window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Baia Mare – grupuri vulnerabile, de la discriminare la bune practici.

  • Baia Mare - grupuri vulnerabile, de la discriminare la bune practici

Baia Mare - grupuri vulnerabile, de la discriminare la bune practiciCasa lui Vasile Flora este singura din comunitatea Pirita care a ramas in picioare dupa ce in luna septembrie buldozerele primariei din Baia Mare au demolat toate constructiile din zona. Cocioaba lui Flora n-a ramas in picioare din intamplare. Barbatul a fost singurul care a știut sa-și apere drepturile. Inainte ca buldozerele sa apuce sa-i darame casa, omul a sunat la un activist in drepturile omului, salvandu-și astfel locuinta. Saptamana aceasta, Vasile Flora a zburat pentru prima oara in viata lui. El a venit la București, impreuna cu Florentina Jigovene și Rodica Marcovici din Craica, la conferinta Baia Mare – grupuri vulnerabile, de la discriminare la bune practici, ca sa caute ajutor si sa spuna adevarul.

Organizata de Fundatia Soros Romania, conferinta a avut ca subiect relocarea familiilor din Craica și Pirita din Baia Mare. Intalnirea a urmarit readucerea in prim plan a subiectului comunitatilor relocate in fabrica de cupru CUPROM in vara acestui an, care, desi departe de a fi incheiat, a disparut treptat de pe agenda publica.

”Locuirea este o consecinta a unor realitati sociale. Locuirea corecta tine de consolidare comunitara”, a declarat arhitectul Lorin Niculae, director de departament la Fundatia Soros, prezent la conferinta. Consolidarea comunitatilor defavorizate din Baia Mare prin constructie de locuinte, servicii sociale, medicale, educationale, culturale, trebuie sa fie dublata de reconstruirea increderii oamenilor in schimbare, caci, dupa cum afirma activitul rom Nicolae Gheorghe, “fara incredere, nu se pot construi case.”

Vorbitorii, Oana Sandu, jurnalist la Decat o Revista, fotograful Mugur Varzariu, Nicoleta Bitu, director la Romano ButiQ, Marian Mandache, director la Romani Criss, Lorin Niculae, Ana Dora Matei si Alecsandru Vasiliu de la Fundatia Soros Romania, Gabriela Pop de la “Asociatia Impreuna pentru Ei” si Delia Nita de la Centrul de Resurse Juridice, au impartasit experientele pe care le-au avut in aceste comunitati și au analizat efectele pe termen lung ale relocarii.

Evenimentul a constituit o oportunitate de schimb de experienta intre expertii din mediul ONG care s-au implicat in stoparea actiunilor primariei sau care au derulat activitati pentru sprijinirea  familiilor afectate de relocari. Aceasta a fost prima intalnire care i-a adus fata in fata pe un teren neutru de dezbatere pe reprezentatilor ONG-urilor, pe trei dintre reprezentantii comunitatii si pe Bogdan Gavra, Director al Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare.

Conferinta a generat recomandari de transformare a tuturor interventiilor de pana acum intr-un efort colectiv privind protectia comunitatilor cu grad mare de risc. Realizarea unei coalitii a ONG-urilor pentru Baia Mare va fi primul pas catre un plan de actiune comun.

Pentru mai multe informatii va rugam sa o contactati pe Rucsandra Pop, manager comunicare Fundatia Soros Romania, tel. 0735.012.653, e-mail rpop@soros.ro.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top