window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Cu ocazia Zilei Internationale a Familiei, celebrata in toata lumea in ziua de 15 mai, Avon Cosmetics Romania si Fundatia Sensiblu isi reafirma pozitia de condamnare a violentei domestice si lanseaza in parteneriat un program de sustinere a femeilor care au nevoie de certificate medico-legale, in urma agresiunilor din familie..

In primele 3 luni ale anului 2011 au fost denuntate in Romania peste 1400 de infractiuni intrafamiliale savarsite cu violenta. 27 de persoane au fost ucise de catre un membru al familiei in perioada ianuariemartie 2011. Anul trecut au fost sesizate peste 4800 de infractiuni savarsite cu violenta in mediul familial. Fenomenul violentei domestice a curmat viata a 99 de persoane pe parcursul anului 2010.

Violenta domestica este unul dintre factorii care erodeaza cel mai mult relatiile de familie. Intr-o familie fiecare membru ar trebui sa se simta in siguranta, iubit si respectat. Lansarea acestui proiect intr-o zi importanta pentru familie se doreste a fi un semnal de alarma in ceea ce priveste efectele negative ale violentei domestice asupra tuturor celor implicati si urmele pe care le poate lasa. Violenta lasa si urme psihologice, nu doar fizice, iar timpul necesar vindecarii lor este foarte indelungat, a declarat Mihaela Nita, coordonator de campanii sociale Avon Cosmetics Romania.

In cadrul proiectului vor fi decontate certificatele medico-legale pentru 80 de femei victime ale violentei domestice, care beneficiaza de serviciile specializate a 3 organizatii non-guvernamentale din Bucuresti: Fundatia Sensiblu, Asociatia Diaconia si Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor ADRA Romania. Un partener strategic in acest proiect este Institutul National de Medicina Legala.

Dl. conf. univ. dr. George Cristian Curca, medic primar medicina legala
director medical INML Mina Minovici Bucuresti a precizat: Violenta si abuzul stau drept marturie a faptului ca partenerul abuziv resimte femeia si copilul ca o prezenta puternica pe care doar vorbele sale nu ajung sa o poata supune. Femeia si copilul sunt foarte puternici impreuna: efortul comunitatii trebuie sa fie indreptat spre cresterea constiintei si stimei de sine si spre a furniza cat mai multe elemente de sustinere (psihologice, economice, culturale, legale) prin care aceste femei sa poata iesi de sub controlul abuziv devenind autonome, spre o buna exercitare a drepturilor lor constitutionale precum dreptul la viata si la libertate.
Proiectul va fi coordonat de Fundatia Sensiblu si este al doilea program impotriva violentei domestice dezvoltat in parteneriat cu Avon Cosmetics Romania. In cadrul Campaniei Respectului pentru Femei a companiei Avon, cele doua organizatii deruleaza de aproximativ 3 ani programul de training Violenta domestica asupra femeii modalitati de interventie, prin care au fost formati peste 250 de specialisti din tara in lucrul cu victimele violentei domestice (femei si copii).

Unele dintre femeile agresate, care au urme vizibile, nu vor sa faca demersurile obtinerii un certificat medico-legal fie pentru ca nu doresc sa ii faca rau partenerului, fie pentru ca nu si-l permit. Cu sprijinul Avon Cosmetics Romania si al partenerilor nostri pentru 80 de femei vom putem sa eliminam factorul financiar care le impiedica sa faca acest pas. Fiecare calatorie incepe cu un pas si speram ca acesta sa fie primul catre o viata ferita de violenta, a declarat Cristina Horia, Director Executiv al Fundatiei Sensiblu.

* * *

Despre Avon Cosmetics Romania
In toata lumea, compania AVON este preocupata nu numai sa aduca frumusete si oportunitate de cariera femeilor, dar si sa le imbunatateasca viata, promovand respectul pe care societatea il datoreaza rolului lor in dezvoltarea sociala si militand continuu pentru sanatatea si standardul lor de viata.
In 2008 Avon a lansat Campania Respectului pentru Femei, campanie ce are drept scop prevenirea violentei prin educarea publicului larg si prin sustinerea proiectelor sociale care combat acest fenomen. Din 2009, Avon s-a alaturat Fundatiei Sensiblu, sprijinind material o serie de traininguri adresate psihologilor, asistentilor sociali si altor lucratori din domeniu de asistenta maternala pentru a identifica, gestiona si orienta cazurile femeilor si copiilor victime ale violentei in familie. www.campaniarespectului.ro

Despre Fundatia Sensiblu
Fundatia Sensiblu este o organizatie non-guvernamentala si non-profit infiintata in mai 2002. Un an mai tarziu Fundatia Sensiblu s-a lansat oficial ca furnizor de servicii sociale prin programul Casa Blu, prin care ofera asistenta femeilor si copiilor victime ale violentei domestice. In 2010, 154 de femei si 188 de copii abuzati in familie au primit consiliere psihologica, juridica si sociala. In perioada ianuarie decembrie 2010 in adapostul fundatiei au fost gazduite 9 femei si 11 copii.

Avon Cosmetics Romania
Mihaela Nita, Coordonator de campanii sociale
mihaela.nita@avon.com

Fundatia Sensiblu
Cristina Horia, Director Executiv
0726 301 331
cristina.horia@adpharma.com
silvia.penciulica@adpharma.com
http://www.fundatiasensiblu.ro

Go to Top