Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)Incepand de azi, proiectul de buget pentru 2012 intra in dezbaterea plenului Parlamentului.

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) face un apel catre toti membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, sa stopeze finantarea de catre stat a cultelor religioase si sa redirectioneze catre Educatie si Sanatate fondurile astfel eliberate.

An de an, sute de milioane de lei din bugetele autoritatilor de stat, centrale si locale, sunt deturnate de la nevoile reale ale tarii spre a se cumpara „bunavointa” ierarhilor bisericesti. An de an, desi Sanatatea este sub-finantata, desi salariile profesorilor sunt reduse, desi se inchid nenumarate scoli si spitale, BOR si celelalte cultele religioase cunosc un tratament privilegiat, cu toate ca:

  • dispun de o avere estimata la peste 3 miliarde de euro si obtin profituri consistente din activitatile economice desfasurate
  • beneficiaza de scutiri extensive de taxe si impozite si de monopol in domeniul comercializarii obiectelor de cult
  • incaseaza importante sume de bani fara a emite documente fiscale
  • nenumarate biserici si manastiri nu-si achita minimul de datorii fiscale catre Stat, in multe cazuri avand intarzieri de ani de zile (vezi cazul recent semnalat de presa al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Tomisului)
  • pentru activitati de asistenta sociala folosesc doar o foarte mica parte a banilor primiti de la stat; de exemplu, conform rapoartelor de activitate ale BOR, in 2009 si 2010, Biserica Ortodoxa a cheltuit pentru „activitatea social-filantropica” doar cca. 10% din subventiile bugetare primite.

Care sunt prioritatile Romaniei pentru 2012? Ce alegem, medici bine platiti sau preoti bine platiti? Un invatamant performant sau inca 100 de noi biserici? Este interesant ca parlamentarii par sa se preocupe mai mult de biserici decat de spitale; au depus vreo 600 de amendamente pentru a obtine bani pentru biserici, dar numai 80 pentru suplimentarea finantarii spitalelor.” a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.

Go to Top