window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

ASUR solicita o acheta asupra activitatii INS

Recensamantul Populatiei si Locuintelor din acest an a fost, din pacate, marcat de o multitudine de iregularitati datorate proastei organizari si instruirii precare a recenzorilor, maniera deficitara de colectare a informatiilor fiind de natura sa vicieze rezultatele finale.

O problema deosebita a aparut in ceea ce priveste religia, in nenumarate cazuri recenzorii facand presiuni asupra oamenilor pentru ca acestia sa se declare de confesiune crestin-ortodoxa. Asociatia noastra a primit multiple sesizari in acest sens; de altfel si presa a publicat astfel de cazuri. Redam cateva exemple:

  • dna. V.I. din Bucuresti ne-a semnalat ca recenzorul completase in avans o parte dintre formulare, inclusiv la rubrica „Religie”
  • dl. L.O. din jud. Alba a surprins recenzori, atat din Campeni cat si din comuna Avram Iancu, notand declaratiile privind Religia cu creionul, acestea urmand a fi „corectate impreuna cu recenzorul sef
  • dna. D.P. din Bucuresti s-a declarat atee, dar recenzorul a incercat sa o convinga sa fie inregistrata de religie crestin-ortodoxa, presand-o cu intrebari de genul „Dar nu ati fost botezata? Cum se poate, nu credeti in Isus? Nu credeti nici in Sfanta Treime?
  • dl. P.C. s-a declarat ateu, iar recenzorul a incercat sa-l faca sa-si schimbe optiunea: „Nu exista asa ceva. Daca te declarai romano-catolic, protestant, de astea, mai era ceva.. da’ asa ceva nu exista„.
  • preotul S.H. din Targu Lapus, jud. Maramures semnaleaza cazul unei doamne de religie greco-catolica inregistrata de recenzor drept crestin-ortodoxa sub motivul ca este de „cetatenie romana

Situatia actuala nu este noua; si la recensamintele anterioare recenzorii au creat presiuni spre a „convinge” populatia sa se declare ortodoxa. In acest context nu este de mirare ca datele oficiale in privinta structurii religioase a populatiei ofera o imagine puternic distorsionata a realitatii. Atat la Recensamantul din 1992 cat si la cel din 2002 rezultate comunicate difera marcant de toate celelalte sondaje efectuate in ultimii 20 de ani de reputate institutii de cercetare a opiniei publice. De exemplu, tinand cont de datele European Values Survey (1999) si World Values Survey (2005), procentul real al celor care se declara atei este de minimum 6-7% din populatie, de 60-70 de ori mai mult decat rezulta din recensamantul efectuat in 2002 (0.1% din populatie).

Recensamantul ofera datele oficiale privind structura demografica a populatiei. O pondere artificial marita a credinciosilor afecteaza corectitudinea politicilor sociale; de exemplu BOR insista pe alocarea subventiilor bugetare pentru culte proportional cu numarul oficial al aderentilor fiecaruia. Daca si recensamantul din acest an va creea aceeasi imagine distorsionata ca si cel din 2002, consecintele se vor extinde multi ani in viitor, iar privilegierea gruparilor religioase va continua sa creasca.

In mod regretabil, chiar impartialitatea Institutului National de Statistica este pusa sub semnul indoielii. Reamintim ca exista multiple semne de intrebare privind legaturile dintre INS si BOR. De exemplu, presedintele INS a solicitat si a obtinut sprijinul Bisericii Ortodoxe in derularea recensamantului, iar reprezentantii celor doua institutii au avut mai multe intalniri pe aceasta tema.

Buna colaborare” dintre Institutul National de Statistica si BOR este evidenta si la nivel simbolic; din informatiile pe care le avem INS este singura institutie centrala de stat care dispune de… un sfant patron – Sf. Dionisie Exiguul, „ales ca sfant ocrotitor al Institutului National de Statistica” la intrevederea din 12.09.2008 dintre Vergil Voineagu si Patriarhul Daniel!

Ținand cont de cele de mai sus, Asociatia Secular-Umanista din Romania solicita Parlamentului constituirea unei comisii de ancheta a activitatii Institutului National de Statistica in ceea ce priveste desfasurarea Recensamantului din acest an.

Sa nu uitam: In Romania sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor!

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:

Alexandru Toma Patrascu

Vicepresedinte ASUR

toma.patrascu@asur.ro

0788 39 25 39

www.asur.ro

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top