Don Quijote pe scena ONB cu balerinul Valentin Stoica în rolul principal masculin

Inspirat de romanul lui Cervantes, baletul Don Quijote spune povestea de dragoste a doi tineri, aflaţi sub protecţia celebrului cavaler, întâmplări din care nu lipsesc situaţiile comice şi dansurile spectaculoase.

Pe scena Operei Naţionale Bucureşti, tinerii balerini japonezi ai teatrului, Sena Hidaka şi Shuhey Yoshida, debutează miercuri, 26 februarie, ora 19.00, în rolurile principale ale baletului Don Quijote.

Balerina japoneză Sena Hidaka este absolventă a Academiei Vaganova din Sankt Petersburg (Rusia), una dintre cele mai renumite şcoli de balet din lume. Balerina, de doar 22 de ani, s-a alăturat echipei Operei Naţionale Bucureşti în anul 2011, iar până în prezent repertoriul artistei cuprinde roluri din baletele Don Quojite, Giselle, Baiadera, Corsarul, Spărgătorul de nuci, La Sylphide etc.

Sosit în Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti în anul 2012, Shuhei Yoshida a studiat dansul în Japonia, apoi în Ungaria, la Academia Ungară de Dans. A câştigat mai multe premii dintre care se remarcă Premiul I la All Japan Ballet Competition (2011), Premiul al II-lea la NBA Ballet Competition. A urmat cursuri de balet cu maeştrii Dózsa Imre, Szilárd Macher, Solymosi Zoltán. Repertoriul artistului cuprinde roluri din baletele Lacul lebedelor, Giselle, Frumoasa din pădurea adormită, Baiadera, La Sylphide.

 

Producţia baletului Don Quijote la Bucureşti este rezultatul unei colaborări internaţionale: montarea este preluată de la teatrul liric din Karlsruhe (Germania), iar regia şi adaptarea coregrafică după versiunea clasică (Marius Petipa, Alexandr Gorski) a fost concepută de coregraful ceh Jaroslav Slavický.

 

 

Don Quijote

de Ludwig Minkus

Libretul de Marius Petipa după Cervantes

 

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu
Coregrafia: Marius Petipa, Alexandr Gorski

Regia şi adaptarea coregrafică: Jaroslav Slavický
Scenografia: Josef Jelinek

Kitri: Sena Hidaka (debut)

Basil:  Shuhey Yoshida (debut)

Don Quijote: Antonel Oprescu

Sancho Panza: Răzvan Marinescu

Mercedes: Gabriela Popovici

Espado: Vlad Toader

Camacho: Lucas Campbell

Lorenzo: Cătălin Caracaş

Juanita: Marina Minoiu

Piquilla: Noellie Coutisson

Zana padurii: Rin Okuno

Amoraşul: Alice Minoiu

Solisti dans ţigan:  Camelia Soare, Raul Oprea

Cîrciumăreasa: Cristina Mitu

Go to Top