window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Autoritatile locale din Moldova si agentii economici au identificat impreuna solutii la problemele cetatenilor in evenimentul BTL Design pe 29 aprilie

BTL Design, impreuna cu Federatia Autoritatilor Locale din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Oraselor din Romania au organizat la Bacau, pe 29 aprilie, la hotel Decebal, un simpozion de Administratie Public Local, cu titlul Solutii pentru administratiile locale in contextul crizei economice. La acesta au participat primarii si presedintii de Consilii Judetene din toate judetele Moldovei: Suceva, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Galati, Vrancea, Vaslui.

Peste 80 de reprezentanti ai autoritatilor locale din Moldova au participat la seminar, aratandu-si interesul pentru discutiile cu reprezentantii firmelor private, care le pot oferi solutii pentru rezolvarea nevoilor cetatenilor.

In acest simpozion au fost implicate in calitate de parteneri mai multe companii: Partener Oficial al simpozionului Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, CIROM – Patronatul din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania si Ecologic 3R, ca parteneri principali, iar Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Eco Rom Ambalaje ca parteneri de eveniment.

Orice primar de comuna sau oras se confrunta cu nevoi ale comunitatii pe care o conduce. Trebuie sa se gandeasca la imbunatatirea vietii cotidiene a locuitorilor din comuna sau orasul pe care il administreaza. Unele nevoi pot fi rezolvate prin mijloace proprii, prin fondurile de finantare ale comunei respective. Pentru altele, insa, care sunt proiecte mai mari, de infrastructura, ce necesita fonduri importante, rezolvarea nu poate fi gasita decat cu ajutorul companiilor private, prin asocierea dintre entitatile publice si societati, prin parteneriat public-privat. Depozitele ecologice de deseuri sunt un exemplu in aceasta privinta, unde se poate pune in functiune un parteneriat public privat.
Parteneriatele public-privat sunt forme de cooperare ntre autorittile publice si sectorul privat pentru finantarea, conceptia, constructia, renovarea, gestionarea sau ntretinerea infrastructurilor sau pentru furnizarea de servicii care n mod traditional ar fi fost acoperite de sectorul public. La nivelul UE, PPP-urile sunt folosite mai ales n sectorul transporturilor (drumuri si sine ferate), n domeniul cldirilor si institutiilor publice (scoli, spitale, nchisori) si n sectorul de mediu (tratarea apei, gestionarea deseurilor), dar nu numai.

In cadrul Simpozionului de Administratie Public Local, destinata autoritatilor locale din zona Moldovei, pe 29 aprilie, organizat de BTL Design, impreuna cu Federatia Autoritatilor Locale din Romania, Asociatia Oraselor din Romania si Asociatia Municipiilor din Romania, s-au discutat aceste oportunitati, iar companiile private au intrat in dialog direct cu administratia locala pentru a oferi solutiile de care acestia au nevoie.

Deschiderea oficiala a avut ca tema Impactul crizei economice asupra proiectelor derulate de catre autoritatile locale, si i-a reunit pe Teodor Dumitru Banciu Presedinte, Asociatia Oraselor din Romnia, Vasile Cozan Vicepresedinte Asociatia Comunelor din Romnia, Romeo Stavarache Primar, Primaria Municipiului Bacau, Ionel Palr Vicepresedinte, Comisia pentru administratie public, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, Vasile Gherasim – Comisia pentru Administratie public, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, Iulian Ionel Movil Director General, Agentia Regional pentru Protectia Mediului, Titi Secar Director Coordonator Adjunct Comisariat Judetean Bacau.,Garda Nationala de Mediu si Florin Popa, Manager Centre de Colectare la Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec.

Vorbitorii au abordat subiecte care privesc direct reprezentantii autoritatilor locale din zona. Teodor Dumitru Banciu, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, a lansat un apel pentru colaborarea dintre autoritatile locale si guvern, pentru a reusi sa se promoveze legi care sa usureze munca administratiilor locale: As dori sa ne unim fortele pentru a promova initiative legislative care sa ne ajute pe toti, dincolo de culoarea politica. Toti suntem administratori de comunitati locale si avem nevoie de infrastructura, si de baze pentru a rezolva nevoile cetatenilor.
Romeo Stavache, primarul municipiului Bacau, prezent la eveniment, a tinut sa sublinieze eforturile pe care primaria le face pentru a folosi parghiile parteneriatului public privat: Suntem adepti ai parteneriatului public privat si ne dorim sa realizam contracte de acest fel pentru a ameliora viata cotidiana a locuitorilor orasului. Ne bucuram ca participam la acest eveniment pentru a lua contact direct cu propunerile companiilor care doresc sa se implice in proiecte de parteneriat public privat

Companiile prezente si reprezentanti ai Ministerului de Finante, Ministerului Mediului si Padurilor si de la Ministerul Administratiei si Internelor au participat la acest simpozion pentru a explica reprezentantilor autorittilor locale cum pot s-si rezolve problemele mai eficient n conditii de criz.
Prima plenara, Solutii pentru managementul deseurilor. Solutii de finantare. Depozitare versus Incinerare, a fost moderata de Teodor Dumitru Banciu, Presedinte la Asociatia Oraselor din Romnia. Iulian Ionel Movil, director general la Agentia Regional pentru Protectia Mediului, a vorbit despre Conformarea depozitelor de deseuri la standardele europene.
In continuare, Florin Popa, Manager Centre de Colectare la Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, a prezentat Centrele de colectare DEEE solutii de management al deseurilor la standarde europene .
Asociatia RoRec propune primariilor un parteneriat pentru deschiderea centrelor de colectare DEEE, care reprezinta un serviciu public la nivel european oferit comunitatilor din Romania. Parteneriatul intre Primarie si RoRec presupune faptul ca primaria trebuie s si dea acordul pentru infiintarea acestui centru si pune la dispozitie un amplasament. Iar acest centru din momentul lansarii sale devine o platforma de comunicare intre autoritati si comunitate, pe probleme de mediu.
Andreea Calev-Idriceanu, manager de comunicare RoRec a subliniat ca este de ajuns un spatiu de 300 de metri patrati pentru construirea unui centru de colectare DEEE, nu neaparat spatii mai mari.
O preocupare fundamental si constant a Asociatiei Romne pentru Reciclare o reprezinta informarea consumatorilor asupra efectelor nocive pe care deseurile de echipamente electrice si electronice le au asupra mediului, dar si responsabilizarea publicului n directia utilizrii rationale a resurselor, DEEE-urile fiind o surs de materii prime secundare. Iar noi realizam campanii de informare, constientizare si implicare a cetatenilor din comunitatile respective, avand ca obiectiv stimularea fluxului de DEEE si introducerea acestora intr-un sistem de gestionare conform standardelor de mediu , a explicat Florin Popa, manager de proiect centre de colectare n cadrul Asociatiei Romne pentru Reciclare RoRec.
Andreea Calev Idriceanu a prezentat campanile de comunicare ale RoRec, subliniind ca Noi nu dorim sa transformam copiii in gunoieri, si punandu-i sa stranga deseurile altora. Dorim sa ii educam in spiritul pastrarii si respectarii mediului.

Doru Iorga , Director General la Ecologic 3R, a vorbit apoi despre Campanii unitare si eficiente de informare si constientizare la nivel national promovate de Ecologic 3 R. Trebuie trezita constiinta cetateanului cu privire la aceste probleme, iar primariile sunt parteneri privilegiati in acest demers.

Gabriela Niculae Sef Departament Protectia mediului, Carpatcement Holding, a prezentat primarilor aflati in sala de conferinta, Co-procesarea deseurilor n industria cimentului, o solutie pentru gestionarea deseurilor.
Plenara unu s-a terminat cu interventia lui Titi Secar Director Coordonator Adjunct Comisariat Judetean Bacau, Garda Nationala de Mediu, care a vorbit despre Situatia gestiunii deseurilor n judetul Bacu

Sesiunea doi a avut ca tema Solutii pentru eficientizarea activitatii administratiilor publice locale. Parteneriatul Public Privat cadru general a fost moderata de Ion Radu General Manager, BTL Design.
Alin Mihai, Consilier la Unitatea Central pentru Coordonarea Parteneriatului Public-Privat, Ministerul Finantelor Publice, a explicat participantilor la eveniment Forme ale parteneriatului public-privat.
In incheierea plenarei, Daniel Isachi, Director la Sucursala Iasi FNGCIMM, a detaliat Rolul FNGCIMM SA IFN n garantarea IMM-urilor.

Prezenta mare a autoritatilor locale din Moldova la acest eveniment demonstreaza ca este un moment optim pentru initierea unor parteneriate intre autoritatile publice si mediul privat. Temele puse in discutie au suscitat un mare interes, si speram ca in toamna sa revenim cu un nou program de evenimente, pe alte teme sugerate de cei prezenti in sala, care au reiesit din aceste discutii, fiind identificate ca si teme de mare interes. a declarat Ion Radu general manager BTL Design.

Aceasta conferinta a fost a doua editie, regionala, a seminarului pentru administratia locala, organizat de BTL Design. Prima s-a desfasurat la Cluj, pe 18 martie, si a reunit reprezentantii autoritatilor locale din Transilvania, cu judetele: Cluj, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Mures, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare si Salaj.
Urmatoarele editii ale simpozionului pentru administratia locala vor fi Muntenia-Dobrogea, Oltenia-Banat.
Partenerii media ai evenimentului sunt Obiectiv de Suceava, Monitorul de Vrancea, Marketwatch, www.ghidulbacaului.ro, www.administratie.ro, www.startups.ro, Centrul de presa, www.news20.ro, www.stiripescurt.ro, www.ziaresireviste.ro, www.newsiasi.ro, www.ziare.ro, www.mondonews.ro.

Despre BTL Design

Din 2003 BTL Design este specializat in promovarea B2B si este unul dintre marii organizatori de evenimente de afaceri din tara. Are deasemenea o oferta variata de servicii: publicitate below the line, publicitate neconventionala, realizare de strategii complexe de comunicare si relatii publice, oferirea de suport logistic pentru organizarea unor intalniri societatea civila administratie publica (factori politici, sociali, mediu de afaceri), organizarea unor evenimente speciale (conferinte, mese rotunde, workshop-uri), elaborarea mapelor de presa, concepere conferinte, seminarii, gestionarea relatiilor cu mass-media (interviuri, realizarea de poze, articole). Aria de activitate a societatii se extinde in functie de cerintele fiecarui client. BTL Design realizeaza campanii publicitare care au efecte imediate, corelate cu ajutorul acordat clientilor pentru realizarea obiectivelor pe termen lung.

Pentru orice alte informatii, va stau la dispozitie: Gabriela Malcinschi, la telefon 0724229024, sau prin e-mail: gabriela.malcinschi@btlmediacom.ro
gabriela.malcinschi@btlmediacom.com
http://www.btlmediacom.ro

2014-01-29T14:01:32+02:0004 mai 2010|Categories: administratie publica / institutii de stat, COMUNICATE DE PRESA|
Go to Top