window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

ASUR va invita la a treia editie a concursului Ziua Astronomiei

logo ASURSambata, 28 aprilie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) celebreaza Ziua Astronomiei 2012, prin lansarea celei de-a treia editii a unui concurs online pe teme de astronomie, adresat tinerilor cu varsta de maxim 26 de ani.

Concurentii trebuie sa creeze o pagina de Facebook care sa prefigureze modalitatea in care omul va ajunge sa colonizeze alte planete. Insa metodele imaginate de concurenti vor trebui sa fie corelate cu informatiile validate stiintific legate de locul pe care-l ocupa Pamantul in cadrul Sistemului Solar si locul acestuia in Calea Lactee, biologia omului si limitele acestuia in ceea ce priveste atat calatoriile cosmice cat si colonizarea altor corpuri ceresti, dar si limitarile vitezelor de calatorie asa cum reies ele din nivelul actual de cunostinte de fizica.

Cele mai bune lucrari vor primii premii substantiale. Astfel, proiectul de pe locul III va fi premiat cu o enciclopedie si un set de DVDuri despre astronomie, proiectul de pe locul II cu o tableta 3G in valoare de 1.500 lei, iar premiul cel mare consta intr-un telescop in valoare de peste 3.000 lei.

Ne aflam la inceputurile erei spatiale. Specia noastra a pasit deja pe Luna, ne pregatim sa calatorim spre alte planete in timp ce telescoapele si sondele noastre spatiale robotizate au analizat cu scrupulozitate aproape intregul nostru Sistem Solar. Mai avem inca multe obstacole tehnologice de trecut dar este din ce in ce mai evident faptul ca viitorul nostru este in spatiu. Suprapopularea si epuizarea resurselor naturale vor determina specia umana, mai devreme sau mai tarziu, sa-si faureasca un destin departe de Pamant. Speram ca tema concursului pe care il lansam sambata sa ii provoace pe tinerii pasionati de astronomie sa isi imagineze cum ar arata viata oamenilor departe de Terra.” a declarat Atila Nyerges, presedinte ASUR.

Inscrierile la concurs se vor derula in perioada 28 aprilie – 27 mai, iar lucrarile pot fi postate in perioada 27 mai – 10 august. Anuntarea listei castigatorilor se va face pe 18 septembrie, urmand ca festivitatea de premiere sa aiba loc pe 25 septembrie 2012.

Aflat la cea de-a treia editie, concursul s-a bucurat pana acum de participare a sute de tineri, pasionati de astronomie si astrofizica. Pentru a tine pasul cu publicul tinta, organizatorii au decis ca in acest an concursul sa se desfasoare exclusiv pe Facebook. Pentru informatii suplimentare, vizitati https://www.facebook.com/ZiuaAstronomiei

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a fost fondata in 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoasterea stiintifica si gandirea critica. ASUR este membra a International Humanist and Ethical Union (IHEU).

ASUR a derulat numeroase proiecte de popularizare a stiintei, dintre care amintim marcarea in Romania a unor evenimente importante, precum Darwin Day, Ziua Internationala a Astronomiei, Space Week sau Ziua Mondiala a Umanismului. De asemenea, in fiecare an asociatia editeaza Calendarul Stiintific, menit sa contribuie la popularizarea marilor evenimente care au marcat cunoasterea stiintifica, de-a lungul timpului.

Printre proiectele actuale ale asociatiei se numara organizarea Concursului National Interscolar Emil Racovita (www.darwinday.ro) si a Expozitiei Xperiment, un proiect stiintific interactiv pentru copii (http://www.xperiment.ro/)

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top