriși în program.

Ediția din 2021 a campaniei VREAU SĂ MERG LA ȘCOALĂ a generat ajutor pentru mai bine de 2.000 de elevi, implicând munca pro-bono a peste 300 de persoane, voluntari, fundraiseri, furnizori, sponsori, profesori, manageri de instituții și alți parteneri. Cu toții au contribuit cu peste 1.000 de ore alocate acestui rezultat.

Parteneri:

Latter Day Saint Charities (sponsor principal)

Autonom & Fundația Autonom (donații de rechizite din partea echipei & fundației)

Profi România (donații de rechizite din partea echipei)

DPD România (partener logistic)

Escar (prețuri speciale)

Fragilistic (prețuri speciale)

Donații din partea societății civile (aprox. 50% din valoarea campaniei)

O contribuție aparte au avut-o fundraiserii, persoanele care au ajutat la strângerea privată de fonduri cu diferite ocazii, precum ziua de naștere, ziua de nume, participarea la diferite evenimente sportive. O inițiativă specială a venit din partea a doi sportivi care au ales fiecare o provocare personală pentru a ajuta campania: Claudiu Belețoiu a participat la TOR DES GLACIERS (concurs de alergare montană de 450 kilometri, cu 32.000 metri diferență de nivel, terminat cu podium, pe locul III), iar Ciprian Tiron a parcurs cei 650 de kilometri ai traseului Camino Portughez, având aceeași cauză.

Campania VREAU SĂ MERG LA ȘCOALĂ este un program permanent al asociației TOTUL ESTE POSIBIL, program având un vârf de donații în luna septembrie.