Bondurile Arabiei Saudite – noua atractie mondiala a investitorilor

  • Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE

Cu ambițiile Rezervei Federale de a mări dobânda cel mai probabil amânate, Banca Japoniei face un nou pas – câțiva pași, realmente – în procesul său de a arunca ”bani din elicopter”, discutând deja posibile soluții în acest sens cu fostul șef al finanțelor americane, Ben Bernanke, în timp ce Banca Centrală Europeană a început o aventură fără precedent pe piața bondurilor corporate, unde investitorii își văd profiturile stoarse la maximum iar condițiile lichidităților se deteriorează.

Detaliile date publicității săptămâna aceasta au confirmat obiectivele ample și ritmul agresiv al emisiunii de bonduri a BCE. Până acum, BCE a emis zilnic titluri în valoare de 400 milioane de euro de datorie corporate, incluzând aici poziții la Telecom Italia, Glencore și Lufthansa (care sunt văzute drept „junk” de către investitori, din cauza diferențelor de rating).

Cum piețele primare au fost cam rănite în ultima perioadă, mai întâi din cauza Brexitului iar apoi din cauza neobișnuitei ”secete” de pe piață, amorțeala și precauția investitorilor își fac efectul, forțând spreadurile pe creditele din afara obiectivelor BCE să se restrândă, iar lichiditățile să se evapore.

Întrebarea este unde se vor duce investitorii dornici de profit pentru a-și asigura o creștere a investiilor? Răspunsul ar putea veni din Orientul Mijlociu – mai exact din țările din Golf – unde Arabia Saudită ar putea fura lumina reflectoarelor cu prima emisiune de titluri accesibile la nivel internațional.

Pentru regiune, renumită pentru vastele și bogatele rezerve de petrol, variația prețului la țiței a afectat bugetele și a crescut deficitele, ceea ce a provocat căutarea unei noi re/surse de finanțare, parțial pentru a acoperi ”gaura”, dar și pentru a alimenta procesul de transformare a economiilor din Golf, mult prea dependente de petrol.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Dacă adăugăm în ecuație nivelurile scăzute ale titluri pe datorii suverane (mai ales când le comparăm cu emisfera nordică), mediul politic mai flexibil și proaspăt (cu obiectivul de a atrage investitorii internaționali, evident…), contextul global de profituri scăzute din piețele dezvoltate, vedem cum brusc există un potențial de cerere masivă din partea investitorilor.

Am văzut deja, anul acesta, că terenul a fost pregătit din luna mai pentru emisiunea de 9 miliarde de dolari de titluri în Qatar, de 5 miliarde în Abu Dhabi – ambele puse în umbră de presupusa emisiune ce se pregătește în Riyadh: 15 miliarde de dolari.

Pentru regiune, această tranzacție are potențialul de a rămâne una istorică și credem că mai mulți potențiali ”copiatori” – companii și guverne, deopotrivă – vor urmări cu atenție procesul pentru a emite propriile titluri.

Cu restul lumii aflate deja în zona datoriilor ridicate cu potențial de profit aproape zero, acest aflux de bonduri ar putea polariza pofta de profit a investitorilor din întreaga lume.

Analiza de Michael Boye, Fixed Income Trader, Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare online multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Saxo oferă, de asemenea, servicii bancare tradiționale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite piețe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1500 de angajații în 25 de birouri de pe cinci continente.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

2016-07-21T12:43:24+03:0021 iulie 2016|Categories: Stiri de BUSINESS|Tags: , , , |
Go to Top